liefhebber


liefhebber 1.0

iemand die veel van iets of iemand houdt; iemand die iets graag doet; iemand die iets of iemand heel leuk of mooi vindt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een liefhebber…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt ergens veel van, bv. van alternatieve muziek, boeken, dans, dansen, dieren, duiven, film, honden, jazz, katten, klassieke muziek, kunst, literatuur, muziek, natuur, opera, paarden, poezen, pop, schaken, schaatsen, sport, sporten, theater, toneel, tuinen, tuinieren, voetbal, voetballen, vogels, wielrennen, zang, zingen etc,

  Algemene voorbeelden


  Een stylist waarvoor liefhebbers de tribune beklimmen.

  http://www.tigers.nl/

  Voor echt vileine zinnetjes kan de liefhebber altijd nog beter terecht bij Remco Campert.

  NRC,

  Een "Kigoyi" van 72 centiliter kost twee dollar; een dubbele Johnny Walker gaat voor vier dollar over de toog en voor een glas wijn betalen de liefhebbers 15 dollar.

  De Standaard,

  Veel kerkbanken zijn weggekaapt door liefhebbers of vernield door vandalen.

  NRC,

  Artistiek biljarten. Dit is een spelsoort die slechts beoefend wordt door een klein aantal liefhebbers.

  http://users.belgacom.net/kv.diest/biljart/inleiding.htm

  De sjoelclub had een paar sjoelbakken neergezet voor de liefhebbers.

  http://www.hvbws.nl/,

  Het beeld van partij en politicus wordt nu vakkundig geboetseerd, sluw gestroomlijnd en slim gedoseerd aan de man gebracht. Plaats voor de amateur lijkt er niet meer te zijn. Dat heeft Wim Schamp tot zijn schade moeten ondervinden. Het ontbrak hem in de tien jaar waarin hij meer dan honderd campagnes voerde, niet aan beroepskennis en dito ernst, noch aan inzet. Maar hij was te veel een liefhebber, een amateur in de meest oorspronkelijke betekenis van het woord.

  De Standaard,

  Voor liefhebbers, beoefenaars en kenners van oude vocale muziek is het aanhoren van dit vermaarde ensemble een zeer bijzondere belevenis.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een bevlogen liefhebber
  • een echte liefhebber
  • een enthousiast liefhebber
  • een fanatiek liefhebber
  • een fervent liefhebber
  • een geïnteresseerde liefhebber
  • een gepassioneerd liefhebber
  • een groot liefhebber
  • een hartstochtelijk liefhebber
  • een oprecht liefhebber
  • een potentiële liefhebber
  • een pure liefhebber
  • een ware liefhebber

  Thans wordt rum toegepast in allerlei recepten, gemengd in menige cocktail of puur gedronken door de ware liefhebber.

  http://www.werelddranken.nl/

  Onvervalst genot voor de echte liefhebbers van kwaliteitschocolade.

  http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

  Nico Jesse, een dokter die in een schilderachtig dorp aan de Lek zijn praktijk uitoefende, fotografeerde honderden Parijse vrouwen, want daartoe had hij een opdracht gekregen van Bruna en hij was een groot liefhebber van vrouwelijk schoon.

  Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

  Voor de fanatieke liefhebber die zelf ergens zijn tanden in wil zetten: gebruik voor de bouw van terraria altijd goed te reinigen producten, dit met het oog op de hygiëne.

  http://www.kameleon.to/

  Hij is een fervent liefhebber van alles wat te maken heeft met oude geschriften.

  Meppeler Courant,

  Hij zou het haar nog eens op het hart drukken: poëzie biedt het rijkste vertier (rijker dan voetbal en film, waarvan hij een hartstochtelijk liefhebber was).

  Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  Kamperen is alleen bedoeld voor pure liefhebbers, of voor wie zich geen andere vakantie kan permitteren.

  De Standaard,

  Het koor is in het voorjaar van 1995 opgericht door een aantal enthousiaste liefhebbers van het levenslied.

  http://www.smartlappenkoor.nl/

  De galerijhouder treedt voor de kunstenaar op als tussenpersoon naar de potentiële liefhebber toe en is dus geen eigenaar van de werken die hij tentoonstelt.

  http://www.bounameaux.com/nl/art2deal/gregre1.html

  Op dit moment is de belangstelling voor het koor zo groot, dat er een wachtlijst bestaat met daarop de namen van nog eens dertig geïnteresseerde liefhebbers van het levenslied.

  http://www.smartlappenkoor.nl/

  De Engelsen met wie ik een jaar geleden in de zaal zat tijdens een muziekweekend van de BBC (populaire prijzen, moeilijke muziek) waren gepassioneerde liefhebbers uit alle lagen van de bevolking.

  Algemeen Dagblad,

  Als een 'festival van bevlogen liefhebbers' ging in 1983 het eerst Africa Roots Festival in de Melkweg van start.

  http://www.amsterdamroots.nl/

  Er vindt hier het festival Spuren im weichen Sand plaats, een presentatie van Nederlandse schrijvers aan een zeer geïnteresseerd Oostenrijks publiek van studenten en oprechte liefhebbers.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  • een (minder) draagkrachtige liefhebber
  • een (minder) kapitaalkrachtige liefhebber
  • een (minder) schatrijke liefhebber
  • een (minder) welgestelde liefhebber

  Meestal wordt de betrokken duif afgezonderd en het mest opgevangen op een steriel doek. Dat wordt over twee potjes verdeeld en naar het labo in Gent gestuurd. Daar wordt gezocht naar drie groepen van verboden substanties [...]. Wordt één van die drie in een staal aangetroffen, dan zit die duif (en de eigenaar) fout [...]. De betrokken duivenmelker heeft recht op een tegenexpertise en een hoorzitting, maar daarna kan hij nog enkel verhaal halen bij de burgerlijke rechtbank. Het soort procedures waarop in de meeste gevallen vooral de kapitaalkrachtige liefhebbers een beroep doen.

  http://www.gva.be/dossiers/-d/doping/duiven.asp,

  De beurs omvat figuratieve en abstracte kunst vanaf 1900 tot nu [...]. Het aardige van deze beurs is dat ook minder draagkrachtige liefhebbers iets kunnen kopen.

  NRC,

  Na flink wat juridisch touwtrekken gingen bij Christie's in Genève de juwelen onder de hamer die prinses Salimah van haar vroegere echtgenoot, de Aga Khan, ten geschenke kreeg [...]. De schatrijke liefhebbers die voor de veiling naar een luxueus hotel in Genève waren afgezakt, deden flink hun best.

  De Standaard,

  Deze tak van hengelen is volgens Bronsgeest niet langer meer het privilege van de welgestelde liefhebber, die voor het beoefenen van deze vrijetijdsbesteding een prijzig stukje zalmrivier in Schotland moet pachten.

  NRC,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een beginnend liefhebber

  De tuinboa is beter geschikt voor beginnende liefhebbers, het is een kleine boa, vaak niet langer dan 2 meter, die zich goed laat huisvesten in een middelgroot, hoog terrarium (70x70x120), met een drukke inrichting van planten en hout, als bodemmateriaal kan het beste snippers, bark of bladeren worden gebruikt.

  http://www.kameleon.to/

  Als laatste tip wil ik vermelden dat het onverstandig is, zeker voor beginnende liefhebbers om ongeïdentificeerde vogelspinnen aan te schaffen, omdat men van deze dieren niet de giftigheid en karakter kent.

  http://www.kameleon.to/foto/spinnen/spinnen_text.htm

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een betrokken liefhebber
  • een ervaren liefhebber
  • een gelouterde liefhebber
  • een gespecialiseerde liefhebber
  • een gevorderde liefhebber
  • een toegewijde liefhebber
  • een uitgesproken liefhebber
  • een verstokte liefhebber

  Ik ken mensen die absoluut een toegewijde liefhebber zijn van quasi uitsluitend kwaliteits Bordeaux-wijnen met enkele 'slippertjes' naar Bourgogne, Californië of Spanje.

  http://www.winesinbelgium.com/ld/wine.nsf/PV/0102NL?OpenDocument

  Meestal doen regenboogboa's het erg goed in schaduwrijke terraria met een wat vochtig substraat [...]. Het zijn slangen die niet altijd even gemakkelijk zijn om te houden en ik raad ze ook alleen aan, aan de meer ervaren liefhebber.

  http://www.kameleon.to/

  Ook voor wie geen verstokte liefhebber van Phil Lynott is, is Film for Philo, die de VPRO vanavond uitzendt, een ontroerend en meeslepend document.

  NRC,

  Toch kan het nuttig zijn om meer inzicht te verwerven, om via andere dan intuïtieve wegen klassieke muziek sterker aan te voelen en beter te begrijpen. De muziekwetenschap kan helpen en zonder in pure theorie te vervallen beginnende en gevorderde liefhebbers bijstaan.

  http://www.ufsia.ac.be/IDEA/CVA/programma/acamMUZ85.html

  Vanaf deze bekendmaking mag de betrokken liefhebber op geen enkele wijze een overdracht doen van alle of een deel van zijn duiven, al dan niet gratis.

  http://www.kbdb.be/Doping.htm,

  Hieruit volgt dat het voor ons een uitdaging is om zo breed mogelijk te programmeren (freejazz, vocal jazz, fusion, bigband, mainstream: het komt allemaal voorbij) en toch in het achterhoofd te houden dat een gemêleerd publiek, met zowel nieuwsgierige niet-kenners als gelouterde liefhebbers een meeslepend concert beleven.

  http://www.student.utwente.nl/~jpd/index.html

  Nee, ik ben geen uitgesproken liefhebber van muskusrat, maar heb wel enige gastronomische kennis.

  De Limburger,

  Deze positieflijst beperkt aldus het aantal zoogdieren dat vrij kan worden aangekocht en gehouden [...]. Deze positieflijst werd opgesteld door de diensten van de minister in samenwerking met wetenschappers als Prof. E. Van der Straeten (RUCA) die een autoriteit is op dit vlak, en in overleg met de verenigingen van gespecialiseerde liefhebbers.

  http://www.minsoc.fgov.be/press_releases/nl/aelvoet/2001/2001-09-20.htm,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: uit

  Hij vertelt over de liefhebbers uit Delfzijl, die deze middag de schaatsbanen van Assen en Groningen links hebben laten liggen om toch vooral maar in Heerenveen hun rondjes te rijden.

  NRC,

  Eens kwam er een liefhebber uit Gouda, om z'n duif weer op te halen en hij zei: 'Meneer, wat woont u een verrekt eind weg.'

  Meppeler Courant,

  Voorzetsel: van

  Een waar paradijs voor zeilers, snorkelaars, liefhebbers van zon, water en vooral veel rust.

  De Standaard,

  Mathieu Corman. Struis en sterk, nooit zonder bril, bijna altijd met iets lederachtigs aan, groot liefhebber van zware motorfietsen, waarmee hij Europa afrijdt moederziel alleen.

  Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

  Zo'n 235 liefhebbers van veldtoertochten waren van heinde en verre gekomen om onder ideale weersomstandigheden de twee door een viertal clubleden in de bosrijke omgeving van het sportpark uitgezette routes te rijden.

  Meppeler Courant,

  Hij was een liefhebber van voetbal, had contacten met Fortuna Sittard maar kwam door kennissen van zijn ouders in aanraking met het hockey.

  Meppeler Courant,

  Voor liefhebbers van voordracht en toneel is de traditie uitgegroeid tot een gezellige avond.

  Meppeler Courant,

  in voorzetselgroep


  • een circuit van liefhebbers
  • een club van liefhebbers
  • een kring van liefhebbers
  • een publiek van liefhebbers

  Dat het Drents poppenfestival als een waar publieksfestival meer naam heeft verworven binnen en buiten het circuit van liefhebbers mag worden vastgesteld.

  Meppeler Courant,

  De alumni van de universiteit van Amsterdam ontvingen onlangs een brief van de voorzitter van het College van Bestuur, drs. J.K.M. Gevers. Alsof het een mailing van een wijnhandel betrof, luidde de aanhef "Aan de Liefhebbers van de Universiteit van Amsterdam […]'. Het grootste probleem van deze BV is niet een financieringstekort maar - volgens Gevers - een "aanhankelijkheidstekort'. Vandaar de rondzending van alumnibrieven, waarin "we u eigenlijk helemaal niets vragen, behalve dat ene: een zeker gevoel van verbondenheid, en als dat een beetje uit de hand zou lopen en soms een zweem van aanhankelijkheid gaat lijken, dan is dat niet erg. Dan is het tekort gauw over. Welkom in de kring van liefhebbers'.

  NRC,

  Zeker, er zijn clubs van liefhebbers die hun oude Solex koesteren als was het een nieuwe.

  De Limburger,

  Hij was een schrijver voor een klein publiek van liefhebbers die voor een grote verrassing zorgde toen hij in 1986 Maurits en de feiten liet verschijnen, een roman met een detectivestructuur.

  NRC,

  met substantief ervoor


  • een aantal liefhebbers
  • een bende liefhebbers
  • een dozijn liefhebbers
  • een groep liefhebbers
  • een handvol liefhebbers
  • een paar liefhebbers
  • een rij liefhebbers
  • een schare liefhebbers

  Mode-ontwerper Alexander van Slobbe (35) streeft naar een eigen vormentaal; daarmee heeft hij een schare liefhebbers om zich heen verzameld.

  NRC,

  De meeste mensen gaan niet vaker dan een maal per week naar de sauna. Een kleine groep liefhebbers gaat tweemaal per week en er zijn ook gevallen bekend van mensen die drie tot vier keer in de week gaan.

  http://www.thermenoosterhesselen.nl/

  Pas vanaf 1880 groeide het aantal liefhebbers dat de tweewieler gebruikte om zich te amuseren.

  http://home2.planetinternet.be/pl520366/de_ieperse_velodroom.htm

  Hier in het Centre Pompidou ligt je kans. Grijp hem. Veertig audiovisuele luister- en kijkcabines staan voor je open. Er bevindt zich materiaal waarmee je even zovele talen leren kunt, individueel, zonder vervelende leermeester en spelenderwijs […]. De toegang is gratis, of nagenoeg […]. Er is dan ook een hele politiemacht op de been om de kilometers lange rijen liefhebbers die buiten staan in toom te houden.

  Ik draag geen helm met vederbos, W. F. Hermans,

  Op zondag en maandag speelt het festival zich enkel 's avonds af en wel gelijktijdig in twee zalen: het theatertje ontvangt weer elektrisch bluesvolk (o.m. Robin Bibi), terwijl in de William Morris Room boven de plaatselijke pub een paar dozijn liefhebbers van traditionele akoestische blues genieten.

  http://www.backtotheroots.be/visieframe.htm,

  Dat twintigste-eeuwse muziek meer dan een handvol liefhebbers aantrekt, bleek bij Jan Michiels' laatste optreden.

  De Standaard,

  Niettegenstaande burgerlijke schildwachten alle onraad uit de verte signaleren, heeft de politie een ganse bende liefhebbers van het volkse casino kunnen klissen.

  Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

  Model-autosport is meer dan een hobby die vrijblijvend wordt beoefend door een paar liefhebbers.

  http://users.pandora.be/mrg/

  met ander, nevengeschikt substantief


  • belangstellende en liefhebber
  • bewonderaar en liefhebber
  • fan en liefhebber
  • geïnteresseerde en liefhebber
  • kenner en liefhebber
  • liefhebster en liefhebber
  • prof en liefhebber
  • specialist en liefhebber
  • verzamelaar en liefhebber

  De B-Dagtrip "Trein + Huurfiets", voor jong en oud, voor man en vrouw, voor liefhebbers en profs, kortom voor iedereen.

  http://www.b-rail.be/rnvn/N/excursions/bike/

  Liefhebbers en verzamelaars van poppen en beren kunnen 21 januari in het Zuiderparkhotel te Rotterdam terecht waar dan een beurs is met oude en nieuwe poppen en beren.

  NRC,

  "Satin rouge" van de in 1971 in Tunis geboren regisseusse Raja Amari is een "must" voor elke liefhebber en liefhebster van "danse orientale".

  http://www.bellydance.be/

  Deze darm bacteriën (Darmflora) worden bij gebruik van bepaalde antibiotica kapot gemaakt zodat de vogel de ziekte van een tekort van een vitamine B complex moet toedienen bij een antibioticabehandeling en dit vergeten veel liefhebbers en ander specialisten.

  http://users.skynet.be/woutvgils/Genezen%20en%20verzorgen%20van%20kanarievogels/Vitaminen%20en%20mineralen%205%20.htm

  Belangstellenden en liefhebbers van dansen kunnen voor het bijwonen van deze wedstrijd en het nieuwjaarsbal vanaf 20.00 uur terecht in genoemde sporthal.

  Meppeler Courant,

  Deze site heeft als doel om alle fans en liefhebbers van de jonge sopraan Charlotte Church op de hoogte te houden van optredens, nieuwe Cd's en alle informatie die we maar kunnen bemachtigen.

  http://www.charlottechurchfans.be/

  Het boek is een toegankelijk werk voor alle geïnteresseerden en liefhebbers van de Oosterse kunst en cultuur.

  Meppeler Courant,

  Hoor dan hoe ongelofelijk fris deze van haar bewonderaars en liefhebbers bevrijde muziek plotseling klinkt!

  Het nietigste, Marie Kessels,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen