kunstliefhebber


kunstliefhebber 1.0

iemand die veel van het kijken naar en/of het verzamelen van kunst houdt; liefhebber van kunst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kunstliefhebber…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] houdt veel van het kijken naar en/of het verzamelen van kunst

    Algemene voorbeelden


    Voorlopig doet hij niets dan registreren, hun onderlinge positie observerend met dezelfde aandacht waarmee een kunstliefhebber de details van een schilderij bekijkt nadat hij het doek eerst in een enkele oogopslag in zijn geheel in zich heeft opgenomen.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    Aan het einde van de 19de eeuw vonden een aantal kunstenaars en kunstliefhebbers dat hun stad toch wel over een museum moest beschikken.

    http://www.lysias.be/Texts/NL_SFMOMA.htm

    Erwin Joos, van beroep treasurer van een groot Antwerps havenbedrijf, maar in zijn vrije tijd een gepassioneerde kunstliefhebber.

    De Standaard,

    Mensen de mogelijkheid geven hun ding te doen impliceert dat er in de stad ruimtes worden vrijgemaakt voor de kunstliefhebbers. Beeldhouwers, schilders, theatergezelschappen, verenigingen, etc… willen tonen tot wat ze in staat zijn of gewoon beschikken over een ruimte om hun hobby of beroep uit te oefenen.

    http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

    14 miljoen pond [...] is nodig om het schilderij "De Heilige Familie met de Heilige Johannes als kind" van de Italiaanse renaissance-schilder Fra Bartolommeo in Groot-Brittannië te houden. De Britse regering heeft de verkoop aan het Amerikaanse Getty Museum tegengehouden, in de hoop dat kunstliefhebbers het nodige geld bij elkaar kunnen brengen.

    De Standaard,

    Niet alleen de kunstliefhebber, maar al wie ook maar vagelijk in kunst is geïnteresseerd, kent ongetwijfeld de Taschen-uitgaven.

    De Standaard,

    Ook voor een verfrissende confrontatie tussen de beelden en de schilderijen van Picasso moesten de kunstliefhebbers aan de andere kant van het Kanaal zijn.

    De Standaard,

    Dankzij de steun van de Aragonese bank Ibercaja zal het boek in het Prado te koop zijn tegen 13.000 peseta (3.250 frank), wat voor een werk als dit een bescheiden som is. Kunstliefhebbers die het museum bezoeken, hebben voor dat geld veel meer dan een "souvenir".

    De Standaard,

    Kunstliefhebbers krijgen de kans om naar het theater, een concert of ballet te gaan en kunstgalerijen of historische plaatsen te bezoeken, terwijl sportliefhebbers hockey-, basketball-, Amerikaanse football- en baseballwedstrijden kunnen bijwonen.

    http://www.wep-edu.be/nl/p1204.html#B1

    Na vijf maanden bezochten 343.000 kunstliefhebbers de tentoonstelling, wat een record is voor het Oostendse museum.

    De Standaard,

    Dat de galerie-eigenaren Adriaan van Ravesteijn en Geert van Beijeren Bergen en Henegouwen, die de tentoonstelling zelf inrichtten, zich veeleer als kunstliefhebbers dan als kunsthandelaren opstellen, is goed te merken.

    NRC,