entremets


entremets 1.0

gerecht dat tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht geserveerd en gegeten wordt; gerecht dat tussendoor gegeten wordt; tussengerecht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een entremets…

is een gerecht; is voedsel

   Algemene voorbeelden


   Gemengde sla met noten en gegratineerde feta. Behalve als lunchgerecht kan deze salade bij een uitgebreid menu ook als 'entremets' tussen hoofd- en nagerecht worden opgediend.

   http://www.smulweb.nl/smulweb/plsql/roos.show_results?fbid=0_hingredient=12_sort=J

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   entremets 1.1

   iets wat tussendoor aan de orde komt; iets wat na iets anders én voor iets anders aan de orde gesteld wordt; tussendoortje

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.1

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een entremets…

   is een zaak

     Algemene voorbeelden


     Als ik maar gezond en sterk blijf. Want die kleine Emily van vroeger... ik heb haar gevoeld, terwijl ik haar leerde dansen. Maar zij moet nog alles leren voelen. Achttien jaar. Wat achterop, door de schuld van Hortense, natuurlijk. En die nonachtige japon. Maar als die afvalt zal het een echt mirakel zijn. Emily krijgt een suikeroom. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Bérénice was kinderspel, een entremets. Emily wordt mijn coup de maître.

     Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     entremets 2.0

     nagerecht in de verbinding entremets de douceur
     In het Nederlands is de betekenis 'nagerecht, toetje, dessert' niet gangbaar, behalve soms in de hier genoemde verbinding. In Frankrijk wordt onder entremets in vrij gebruik vooral een op mousse gebaseerde, zoete taart bedoeld.

     Vaste verbindingen