tussengerecht


tussengerecht 1.0

gerecht dat tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht geserveerd en gegeten wordt; gerecht dat tussendoor gegeten wordt; entremets

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tussengerecht…

is een gerecht; is voedsel

 • [Geheel] maakt deel uit van een menu
 • [Functie] dient vaak als rustmoment tijdens een diner
 • [Plaats] staat vermeld op een menukaart
 • [Tijd] wordt tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht gegeten

Hoofdsemagram: gerecht


Algemene voorbeelden


Een tussengerecht is in Nederland niet altijd gebruikelijk maar met kerst kun je wel eens echt uitpakken. Met een tussengerecht neutraliseer je de smaken van het vorige gerecht en bereidt je je gasten voor op het hoofdgerecht. Een verfrissend spoom is populair, maar denk ook aan coquilles of een mooi opgemaakt bordje risotto.

http://www.smulweb.nl/recepten/kerst/tussengerechten

Aan het begin van de twintigste eeuw werden zelfgemaakte kroketten geserveerd als tussengerecht, tussen soep en hoofdgerecht. De vulling bestond uit een bechamelsaus met stukjes rundvlees, kalfsvlees, kaas of garnalen, de typisch Belgische variant.

http://www.sabinakookt.nl/garnalenkroketten/,

Dan zijn er snacks, die ik als een tussengerecht bestel. Het zijn grote schalen die berekend zijn op hele loungende gezelschappen, dus ik dreigde me te overeten, want zowel de gebakken en gestoomde dimsums (f 18,50) als de tempura seafood and veggies (f 16,50) zijn lekker en elk op zich voldoende als voorgerecht voor twee personen.

Het Parool,

'Onze kroket is in Franse ogen een soort pastei, die niet los of als component van een schotel wordt verorberd, maar als tussengerecht. Als zij dan toch toehappen, adviseren wij soms om er een likje mosterd op te nemen. Daar snapt een Fransman dus echt helemaal niets van. Maar sommigen vinden het nog lekker ook!'

http://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/2012/4/een-fransman-snapt-niets-van-een-kroket-met-mosterd-10198672,

Een paddestoelensalade is heerlijk als tussendoortje, als lunchgerecht of als tussengerecht in een feestelijk menu.

http://www.smulweb.nl/recepten/tussendoortje,

De prijs is wel zeer aan de scherpe kant. Brood komt er niet bij. Er staan twee soepen op de kaart. Die lijken een aardig tussengerecht, na die vette hap, maar de ober vraagt of we de soep bij het voorgerecht of bij het hoofdgerecht willen hebben... De ene is pomodorisoep met iets omeletterigs als garnituur.

http://www.parool.nl/etendrinken/proefwerk/1077263138902.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


tussengerecht 1.1

iets wat tussendoor aan de orde komt; iets wat na iets anders én voor iets anders aan de orde gesteld wordt

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tussengerecht…

is een zaak

 • [Tijd] wordt tussen twee andere zaken aan de orde gesteld

  Algemene voorbeelden


  Paragraaf 3 dient het tussengerecht op dat bestaat uit sociaal kapitaal. Sociaal kapitaal bestaat uit normen en netwerken die collectieve actie vergemakkelijken. De paragraaf werkt aldus de relatie tussen normen en coördinatiemechanismen verder uit aan de hand van twee ingrediënten: gesloten en open sociaal kapitaal. Kennis vormt het hoofdgerecht, dat ter tafel komt in paragraaf 4.

  http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding