executiepeloton


executiepeloton 1.0

groep of afdeling militairen die tot taak heeft een doodvonnis te voltrekken en de veroordeelde of veroordeelden executeert; in het bijzonder: groep of afdeling militairen die tot taak heeft een doodvonnis te voltrekken en de veroordeelde of veroordeelden executeert door die met geweervuur dood te schieten; peloton dat tot taak heeft een veroordeelde of veroordeelden te fusilleren; vuurpeloton
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als vuurpeloton.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een executiepeloton…

is een peloton; is een eenheid; is een groep

      Algemene voorbeelden


      Hun executie is weliswaar uitgesteld, maar de twee veroordeelde Australische drugssmokkelaars zijn al wel naar het Indonesische eiland gebracht waar de doodstraf zal worden voltrokken. De Britse krant The Guardian interviewde een politieagent die deel uitmaakte van een executiepeloton: "Het overhalen van de trekker is het makkelijke gedeelte."

      http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/06/voormalig-lid-van-indonesisch-executiepeloton-de-aanraking-is-het-moeilijkst,

      De ter dood veroordeelden zijn de 24-jarige Khalil Hamed as-Sakani en de 21-jarige Hatem Abou Wadi, beiden politiemannen uit de Gaza-strook. Zij zullen door een executiepeloton terechtgesteld worden als het vonnis in hoger beroep wordt bevestigd.

      De Standaard,

      Ilie Ilascu werd vier keer voor een executiepeloton gesleept dat hem met losse flodders onder vuur nam.

      De Standaard,

      "Toen de Romanovs daar waren, kwam een elf man sterk executiepeloton aangemarcheerd, voor ieder slachtoffer één schutter. Afgesproken was wie op wie zou schieten. Er werden drie stoelen gebracht: één voor tsaar Nicolaas, één voor zijn vrouw Alexandra Fjodorovna, en de derde voor hun zoon Aleksej, die verlamd was. De dochters Olga, Tatjana, Maria en Anastasia, de lakei Trupp, de hofarts Botkin, de kok Charitonov en de hofdame Demidova moesten blijven staan."

      NRC,

      De aanvoerder van het executiepeloton hief het zwaard en sloeg met één flitsende houw het hoofd af van de voorste krijgsgevangene.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      "We kregen te horen dat bussen met burgers uit Srebrenica zouden aankomen." Toen het Erdemovic duidelijk werd dat van hem en zijn kameraden verwacht werd dat ze als executiepeloton zouden optreden, probeerde hij zich naar eigen zeggen te verzetten. "Maar als ik geweigerd had, dan hadden ze me zeker gedood."

      De Standaard,

      Er werd tijdens het parlementsdebat nog olie op het vuur gegooid toen Zita Slicyte, vice-voorzitter van de parlementscommissie voor juridische zaken, stelde dat Israël staatsburgers die "betrokken zijn geweest bij de genocide op de Litouwse natie" aan Litouwen moet uitleveren - alsof het de joden zijn geweest die Litouwers naar de gaskamers en de executiepelotons hebben gestuurd.

      NRC,

      Er klinkt een salvo (naar wij weten van een executiepeloton), de kerkklokken beieren voor de vroegmis.

      NRC,

      'Maar bedenk wel dit, en nu speel ik even voor advocatus diaboli: in oorlogsgebied schieten op een gewapende man, of op een jongeman in een Engelse legerjas die probeert te vluchten, zal door de rechter waarschijnlijk anders worden bekeken dan bij voorbeeld deelneming aan een executiepeloton.'

      Met voorbedachten rade, Henri Knap,