vuurpeloton


vuurpeloton 1.0

groep of afdeling militairen die tot taak heeft een doodvonnis te voltrekken en de veroordeelde of veroordeelden executeert door die met geweervuur dood te schieten; peloton dat tot taak heeft een veroordeelde of veroordeelden te fusilleren; executiepeloton

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vuurpeloton…

is een peloton; is een eenheid; is een groep

  • [Leden] bestaat uit leden van een speciale militaire eenheid, een peloton; kan ook wel bestaan, met name in vredestijd, uit een speciale politie-eenheid
  • [Functie] dient om een veroordeelde of veroordeelden te executeren
  • [Tijd] was - en is in sommige landen nog steeds - vooral actief ten tijde van een oorlog; is soms ook actief in vredestijd om een doodvonnis uit te voeren
  • [Middel] executeert een veroordeelde of veroordeelden door middel van geweervuur

Hoofdsemagram: peloton


Algemene voorbeelden


Zowel in Frankrijk als in Rusland werkte een toestand van burgeroorlog de paranoia van de revolutionairen nog in de hand: de vijanden van de revolutie dreigden de overhand te krijgen. Guillotine, galgen en vuurpelotons boden uitkomst, alweer in naam van het volk.

http://www.groene.nl/2002/0251/jb_revolutie.html,

Pater Jean-Pierre Kabaramanzi kan niet meer ophouden met praten. Het onverklaarbare wil hij verklaren. Hoe kan het dat de Rwandezen massaal een massamoord pleegden, niet door middel van gaskamers en vuurpelotons, maar met knuppels en kapmessen.

NRC,

Hoewel 75 procent van de bevolking van Utah voor de doodstraf is, hebben veel inwoners moeite met het idee van een vuurpeloton.

De Standaard,

De Republikeinse Allen is niet tegen de doodstraf, maar zij is bezorgd over Utah's reputatie. Allen denkt dat vuurpelotons de staat een slechte naam bezorgen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • executeren
  • terechtstellen
  • omleggen
  • voltrekken

In 1979 bekende Federenko tijdens een proces in de Verenigde Staten SS-Wachmann in Treblinka te zijn geweest. Hij werd uitgewezen naar de Sovjet-Unie, waar hij in de zomer van 1986 terechtstond. Kort daarna is hij door een vuurpeloton geëxecuteerd.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Die morgen was de hoge douanebeambte achter de synagoge tegen de muur gezet, wisten ze in de buurt. Door het vuurpeloton omgelegd.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

De 42-jarige Nguyen Minh Hoang is in het Zuid-Vietnamese Ho-Chi-Minh-stad door een vuurpeloton geëxecuteerd wegens verkrachting van een kleuter.

De Standaard,

Rauter overleefde de oorlog en werd op 25 maart 1949 door een Nederlands vuurpeloton in de Scheveningse duinen geëxecuteerd.

NRC,

In Utah zijn sinds 1847 39 executies door een vuurpeloton voltrokken.

De Standaard,

Ali Hassan, Ali Kamal, Hamid Na'im, drie officieren bij de Republikeinse Garde en oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Irak, zijn in januari in Bagdad gearresteerd, naar verluidt wegens verdenking van contact met een Iraakse oppositiegroepering in het buitenland. Zij zijn ter dood veroordeeld en in september door een vuurpeloton terechtgesteld.

http://www.amnesty.nl/landeninfo.html

als object bij een werkwoord


  • een vuurpeloton leiden
  • een vuurpeloton opstellen

Hij had gehoord dat Ramanthe rechtsprak terwijl je door het raam de commando's kon horen voor het vuurpeloton dat werd opgesteld.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Rokus herkent in Beck zijn eigen demonische kant, die hij wil uitdrijven. Maar om de nazi's te verslaan, moet hij wel zijn toevlucht nemen tot nazi-methoden. De groep kan alleen overleven als Beck geliquideerd wordt. Rokus leidt zelf het vuurpeloton. Deze keuze blijft de meest lucide partizaan de rest van zijn leven achtervolgen.

NRC,

Als er een vuurpeloton wordt opgesteld, is duidelijk waarom ze hiernaartoe gebracht zijn. De soldaten hebben geloot wie er op welk gezinslid moet mikken.

Caesarion, Isabella, Anna: drie monologen, Gérard van Kalmthout,

met adjectief ervoor


  • een bolsjewikisch vuurpeloton

Kort daarna werd ook aangetoond dat Anna Anderson Manahan, een immigrante in de USA, overleden in 1984 en die altijd beweerd had Anastasia, de overlevende jongste dochter van de laatste tsaar te zijn, zogezegd ontsnapt aan het bolsjevikisch vuurpeloton, helemaal niet was wie ze beweerde te zijn.

http://users.skynet.be/sky60754/genealbe/index.htm

  • een Belgisch vuurpeloton
  • een Irakees vuurpeloton
  • een Libanees vuurpeloton
  • een Nederlands vuurpeloton

Op een gegeven moment verzucht ze, dat ze nog liever voor een Iraaks vuurpeloton zou staan dan weer slag te leveren met de bureauredactie over de eerste alinea van haar verhaal.

NRC,

Een vermeende agent van de Israëlische geheime dienst Mossad zal zaterdag voor een Libanees vuurpeloton sterven.

De Standaard,

Dokter August Borms werd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog, op 12 april 1946, terechtgesteld door een Belgisch vuurpeloton. De toenmalige bewindvoerders verdachten hem van collaboratie met de Duitsers. Sindsdien is Borms uitgegroeid tot een symbool van de Vlaamse beweging in haar ontvoogdingsstrijd voor een eigen staat.

De Standaard,

Rauter overleefde de oorlog en werd op 25 maart 1949 door een Nederlands vuurpeloton in de Scheveningse duinen geëxecuteerd.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • een vuurpeloton van vijf politiemannen
  • een vuurpeloton van twaalf man

De toen zesendertig jarige Hendrik Greorgius Bos uit Wolterholten was één van de zes mannen, die op bevel van de Duitse Sicherheitsdienst door een vuurpeloton van twaalf man werden terechtgesteld.

Meppeler Courant,

Het verzet van organizaties als Amnesty International is vooral gericht op de wijze waarop in Utah de executie wordt uitgevoerd - voor een vuurpeloton van vijf politiemannen.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • aan het vuurpeloton ontkomen
  • aan het vuurpeloton ontsnappen

In de Tweede Wereldoorlog is Jünger kapitein in het Duitse bezettingsleger in Parijs, waar hij [...] ondergedoken joden waarschuwt voor dreigende arrestaties. In een ruime kring van Pruisische officieren die net zo denken geeft hij steeds openlijk blijk geeft van zijn minachting voor Hitler. Zó duidelijk dat hij, hoewel nooit lid van de NSDAP, slechts door een interventie van Hitler persoonlijk ontkomt aan de krijgsraad en het vuurpeloton.

NRC,

Charles J. Green liet zich in de Secessie-oorlog niet onbetuigd, smokkelde wapens voor de zuiderlingen en kon ternauwernood aan het vuurpeloton ontsnappen.

De Standaard,

  • executie door het vuurpeloton
  • voltrekking van een doodvonnis door een vuurpeloton

Een parlementslid uit de staat Utah, Sheryl Allen, heeft aangekondigd een wetsvoorstel in te dienen dat executie door het vuurpeloton afschaft.

De Standaard,

De executie heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de veelvuldige uitvoering van de doodstraf in de Verenigde Staten. Ook is het voor het eerst in negentien jaar dat de voltrekking van de doodstraf door een vuurpeloton gebeurt.

De Standaard,

  • de keuze tussen injectie en vuurpeloton

Een veroordeelde in Utah heeft dan de keuze tussen injektie en vuurpeloton.

De Standaard,

De mogelijkheid van de keuze tussen injektie en vuurpeloton heeft te maken met Utah's verleden als mormonenstaat.

De Standaard,

  • de commandant van een vuurpeloton
  • lid van het vuurpeloton
  • het slachtoffer van een vuurpeloton

Hij werd nog steeds overeind gehouden door zijn vastgebonden handen, maar zijn lichaam was in elkaar gezakt en zijn benen lagen gespreid, als het verkreukelde slachtoffer van een vuurpeloton.

Crisis four, Andy McNab,

'Alcoholist zal ik niet meer worden... Doet me denken aan de man die gefusilleerd werd, vroeg de commandant van het vuurpeloton: Wil je nog een sigaret? Zei die knaap: Nee, dank u, dat is slecht voor m'n longen... Sorry, dat was niet leuk.'

Het samenzijn, Jan Meyers,

Toen de ter dood veroordeelde moordenaar John Albert Taylor koos voor executie voor een vuurpeloton, stond de telefoon bij Jack Ford in Utah roodgloeiend. Ford is hoofd van het penitentiaire systeem in die Amerikaanse staat. Tientallen mensen belden op om zich te melden als lid van het vuurpeloton. Uiteraard kan niet iedereen zomaar lid worden van het peloton. "Wij nemen geen vrijwilligers aan", aldus Ford. De doodstraf wordt op 26 januari voltrokken door een ploeg van politiemannen uit de staat.

De Standaard,

  • (zich, iemand) van het vuurpeloton vrijpleiten

In het begin van de Eerste Wereldoorlog werd Vermeulen door Duitse soldaten gegijzeld en kon hij zichzelf en zijn kameraden slechts op het nippertje van het vuurpeloton vrijpleiten.

De Standaard,

  • een executie voor het vuurpeloton
  • voor het vuurpeloton belanden
  • voor het vuurpeloton brengen
  • voor het vuurpeloton gezet worden
  • voor het vuurpeloton staan
  • voor het vuurpeloton sterven
  • voor het vuurpeloton verschijnen
  • voor het vuurpeloton zetten
  • voor het vuurpeloton kiezen

De opening van de roman is een verwijzing naar kolonel Buendía van Marquez in Honderd jaar eenzaamheid die voor het vuurpeloton staat en denkt aan die ene langvervlogen middag toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Was de schoenmaker die óók Duitse laarzen repareerde 'fout'? Of was hij 'goed' omdat hij de Duitsers meer liet betalen dan de Nederlanders? Iets dergelijks geldt voor vrijwel de hele middenstand, vrijwel alle ambtenaren, de meeste arbeiders. De meesten waren goed en tegelijk een beetje fout, gewoon omdat je in leven wilde blijven en omdat al te uitbundig 'goed' je voor een vuurpeloton kon brengen. Of omdat je nu eenmaal niet was geboren met het lef van de echte verzetsstrijder.

NRC,

Vier Rwandese leraren, een in Byumba en drie in Butare, werden vrijdag en zaterdag door Rwandese rechtbanken ter dood veroordeeld vanwege hun aandeel in de volkerenmoord van 1994 [...]. Alleen als er procedurefouten gemaakt zijn, kunnen de veroordeelden in beroep gaan. Anders moeten zij binnenkort voor het vuurpeloton verschijnen.

De Standaard,

Op een zender waren deze beelden gevolgd door foto's van Nicolai Ceausescu, de ogen wijd opengesperd, na zijn executie voor een vuurpeloton.

De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

Met die bekentenis begint voor Irma Laplasse de lijdensweg die pas eindigt voor het vuurpeloton.

De Standaard,

Het is een probleem dat steeds minder mensen interesseert, maar dat als een bijtend zuur onze samenleving heeft beschadigd: de behandeling van die burgers die wegens hun houding onder de Duitse bezetting (1940-'44) door de staat werden gestraft [...]. Er werden 242 doodvonnissen uitgevoerd; zelfs een meisje van amper 21 jaar stierf voor het vuurpeloton.

De Standaard,

Eerdere gedoodverfde opvolgers van Abacha bleken te ambitieus, en belandden in de gevangenis of voor het vuurpeloton op verdenking van deelname aan samenzweringen.

http://oud.refdag.nl/vp/980609vp01.html

Toen zagen zij wat vaak gebeurt bij mensen die voor een echt vuurpeloton staan. Met ontzetting en genot aanschouwden zij het: er kwam een zich gestaag uitbreidende donkere vlek in de broek van Beer.

Het samenzijn, Jan Meyers,

Eén begreep het zelfs toen niet: Ceausescu [...]. Hij gaf, kort nadat de revolutie op 16 december 1989 in Timisoara was uitgebroken maar nog vóórdat ze oversloeg naar Boekarest, op een zitting van het politburo woedend de schuld aan Gorbatsjov. Hij had op een curieuze manier gelijk: het was, anders dan hij dacht, niet Gorbatsjov geweest die de bevolking van Timisoara de straat had opgedreven, maar die opstand was er zonder Gorbatsjov niet gekomen. Het was zijn enige en laatste gelijk. Een week later werd hij in Tîrgoviste voor het vuurpeloton gezet.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Communisme/tekenen.html,

Taylor kon kiezen voor deze wijze van executie omdat hij al meer dan tien jaar geleden het vonnis over zich had horen uitspreken. Een veroordeelde in Utah heeft dan de keuze tussen injektie en vuurpeloton [...]. Taylor zou volgens een van zijn kennissen gekozen hebben voor het vuurpeloton om de staat in verlegenheid te brengen.

De Standaard,

Voor elke Duitser, burger of militair, die neergeschoten was, werden gevangenen uit het kamp gehaald en voor het vuurpeloton gezet.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


vuurpeloton 2.0

aantal militairen dat tot taak heeft tijdens een begrafenis met militaire eer bij wijze van eerbetoon een salvo te geven; in het bijzonder: groep van doorgaans acht militairen die tot dezelfde eenheid behoort als de overledene en die met geweervuur het eresaluut verzorgt tijdens een militaire begrafenis; erevuurpeloton

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vuurpeloton…

is een eenheid; is een groep

  • [Leden] bestaat doorgaans uit personen die behoren tot dezelfde eenheid als de overledene
  • [Functie] dient om tijdens een begrafenis met militaire eer bij wijze van eerbetoon een of meer salvo's af te vuren
  • [Plaats] is actief op de begraafplaats of op het terrein van een crematorium
  • [Aantal of hoeveelheid] bestaat vaak uit acht personen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is actief tijdens een begrafenis met militaire eer
  • [Motief] is actief bij wijze van eerbetoon aan de overledene
  • [Organisatie en organisatiewijze] staat onder bevel van een onderofficier

Algemene voorbeelden


In Franeker is de 36-jarige sergeant Dave Steensma begraven, die maandag bij een aanslag in Zuid-Irak omkwam [...]. Een vuurpeloton loste bij de teraardebestelling saluutschoten.

http://defensie.startpagina.nl/forum/topic/607995/vuurpeloton-bij-begrafenis/,

Indien vóór de begrafenis een plechtigheid in de aula zal plaatsvinden, wordt aldaar de muziek beëindigd en halt gehouden; het muziekkorps en het vuurpeloton stellen zich terzijde op met het front naar de zijde waarlangs de lijkkist zal worden binnengedragen; het vuurpeloton staat in de houding met het geweer aan de voet, er worden geen eerbewijzen gebracht; nadat de stoet de aula is binnengegaan, wordt voor het muziekkorps en het vuurpeloton, op de plaats - rust gecommandeerd.

http://mpbundels.mindef.nl/20_serie/dp_20_10/hoofdstuk_22.htm

Zodra de lijkkist is neergelaten, eindigt de eregroet en geeft het vuurpeloton op aanwijzing van de bevelvoerend officier, met de mondingen van de wapens onder een hoek van 45º naar boven over het graf gericht, een salvo af.

http://mpbundels.mindef.nl/20_serie/dp_20_10/hoofdstuk_22.htm

Militaire begrafenis. In 1914 verongelukt de 'Koning der Luchten' lt. Spandaw/Spandau. Foto: aankomst van het stoffelijk overschot op het kerkhof. Links het vuurpeloton dat het eresaluut zal afvuren.

http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/SFA03:SFA022817491

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een vuurpeloton indelen
  • een vuurpeloton samenstellen

Tot het afgeven van één salvo bij het graf of bij de aula van het crematorium (alleen indien probleemloos uit te voeren), wordt een vuurpeloton ingedeeld, (tenzij de nabestaanden dit niet wensen); het vuurpeloton wordt in beginsel samengesteld uit militairen van de eenheid waartoe de overledene behoorde; de sterkte bedraagt acht militairen onder bevel van een onderofficier.

http://mpbundels.mindef.nl/20_serie/dp_20_10/hoofdstuk_22.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • een vuurpeloton van 8 mariniers
  • een vuurpeloton van militairen

Het militair eerbetoon vindt plaats nabij of op de begraafplaats, dan wel op het terrein van het crematorium. Het militair geleide van de kist bestaat uit een bevelvoerend officier, bij voorkeur uit de eenheid waartoe de overledene behoorde en een vuurpeloton van acht militairen van de eenheid waartoe de overledene behoorde onder bevel van een onderofficier. Zij vuren desgewenst, maar alleen wanneer dat probleemloos uit te voeren is, een salvo af.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Begrafenis_met_militaire_eer

Met militaire eer is 21 februari 2013 in Utrecht afscheid genomen van Ridder Militaire Willems-Orde Giovanni Narcis Hakkenberg. Een militaire draagploeg droeg de kist van kapitein der mariniers buiten dienst Hakkenberg door een erehaag van ruim 300 (oud-)mariniers naar het uitvaartcentrum. Buiten bracht een vuurpeloton van 8 mariniers een eresaluut, waarna familie, militaire en burger autoriteiten, vrienden en collega's afscheid namen.

https://www.youtube.com/watch?v=mEahVMIxqoA,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen