fantoomgeluid


fantoomgeluid 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

symptoom van tinnitus dat bestaat uit een aanhoudend geluid, bijvoorbeeld gesuis, gepiep of gebrom, dat alleen voor iemand zelf hoorbaar is; oorsuizing als symptoom van tinnitus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fantoomgeluid…

is een geluid

      Algemene voorbeelden


      "Ik heb al een aantal jaren last van tinnitus, zeg maar de muzikantenziekte. Die fantoomgeluiden zijn de krekels in mijn oor."

      https://issuu.com/ccsintnik/docs/accenten_accenten_brochure_maart201,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • ontstaan

      Als je te lang bij bijvoorbeeld een rockconcert of ander lawaai hebt gestaan, gaan je oren piepen. Je lijdt dan aan tinnitus. Die piep verdwijnt pas na uren en bij sommigen zelfs nooit meer. Audiologen weten sinds een paar jaar dat tinnitus behalve in het oor ook in de hersenen zit, maar over hoe dat fantoomgeluid precies ontstaat, is nog veel onduidelijk.

      https://www.rug.nl/about-us/news-and-events/video/adams-appel/archief2006/afl06,

      als object bij een werkwoord


      • fantoomgeluid horen

      "Als het oor geen geluidssignalen meer aan de hersenen geeft, gaat de gehoorzone in de hersenen soms zelf 'geluidsprikkels' produceren", zegt Paul Van de Heyning, hoofd van de dienst Neus-, keel- en oorziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Door die ongecontroleerde overactiviteit van de hersenschors hoorden onze patiënten fantoomgeluid of oorsuizingen, van wel tachtig of negentig decibel."

      De Standaard,

      met substantief ervoor


      • het soort fantoomgeluid

      Alleen mensen met "onuitstaanbare" oorsuizingen komen voorlopig in aanmerking voor de ingreep. En maar 15 procent van die patiënten heeft het soort fantoomgeluid dat met het implantaat bestreden kan worden.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • fantoomgeluid of oorsuizingen

      "Als het oor geen geluidssignalen meer aan de hersenen geeft, gaat de gehoorzone in de hersenen soms zelf 'geluidsprikkels' produceren", zegt Paul Van de Heyning, hoofd van de dienst Neus-, keel- en oorziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Door die ongecontroleerde overactiviteit van de hersenschors hoorden onze patiënten fantoomgeluid of oorsuizingen, van wel tachtig of negentig decibel. Dat is zo luid en onuitstaanbaar dat sommigen er depressief van werden en niet meer normaal konden functioneren."

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2004

      fantoomgeluid 2.0

      extern geluid dat geen aanwijsbare bron heeft en dus door een spook veroorzaakt lijkt; spookgeluid

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een fantoomgeluid…

      is een geluid

          Algemene voorbeelden


          "Je weet niet waar al die spookgeluiden vandaan komen. Vooral 's avonds is dat een beetje eng. En ik heb bijna een grote balk op m'n hoofd gehad die pardoes door een luik naar beneden kwam zetten. Ik kon nog maar net opzij springen..."

          https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=spookgeluiden&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd%3A010560112%3Ampeg21%3Aa0079&resultsidentifier=ddd%3A010560112%3Ampeg21%3Aa0079,

          Fantoomgeluid. We wisten eerst niet wat voor vogel het was. Gelukkig stond er een plaatje van in de vogelgids. Het was een grote lijster van het vrouwelijke geslacht. [...]. Ineens waren er de kleintjes. Ze piepten de hele dag en hadden kennelijk een eetlust die niet te stillen was, want Liesje maakte overuren. [...]. Het nest staat nu leeg. Maar als ik in de tuin mijn krant lees, is het of ik uit de coniferenhaag nog steeds het gepiep van Liesjes kinderen hoor, zoals iemand wiens been is afgezet nog steeds zijn tenen kan voelen.

          https://www.nrc.nl/nieuws/2001/07/27/fantoomgeluid-7551166-a1229439,

          Combinatiemogelijkheden


          als object bij een werkwoord


          • fantoomgeluiden horen

          Voortdurend horen we van boven fantoomgeluiden.

          Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding