tinnitus


tinnitus 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

aandoening waarbij een aanhoudend geluid, bijvoorbeeld gesuis, gepiep of gebrom, alleen door iemand zelf wordt waargenomen; het horen van een fantoomgeluid; oorsuizen
Wordt ook weleens de muzikantenziekte genoemd, hoewel niet alleen muzikanten er last van hebben.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tinnitus…

is een aandoening

  • [Geluid] is niet waarneembaar voor anderen
  • [Duur] kan tijdelijk of chronisch zijn
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan afhankelijk van de oorzaak moeilijk te behandelen zijn
  • [Handelende persoon] wordt, indien medische behandeling mogelijk is, doorgaans behandeld door een kno-arts
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft vele mogelijke oorzaken, zoals bv. gehoorschade door blootstelling aan harde geluiden, aandoeningen als de ziekte van Ménière of hoge bloeddruk; kan erger worden bij stress
  • [Gevolg of resultaat] kan leiden tot klachten als concentratieverlies, slapeloosheid en neerslachtigheid
  • [Specificatie of referentiekader] wordt, als het gaat om tinnitus die is opgelopen door te harde muziek in de uitgaanswereld, ook wel discotinnitus of disco-oren genoemd

Algemene voorbeelden


Verontrustende cijfers: een op de tien mensen hoort een constante ruis, fluittoon, knars of sirene. Onder jongeren piept het bij een op de vijf. Een fantoomgeluid wordt zoiets wel genoemd, omdat het niet door trillingen veroorzaakt wordt, maar door het brein zelf, en niet voor anderen hoorbaar is. De aandoening heet tinnitus. Zij is 'goedaardig', zoals Gregor Verwijmeren het ironisch uitdrukt in De vorm van geluid, zijn debuutroman. Je gaat er niet aan dood. Maar het is wel knap vervelend als je er 24 uur per etmaal mee zit opgescheept.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/23/hoe-te-leven-met-een-inwendige-cirkelzaag-a2756242,

Tinnitus komt bij ongeveer één miljoen Nederlanders voor. Tien procent daarvan heeft er veel last van en bij enkele tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt.

https://www.vijfmerenkliniek.nl/aandoeningen/tinnitus

"Wanneer je bij een arts komt met de klacht dat je overal om je heen een brommend, laag geluid hoort, is de diagnose snel gesteld: oorsuizingen. Wanneer je daar geen genoegen mee neemt en een specialist opzoekt, heet het vaak: tinnitus. Verder kom je niet, want in je eigen omgeving tref je zelden mensen aan met dezelfde klachten. "Tinnitus", zoals specialisten dat noemen, is overigens hetzelfde als oorsuizingen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een ernstige tinnitus

Een ernstige tinnitus kan aanleiding geven tot slaapstoornissen, concentratieproblemen en depressie.

Meppeler Courant,

met substantief ervoor


  • de kwaal tinnitus

De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden, afdeling Drenthe, houdt maandag een inleiding over de kwaal tinnitus (oorsuizen). C.J. Versteeg geeft informatie over het werk van de Commissie Tinnitus. Bij oorsuizen is er sprake van hinderlijke geluiden in het oor, zoals fluiten, piepen of ruisen.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • last van tinnitus

Winterland: "Ik heb al een aantal jaren last van tinnitus, zeg maar de muzikantenziekte. Die fantoomgeluiden zijn de krekels in mijn oor."

https://issuu.com/ccsintnik/docs/accenten_accenten_brochure_maart201,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen