oorsuizen


oorsuizen 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

aandoening waarbij een aanhoudend geluid, bijvoorbeeld gesuis, gepiep of gebrom, alleen door iemand zelf wordt waargenomen; het horen van een fantoomgeluid; tinnitus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Oorsuizen…

is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Onder oorsuizen verstaat men het horen in het hoofd van geluiden die niet van buitenaf komen. Alle vormen van geluid worden beschreven, van windgeruis tot gierende fluitketels, bellen, brommen, fluiten, rinkelen en straaljagers toe. Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend last gehad van oorsuizen. Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.

      http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

      Op zich kan oorsuizen ook bij gezonde personen zonder aanwijsbare oorzaak spontaan en kortdurend optreden. Meestal is oorsuizen een algemeen verschijnsel dat bij verschillende ziekten en afwijkingen kan optreden, zoals ook koorts door verschillende ziekten kan worden veroorzaakt. De hoorsensatie zou dan kunnen ontstaan in het oor (buitenoor, middenoor, binnenoor, gehoorzenuw) en hoofd.

      http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

      Van alles, hoorde Pieter (55) in zijn hoofd. Gepiep, gerommel, getjirp; hard, dan weer zacht. Van de ene op de andere dag werd hij doof aan één oor en kreeg daar een ernstige vorm van tinnitus bij - de officiële naam voor oorsuizen. Een fantoomgeluid: je hoort het wel, maar er is geen geluidsbron om je heen.

      https://www.volkskrant.nl/wetenschap/tinnitus-bestrijd-de-herrie-met-herrie~bd80a549/,

      De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden, afdeling Drenthe, houdt maandag een inleiding over de kwaal tinnitus (oorsuizen). C.J. Versteeg geeft informatie over het werk van de Commissie Tinnitus. Bij oorsuizen is er sprake van hinderlijke geluiden in het oor, zoals fluiten, piepen of ruisen. Een ernstige tinnitus kan aanleiding geven tot slaapstoornissen, concentratieproblemen en depressie.

      Meppeler Courant,

      Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt dat je oren begonnen te suizen toen je van een concert kwam: de brommende en ruisende geluiden fluiten dan als het ware door je hoofd. Zo een oorsuizing is op zich niet abnormaal en gaat wel over. Maar het wordt pas echt storend als je voortdurend last hebt van oorsuizen en je levenskwaliteit erdoor achteruitgaat. In dat geval worden zowel de oorzaak van de oorsuizing als de stimulerende factoren zoals angst of depressie onderzocht. Het fenomeen van voortdurend last hebben van oorsuizingen wordt ook wel tinnitus genoemd.

      https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/37237-oorsuizingen-of-tinnitus-ontstaan-symptomen-behandeling.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: zonder

      • oorsuizen zonder duizeligheid

      Als u last heeft van oorsuizen zonder duizeligheid dan kan worden overwogen om alleen het geluid te bestrijden. Omdat het oorgeruis altijd zacht is, is daardoor niet eens zoveel geluid nodig.

      https://www.bernhoven.nl/home-patientenfolders/folders-kno/oorsuizen/#

      in voorzetselgroep


      • mensen met oorsuizen

      In Nederland zijn er zo'n 2,5 miljoen mensen met oorsuizen. [...]. Wat mensen met oorsuizen horen verschilt per persoon. Het kan een bromgeluid zijn of een irritante piep. Maar het continue geluid in je oren is voor veel patiënten gekmakend.

      https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4615206/nieuwe-behandelmethode-tinnitus-patienten-willen-na-deze,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • gehoorverlies of oorsuizen
      • oorsuizen en gehoorverlies
      • slecht gehoor en oorsuizen

      De symptomen van Ménière zijn aanvallen van duizeligheid, misselijkheid, braken en transpireren. Verder hebben patiënten vaak last van oorsuizen en gehoorverlies.

      Meppeler Courant,

      Oorsuizingen of tinnitus: ontstaan, symptomen & behandeling. [...]. Het fenomeen van voortdurend last hebben van oorsuizingen wordt ook wel tinnitus genoemd.

      https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/37237-oorsuizingen-of-tinnitus-ontstaan-symptomen-behandeling.html,

      Slecht gehoor en oorsuizen. De doorsnee Ménière-patiënt krijgt in de loop der tijd een steeds slechter gehoor, dat met elke aanval verder afneemt. In het begin blijft de slechthorendheid beperkt tot het ene oor, maar later neemt het beide oren te grazen. En dan de oorsuizingen. Ook die nemen sterk toe tijdens de aanval en kunnen daarna weer wat afzwakken, hoewel ze nooit echt weg gaan.

      http://www.nvvs.nl/meniere/dossier_meniere.htm,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding