oorsuizing


oorsuizing 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

symptoom van tinnitus dat bestaat uit een aanhoudend geluid, bijvoorbeeld gesuis, gepiep of gebrom, dat alleen voor iemand zelf hoorbaar is en daarom ook wel fantoomgeluid wordt genoemd; oorsuizing als symptoom van tinnitus; fantoomgeluid
De meervoudsvorm oorsuizingen heeft vaak betekenis 2.0 en betreft dan dus de aandoening zelf. De grens tussen symptoom en aandoening is niet altijd even scherp te trekken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een oorsuizing…

is een suizing; is een geluid

  • [Geluid] is een aanhoudend en vaak doordringend geluid, bijvoorbeeld gesuis, gepiep of gebrom
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een symptoom van de aandoening die tinnitus of oorsuizen heet
  • [Waardering] wordt als zeer hinderlijk ervaren

    Algemene voorbeelden


    Je hebt het ongetwijfeld weleens meegemaakt dat je oren begonnen te suizen toen je van een concert kwam: de brommende en ruisende geluiden fluiten dan als het ware door je hoofd. Zo een oorsuizing is op zich niet abnormaal en gaat wel over. Maar het wordt pas echt storend als je voortdurend last hebt van oorsuizen en je levenskwaliteit erdoor achteruitgaat. [...]. Het fenomeen van voortdurend last hebben van oorsuizingen wordt ook wel tinnitus genoemd.

    https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/37237-oorsuizingen-of-tinnitus-ontstaan-symptomen-behandeling.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • aanzwellen
    • beginnen

    Het meisje wordt gekweld door gehoorhallucinaties. Ze krijgt last van oorsuizingen die al gauw aanzwellen tot een allesoverheersend vliegtuiggeronk. De lezer voelt op zijn sokken aan dat dit verhaal bar slecht zal aflopen.

    De Standaard,

    Het is mij niet bekend dat oorsuizen erger kan worden als er regen in de lucht zit. Maar dat zou zomaar kunnen. Iemand van de lezers die hier ervaring mee heeft? Absoluut waar, als de lucht vochtig is beginnen bij mij de oorsuizingen.

    https://www.optimalegezondheid.com/oorsuizen/behandelmethodes-oorsuizen/,

    met adjectief ervoor


    • ernstige oorsuizingen
    • onuitstaanbare oorsuizingen
    • verschrikkelijke oorsuizingen
    • vreemde oorsuizingen

    Antwerpse artsen hebben een methode ontdekt om ernstige oorsuizingen te bestrijden. Een elektronisch oorimplantaat dat bij doven het gehoor herstelt, blijkt ook spookgeluiden in de hersenen te onderdrukken.

    Alleen mensen met "onuitstaanbare" oorsuizingen komen voorlopig in aanmerking voor de ingreep. En maar 15 procent van die patiënten heeft het soort fantoomgeluid dat met het implantaat bestreden kan worden.

    De Standaard,

    'Pascal Devroede nam twee weken geleden een vlucht naar Londen om een training te volgen in ons Europees hoofdkwartier, en toen hij op Heathrow uitstapte had hij verschrikkelijke oorsuizingen. [...]. Hij wordt stilaan gek. Zijn vrouw heeft mij gisteren gebeld om te vragen wat ze met hem moet doen.' 'Stel je voor. De hele tijd oorsuizingen. Dat was een Chinese foltertechniek ten tijde van de keizers,' zeg ik ontzet.

    Scènes op het werk, Paul Desmedt,

    DJ Zebra krijgt vreemde oorsuizingen. Ze legt de telefoon neer. 'Die uitgever zegt dat ik bijna een roman heb geschreven.' 'Proficiat,' zegt Ludo.

    Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

    in voorzetselgroep


    • last van oorsuizingen

    Het meisje wordt gekweld door gehoorhallucinaties. Ze krijgt last van oorsuizingen die al gauw aanzwellen tot een allesoverheersend vliegtuiggeronk. De lezer voelt op zijn sokken aan dat dit verhaal bar slecht zal aflopen.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • misselijkheid, duizeligheid, gezichtsstoornissen, oorsuizingen en hoofdpijn
    • oorsuizingen en hartstoornissen

    Misselijkheid, duizeligheid, gezichtsstoornissen, oorsuizingen en hevige hoofdpijn zijn het gevolg van letsels aan de hersenstam en de hersenschors. Dit verklaart ook het soms laattijdig optreden van geheugenstoornissen, concentratieverlies, angst en depressie.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=288

    Bijwerkingen: Het gebruik hindert de spijsvertering. De bijwerkingen kunnen verder zijn: sufheid, staar, concentratieverlies, slaperigheid, slappe ledematen en een verdoofd denkvermogen. Bij te hoge doseringen: Versnelde ademhaling en polsslag, oorsuizingen en hartstoornissen.

    http://www.growmagic.nl/

    oorsuizing 2.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg)

    aandoening waarbij een aanhoudend geluid, bijvoorbeeld gesuis, gepiep of gebrom, alleen door iemand zelf wordt waargenomen; het horen van een fantoomgeluid; tinnitus
    Als benaming van de aandoening in plaats van het symptoom wordt oorsuizing meestal zonder lidwoord ervoor gebruikt. Ook wordt voor de aandoening vaak de meervoudsvorm oorsuizingen gebruikt. De grens tussen symptoom en aandoening is niet altijd even scherp te trekken.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Oorsuizing…

    is een aandoening

        Algemene voorbeelden


        Overmatig geluid verhoogt de kans op oorsuizing. Impulsgeluid, bijvoorbeeld van explosies, kan het risico aanzienlijk doen toenemen. Oorsuizing kan een eerste aanwijzing zijn van gehoorschade ten gevolge van lawaai.

        http://www.verbondpk.nl/wp-content/uploads/2017/03/01_Arbocatalogus-Geluid-Bijlage-3-factsheet-57.pdf

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • oorsuizing bestrijden
        • oorsuizing verhelpen
        • oorsuizingen bestrijden

        Oorimplantaat verhelpt oorsuizing. Antwerpse artsen hebben een methode ontdekt om ernstige oorsuizingen te bestrijden. Een elektronisch oorimplantaat dat bij doven het gehoor herstelt, blijkt ook spookgeluiden in de hersenen te onderdrukken. [...]. Elektronische oorimplantaten worden al lang gebruikt om het gehoor te herstellen bij mensen die aan beide zijden doof zijn. "Tot nu toe had niemand eraan gedacht er oorsuizing mee te bestrijden bij mensen die aan één kant nog horen."

        De Standaard,

        met adjectief ervoor


        • ernstige oorsuizingen

        Antwerpse artsen hebben een methode ontdekt om ernstige oorsuizingen te bestrijden.

        De Standaard,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • oorsuizingen of tinnitus
        • tinnitus of oorsuizing

        Oorsuizingen of tinnitus: ontstaan, symptomen & behandeling. [...]. Het fenomeen van voortdurend last hebben van oorsuizingen wordt ook wel tinnitus genoemd.

        https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/37237-oorsuizingen-of-tinnitus-ontstaan-symptomen-behandeling.html,

        Suizen uw oren erger dan de zee bij springtij? Een troost: u bent niet alleen. Liefst één op de honderd mensen ontwikkelt ooit tinnitus of oorsuizing.

        https://www.standaard.be/cnt/dexa29012005_018,