fietssnelweg


fietssnelweg 1.0

afbeelding

Bron: Fietsberaad
( CC BY-SA 2.0 )

(transport, verkeer en reizen; recht en misdaad)

lang, aaneengesloten fietspad met zo min mogelijk kruisingen, geschikt voor snel doorgaand langeafstandsfietsverkeer
Het woord, dat gevormd is naar analogie van autosnelweg, is sinds 2008 sterk in opkomst.

Algemene voorbeelden


Fietsers kunnen vanaf 2012 zonder omwegen tussen het Antwerpse Essen en Mechelen peddelen. De provincie Antwerpen wil zo een groot deel van de autobestuurders overhalen tot het gebruik van de zogenaamde fietssnelweg. De provincie Antwerpen besteedt in totaal 16 miljoen euro aan dit project.

http://www.stampmedia.be/?p=1534,

Superstrakke fietspaden, zonder gaten en boomstronken, moeten automobilisten verleiden om vaker per tweewieler naar het werk te zoeven. Met de creatie van tien 'fietssnelwegen' in deze kabinetsperiode verwacht staatssecretaris Huizinga (Verkeer) duizenden mensen extra op de trappers te krijgen. "Als we bestaande fietspaden comfortabeler maken, goed verlichten en zorgen dat er niet steeds auto's langs je heen razen, dan blijkt de tweewieler best aantrekkelijk", zegt Huizinga.

De Telegraaf,

De gemeente Leeuwarden wil van de ideeën uit het Fietsplan Stadsgewest de snelle fietsverbinding tussen Stiens en Leeuwarden als eerste uitvoeren. Behalve deze 'fietssnelweg' krijgt ook het doortrekken van het fietspad Zwette via het bedrijventerrein Newtonweg voorrang om de aantrekkelijke Zwette-route beter bereikbaar te maken.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010622814:mpeg21:a0332,

"In de fietsroute vanaf de Omval naar Amstel-111 zit een aantal haakse bochten. Het zal dus geen fietssnelweg worden, want steeds moet je afremmen om die bochten te kunnen nemen."

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010833325:mpeg21:a0713,

Sinds 2000 bouwt de gemeente Breda samen met de provincie Noord-Brabant volop aan de eerste fietssnelweg.

Sinds 2000 bouwt de gemeente Breda samen met de provincie Noord-Brabant volop aan de eerste fietssnelweg.,

Fietssnelweg, snelfietsroute, snelle fietsroute en in Vlaanderen ook fiets-o-strade zijn informele benamingen voor een fietspad dat is bedoeld voor langeafstandsverkeer. Er is geen officiële definitie van een fietssnelweg. Tot de door overheden en verkeerskundigen genoemde kenmerken van een zo'n route behoren afwezigheid van gelijkvloerse kruisingen met gemotoriseerd verkeer, beter wegdek (bij voorkeur asfalt of beton) en afwezigheid van verkeerslichten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fietssnelweg

Nederland heeft er weer een nieuw type bord bij. Er staat met groene letters op: LF 1 Noordzee-route. De vierkante bordjes zijn te vinden langs de lange-afstandfietsroute tussen Den Helder en de Frans-Belgische grens. [...]. Een gids voor deze 360 kilometer lange route is al te koop. Dit boekje spoort fietsers aan de route niet te gebruiken als fietssnelweg naar Frankrijk, maar onderweg de ogen goed de kost te geven.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010559096:mpeg21:a0087,