velostrade


velostrade 1.0

((vooral) in België; neologisme)

fietspad waarop fietsers zich snel en veilig kunnen verplaatsen, ongehinderd door zijwegen en ander verkeer; snelweg voor fietsers
In Vlaanderen met name als snelle fietsverbinding tussen deelgemeentes en hoofdgemeente en/of station of tussen hoofdgemeentes onderling. In Nederland is Velostrada de naam van de snelfietsroute langs het spoor tussen Leiden en Den Haag.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een velostrade…

is een fietspad

      Algemene voorbeelden


      Provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte pleit voor de aanleg van velostrades rond stations. Dat zijn snelle fietsverbindingen in een straal van vijf kilometer, gekoppeld aan kwaliteitsvolle fietsenstallingen aan de spoorwegstations.

      http://www.mobimix.be/inhoud/velostrade-rond-vlaamse-stations,

      Er wordt in Voorschoten weer hard gewerkt aan de aanleg van de Velostrada, de snelfietsroute langs het spoor tussen Den Haag en Leiden.

      http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2011/02/aanleg-velostrada-in-volle-gang,

      Velostrade. Sommigen nemen dat woord wel heel letterlijk. Ze kwam aangefietst en hop, ze reed zo de snelweg op. Ik zag het gebeuren, maar was te verrast om te reageren.

      http://edflex.blogspot.com/2010/09/velostrade.html,

      De Velostrada is de snelfietsroute die langs het spoor tussen Den Haag en Leiden loopt. De route begint in Den Haag op de Appelgaarde bij NS-station Mariahoeve en eindigt in Leiden op de Stevenshofdreef, net voorbij NS-station De Vink. De beide NS-stations vormen het virtuele begin- en eindpunt van de route omdat op dit punt de fietsers uit de verschillende wijken van en naar Den Haag en Leiden zich verspreiden.

      http://www.zuid-holland.nl/overzicht_alle_themas/c_e_thema_verkeer-vervoer/c_e_thema_verkeer-fietsverkeer/content_fietspaden/c_e_thema_verkeer-snelfietsroutes_den_haag_-_leiden/c_e_thema_verkeer-velostrada_parallel_aan_spoorlijn_.htm

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2008