flitshandel


flitshandel 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

vorm van speculatieve of volgens sommigen ook manipulatieve beurshandel waarbij computerprogramma's razendsnel reageren op beursontwikkelingen en orders voor financiële transacties plaatsen; high-frequency trading (HFT)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Flitshandel…

is handel

  • [Functie] dient om op de beurs snel geld te verdienen door de aankoop of verkoop van vaak grote hoeveelheden aandelen, obligaties e.d.
  • [Snelheid of tempo] vindt razendsnel plaats
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is speculatief en volgens sommigen ook manipulatief
  • [Activiteit of handeling] betreft de aankopen of verkopen van doorgaans grote hoeveelheden aandelen, obligaties e.d.
  • [Middel] vindt plaats door voorgeprogrammeerde computers
  • [Waardering] wordt vaak niet gewaardeerd, omdat het een bedreiging zou vormen voor de stabiliteit van de financiële markten

Hoofdsemagram: handel


Algemene voorbeelden


De Partij van de Arbeid wil maatregelen tegen 'flitshandel' op de beurs omdat die een bedreiging is voor de stabiliteit van financiële markten. Dat stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in vragen aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

de Volkskrant,

HFT wordt in de Nederlandse media soms ook wel aangeduid als "flitshandel". Dit is een verwarrende term, aangezien deze ten onrechte een verband legt met "flash trading". Flash trading is echter geheel iets anders dan HFT, namelijk een handelsprivilege dat bepaalde Amerikaanse handelsplatformen tegen betaling aan bepaalde marktpartijen verlenen, waarbij deze in staat gesteld worden een fractie eerder dan andere marktpartijen in het orderboek te kijken en hierop te reageren.

http://www.afm.nl/~/media/files/rapport/2010/toepassing-hft-op-europese-markten-afm.ashx,

Bij flitshandel of high frequnecy trade (hft) kunnen in zeer korte tijd grote hoeveelheden aandelen, obligaties en andere financiële producten worden verhandeld door computyerprogramma's die sneller orders plaatsen dan mensen kunnen denken.

de Volkskrant,

In de Verenigde Staten is ongeveer vijftig procent van de beurshandel flitshandel en dit zal mogelijk steeds meer worden. Flitshandel zorgt ervoor dat beurskoersen makkelijker in beweging kunnen komen en heeft al een aantal keren tot een zogenaamde flashcrash geleid. Dit is een dip in de beursindex die van korte duur is.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Flitshandel,

Het Europees Parlement zet stappen om de zogenoemde flitshandel aan banden te leggen. Het gaat daarbij om het razendsnel en computergestuurd kopen en verkopen van aandelen op effectenbeurzen. De Economische Commissie van het parlement stemde woensdagmiddag in met voorstellen om de uitwassen aan te pakken. Zo zullen flitshandelaren toezichthouders inzicht moeten geven in alle wiskundige modellen die bij de handel worden gebruikt.

http://www.beursonline.nl/Beursnieuws/ANP_ANP-260912-241/EU-parlement-in-actie-tegen-flitshandel.aspx,

High frequency trading ligt sinds de 'flash crash' in 2010 onder vuur bij de financiële autoriteiten. Ten onrechte [...]. Toen de Dow Jones Industrial Average in zeer korte tijd met 1000 punten daalde om vervolgens snel te herstellen, was de flitshandel de eerste verdachte. Er wordt immers op hoge snelheid gehandeld. Volgens sommige autoriteiten verhoogt flitshandel de volatiliteit en beschadigt het de integriteit van markten. Een rapport van de Futures Industry Association (FIA) laat echter zien dat de flitshandel niet bijdroeg aan de snelle daling, maar juist de eerste verkoop opving en liquiditeit bleef creëren.

http://www.iexprofs.nl/Column/Opinie/81422/Effect-flitshandel-juist-positief.aspx,

Bestuursvoorzitter Duncan Niederauer van NYSE Euronext heeft flink uitgehaald naar sommige vormen van de zogenoemde flitshandel. Daarbij krijgen partijen in de Verenigde Staten de mogelijkheid om vooruit te lopen op orders die door beleggers bij diverse beurzen worden ingelegd.

http://www.iex.nl/Forum/Topic/1216489/1/Weekdraad-3-7-augustus.aspx,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2007
Benoemingsmotief Zo genoemd omdat het razendsnel plaatsvindt.
Bijzonderheden Het woord legt ten onrechte verband met flash trading, dat iets anders is dan high-frequency trading. Zie verder het tweede citaat van dit artikel.