flitstijd


flitstijd 1.0

(fotografie overig [fotografie])

hoeveelheid tijd gedurende welke een flitser het gefotografeerde belicht; belichtingstijd van een flitser

Semagram


Een flitstijd…

is een tijd

 • [Functie] dient om iets te belichten
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met een lichtflits; hangt samen met het soort flitser of is instelbaar
 • [Object betroffen] heeft betrekking op de flitser van een fotocamera

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  Om een flitser functioneel te laten zijn bij korte sluitertijden moet de flitstijd (de tijd dat er licht afgegeven wordt) minstens zo lang als de sluitertijd zijn. Een normale flitser (op de body geplaatst) heeft vaak een hele korte flitstijd, b.v. 1/10000 sec. Als je sluitertijd 1/500 is, dan moet de flitser dus gedurende 1/500 sec flitsen om het hele sensoroppervlak belicht te krijgen.

  http://www.pentaxforum.nl/smf/index.php?topic=336.10;wap2

  De flitsduur van een flitser is afhankelijk van de ingestelde output. Ik was al op zoek naar een externe flitser voor andere doeleinden maar heb voor dit project ook specifiek gekeken naar de flitsduur van de flitsers (niet voor alle merken en types gemakkelijk te vinden informatie). Uiteindelijk de Metz 58 AF-2 aangeschaft. Deze geeft op vol vermogen een flitsduur van 1/125s maar is trapsgewijs instelbaar tot 1/256 waar deze een flitstijd van 1/33000 seconde heeft (30 micro seconde!).

  http://forum.fok.nl/topic/1586064/1/999,

  Flitsen we gedurende het moment dat de sluiter open is, met een flitsduur van 1/1000sec (1ms), dan zal door de korte flitstijd het bewegende voorwerp scherp op de foto afgebeeld staan. Hoe korter de flits hoe scherper het bewegend voorwerp op de foto zal zijn afgebeeld.

  http://users.telenet.be/beertjesfotosite/Beertjessite/flitsen-flitstijden.html,

  Als dat beest een millimeter beweegt is hij niet meer scherp, dus echt veel tijd heb je niet. Bij bewegende onderwerpen kan je dus best je materiaal op voorhand opstellen. Wat bij dit soort opnames veel kan helpen zijn flitsers. De onderstaande opnames van beestjes van een paar cm groot zijn ingeflitst. Dat wil zeggen dat het onderwerp "bevroren" wordt door de korte flitstijden, én er is licht genoeg voor zeer kleine diafragma's.

  http://home2.planetinternet.be/rv047190/fotocursus/pdf/Cursus%20Natuurfotografie%201dot2.pdf,