fluistersolden


fluistersolden 1.0

((vooral) in België; neologisme)

uitverkoop, opruiming in vooral kledingzaken en kledingboetieks buiten de vastgestelde periode (in de zogeheten sperperiode), die niet verboden is zolang de kortingen maar niet openlijk bekendgemaakt worden door middel van affiches of advertenties

Semagram (extra betekenisinformatie)


De fluistersolden…

zijn een uitverkoop

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vinden plaats in de zogeheten sperperiode; mogen niet bekendgemaakt worden door middel van advertenties of affiches

    Hoofdsemagram: solden


    Algemene voorbeelden


    Wat voor (u en) mij de hel op aarde lijkt, betekent voor deze ridders van de reductie het hoogtepunt van zes maanden etalagegapen en modedromen. Van fluistersolden of andere slinkse manieren die hun nakende feestvreugde vergallen, moeten ze niet weten. De sperperiode is voor hen wat periodieke onthouding is voor een vrouw die allergisch is aan de pil: smachten naar die eerste dag waarop alle remmen losgegooid mogen worden.

    De Morgen,

    Sinds 6 juni mogen winkels geen kortingen meer aankondigen. Ze mogen echter wel gegeven worden, de zogenaamde fluistersolden.

    http://www.radio1.be/category/vrije-trefwoorden/fluistersolden,

    De Nederlandse verkoopsters zijn niet vertrouwd met ons Belgische fenomeen 'fluistersolden'. "Geregeld krijgen we Belgen die op een fluistertoontje nog een extra percentje willen afdingen. Dat lukt bij ons niet", zeggen de verkoopsters.

    Het Belang van Limburg,

    De solden beginnen officieel nu zaterdag, maar wie morgen nog zijn laatste inkopen gaat doen voor Nieuwjaar, zal gemerkt hebben dat er hier en daar al fluistersolden te bemerken zijn. In kledingwinkels -en boetieks strooien ze al volop met kortingen. Officieel hangen er nergens bordjes en stickers met kortingen op, maar als je er even naar vraagt, dan krijg je wel al een fikse korting.

    http://www.zalana.be/fashion/fluistersolden_in_de_winkels,

    Wie denkt dat fluistersolden verboden zijn, heeft het mis. Als een verkoper een korting aanbiedt aan zijn klant, dan wordt er geen wet overtreden. Wat wel verboden is in deze periode [...] is het afficheren van korting.

    http://www.zalana.be/fashion/fluistersolden_in_de_winkels,

    Wie in de kleinere boetieks al eens voorzichtig polst naar kortingen, kan weleens succes oogsten. In lingeriewinkels en dergelijke geven sommige verkoopsters al tot vijftig procent korting nog vooraleer de solden begonnen zijn. In de grote kledingketens beginnen ze nog niet met fluistersolden. Ze wachten daar liever tot de echte solden op zaterdag. H&M, Pimkie en Men At Work [...] kunnen anders de vraag niet bijhouden.

    http://www.zalana.be/fashion/fluistersolden_in_de_winkels,

    Fluistersolden kunnen wél. Tijdens de sperperiode mag u dan wel niet 'uitpakken' met kortingen of dubbele punten, maar u mag ze wél toekennen. U kunt dus, als u dat wilt, mondeling aan de kassa zgn. fluistersolden toepassen.

    http://ondernemingsdatabank.indicator.be/article.php?nlid=VLTAHDAR_EU110601&src=search,

    Dat de koopjesperiode een kunstmatig en geforceerd gegeven is, blijkt ook uit de manier waarop de handelaars — voor wie de hele regeling uiteindelijk ontworpen is — de regels systematisch omzeilen. Al weken vóór de officiële start worden aan de vaste klanten brieven verstuurd over fluistersolden, waarbij de kortingen niet geafficheerd, maar wel toegekend worden.

    http://www.leif.be/nieuws/0207DS1-DS18-OPI.pdf,

    Dus geen kortingen meer? Neen, zover gaat het nu ook weer niet. U mag wél korting geven aan de kassa zolang u er maar niet mee uitpakt. Dat het dan snel de ronde doet (de zgn. fluistersolden) dat u al korting geeft, daar kunt u niets aan doen. Zolang u zelf niets aankondigt, kan de inspectie u niets verwijten.

    http://ondernemingsdatabank.indicator.be/article.php?nlid=VLTAHDAR_EU090302&src=search,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002
    Benoemingsmotief Zo genoemd omdat de kortingen niet openlijk maar als het ware van mond tot mond bekendgemaakt worden.