uitverkoop


uitverkoop 1.0

((vooral) in Nederland. Wordt in België ook in deze betekenis gebruikt, maar aanzienlijk minder vaak dan in betekenis 2.0 'opheffingsuitverkoop'.)

het tegen korting verkopen van goederen, bijvoorbeeld omdat deze weg moeten zoals aan het einde van een seizoen of na de feestdagen; opruiming; koopjes; solden; ook: periode waarin de uitverkoop plaatsvindt

Semagram (extra betekenisinformatie)


De uitverkoop…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      "Onze tweede eeuw is een beetje stormachtig begonnen," schreef Dimitri Frenkel Frank, de vaste copywriter van het warenhuis, de volgende dag in een inderhaast geconcipieerde advertentie. Stormachtiger, in elk geval, dan de historische uitverkoop die vorige week de aanzet vormde voor de viering van het 125-jarig bestaan van de Bijenkorf.

      NRC,

      In januari waren de detailhandelverkopen nog met 0,6 procent gestegen, maar dat had vooral te maken met de uitverkoop door veel winkelbedrijven na teleurstellende kerstverkopen.

      NRC,

      Je ziet bijvoorbeeld dat er aan het eind van het jaar geadverteerd wordt met de uitverkoop, maar dan gaat het alleen om het restant van de najaarscollectie, en niet zoals gesuggereerd wordt ook om de wintercollectie.

      Meppeler Courant,

      Een alternatief is om de uitverkoop af te wachten: vaak kun je dan goede jacks met aangename korting krijgen.

      http://www.tweevoeter.nl/kleding/

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • uitverkoop hebben
      • uitverkoop houden

      'Ach meneer,' zei ze dan, 'de kledingwinkels hebben nu uitverkoop. Ik zag prachtige pantalons, wel zeventig procent afgeprijsd. Sportief en toch gekleed, echt iets voor u.'

      Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

      Nog geen enkele klant heeft voet over de drempel gezet, maar directeur Kalo Bagijn loopt nu al trots door zijn winkel alsof hij een goedbezochte uitverkoop houdt.

      NRC,

      Twee keer per jaar houdt Barney's uitverkoop. New York telt ook heel wat straatmarkten, aangekondigd in de stadskranten. Tweedehandszaken vind je op Canal street.

      De Standaard,

      met adjectief ervoor


      • een grote uitverkoop

      Advertentie tekst: Grote uitverkoop matrassen aan fabrieksprijzen, wees er snel bij alle maten nog verkrijgbaar, latex, polyether, veringen.

      http://meubel.2dehands.be/markt/mbl_slaapbad/matrassen/7428069.html,

      Grote uitverkoop in Amerika - alles 20 procent goedkoper! Toen de straatverkopers op Canal Street gistermorgen hun Wall Street Journal opsloegen, zagen ze dat de dollar schommelt rond een historisch dieptepunt. Dat betekent voor de New-Yorkse middenstand dat meer toeristen uit Europa en Japan zullen besluiten hun winkels te bezoeken.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • in de uitverkoop
      • in de uitverkoop aanschaffen
      • in de uitverkoop kopen
      • in de uitverkoop doen
      • in de uitverkoop gaan
      • in de uitverkoop liggen
      • in de uitverkoop zetten
      • in de uitverkoop zijn

      Ze had er 120 gulden voor betaald, in de uitverkoop.

      NRC,

      Ik moest van mezelf in de uitverkoop een staalblauwe bloes aanschaffen, maar dat voelde een beetje alsof ik mezelf dwong om te eten.

      Bezeten van mij, Nicci French,

      Als je een T-shirt in de uitverkoop koopt, wil je in een oogopslag zien hoeveel korting je krijgt.

      ANP,

      Grammofoonplaten durfde ik overigens, met die zo onverwacht van mijn vader geërfde zuinigheid, nauwelijks aan te schaffen. Alleen in de uitverkoop kocht ik af en toe een paar zwaar afgeprijsde opnames.

      Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

      Trendgevoelige ego's lopen onherroepelijk een deukje op als de kerstboom versierd is met kerstballen in de kleuren van het vorige seizoen. Ingeslagen op 27 december van het jaar daarvoor, toen ze met de kerst-cd's, het engelenhaar en de kaarsen bij het tuincentrum in de uitverkoop werden gedaan.

      De Limburger,

      Wij hebben wat boeken over Oost-Europa maar die lopen niet. Ze gaan in juni in de uitverkoop.

      NRC,

      Bovendien is niemand nog bereid om de volle prijs voor nieuwe kleren te betalen, vooral niet wanneer datzelfde artikel om de hoek in de uitverkoop ligt.

      NRC,

      De oude voorraden, die verspreid zitten over heel de wereld, worden in de uitverkoop gezet of vernietigd.

      De Standaard,

      Meneer Vaneenooghe daarentegen leek met pak en al uit een magazijn te komen waar alles chronisch in de uitverkoop was.

      Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

      • tijdens de uitverkoop

      De binnenstad blijft tot medio januari in feestelijk licht gehuld. "Voor een beetje sfeer tijdens de uitverkoop", lacht Venema, "al is het ook gewoon zo dat het bedrijf dat de lampen inhaalt daaraan gewoon niet eerder toekomt."

      Dagblad van het Noorden,

      In het weekeinde en tijdens de uitverkoop zijn er bovendien heel wat kooplustigen die hun auto in de plantsoentjes of zelfs op de privé-opritten achterlaten.

      De Standaard,

      • uit de uitverkoop

      Toen mijn moeder bij mijn vader vertrok bleek ze in het geheim een complete inboedel te hebben gekocht. Niet zomaar wat goedkoop spul uit de uitverkoop, maar bijzonder mooie dingen die ze in dure winkels had gekocht en waarvan sommige al jaren lagen opgeslagen.

      De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

      Heb je een hekel aan witte sportsokken en geeft je vrouw je elk jaar bij kerst drie paar extra dikke kousen uit de uitverkoop?

      http://asp.gva.be/dossiers/-k/kerst/kados.asp,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • uitverkoop van sportkleding
      • uitverkoop van zomersandalen

      Aan een lange gevel van natuursteen wapperde een grote banier. Het kondigde aan dat dit Sears was en dat ze ons graag ons geld afhandig maakten met hun fantastische uitverkoop van sportkleding.

      Crisis four, Andy McNab,

      Buiten was het een drukte van kraampjes, uitverkoop van zomersandalen en een man met een trekharmonica.

      Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

      • de uitverkoop van de boekhandel

      Op de uitverkoop van Athenaeum Boekhandel lagen honderd witte pockets van Op afbetaling. Hoe komt dat? De uitgever had ze gedrukt toen de roman verfilmd werd voor de televisie. Maar wie de uitstekende film had gezien, dacht dat hij het boek niet hoefde te lezen.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      uitverkoop 1.1

      ((vooral) in Nederland. Wordt in België ook in deze betekenis gebruikt, maar aanzienlijk minder vaak dan in betekenis 2.0 'opheffingsuitverkoop'.)

      het afstoten van bedrijfsonderdelen of gedwongen verkoop van een bedrijf (vaak tegen een relatief lage prijs) om financieel weer gezond te worden

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Algemene voorbeelden


      Het grootste gevaar voor goed werkende overheidsbedrijven is de geldzucht van politici en bestuurders, die bij de verkoop van een dergelijk bedrijf de vrijkomende middelen zouden kunnen gebruiken om verkiezingsbeloften waar te maken. Een uitverkoop om louter financiële redenen is ethisch niet aanvaardbaar.

      http://www.ccod.be/nieuws/lok023.html

      Helemaal onverwacht was de opstelling van ABN Amro niet, want topman Kalff sprak vorig jaar zijn vrees uit voor een 'uitverkoop' wanneer het Nederlandse bedrijfsleven zich onvoldoende zou kunnen beschermen.

      NRC,

      PWA was tot nu toe het grootste zelfstandige papierbedrijf in Duitsland. Met de verwerving van een meerderheidsbelang door SCA is een hoogtepunt bereikt in de al jaren durende uitverkoop in de branche. De Duitse papierindustrie is weliswaar verreweg de grootste in Europa, maar een fors deel daarvan is in buitenlandse handen gekomen.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • houden

      Bankman Scholtes moet uitverkoop gaan houden. De bankman Kees Scholtes staat een zware taak te wachten om internetinvesteerder Newconomy weer op het rechte spoor te krijgen. Na de schorsing van Maurice de Hond als voorzitter van de raad van bestuur en het opstappen van de overige bestuursleden Ruud Smeets en Oscar Appeldoorn moet hij binnen enkele weken met een plan op tafel komen. Kern daarvan zal zijn 'een nieuwe strategie en daarop geënte bedrijfsvoering', zo bleek gisteren uit een communiqué van Newconomy.

      De Telegraaf,

      De beursgang markeert de afsluiting van een drastische reorganisatieperiode van vijf jaar, waarbij Vendex uitverkoop van dochters [...] moest houden om te overleven.

      NRC,

      Swissair zit inmiddels met een gat van in totaal 52 miljard, maar ontkent een uitverkoop te zullen houden.

      http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/dossier.asp

      Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij een grote uitverkoop houden aan bezittingen en bedrijfsonderdelen.

      NRC,

      met adjectief ervoor


      • een grote uitverkoop

      Grote uitverkoop bezorgt City Hotels reuzenwinst. De Brusselse beursgenoteerde reis- en toerismegroep City Hotels heeft dankzij de verkoop van haar luchtvaartbedrijf EBA en een Amerikaans hotel de winstcijfers spectaculair zien klimmen.

      De Standaard,

      "We gaan niet handelen uit desperaatheid en alles voor niets de deur uit doen. Ik verkoop goede assets tegen goede prijzen." Jammer genoeg zijn de bezittingen van KPN niet erg waardevast. Het Ierse Eircom is bijna in waarde gehalveerd sinds KPN dit voorjaar de beoogde verkoop aankondigde. Uiterste deadline voor KPN's grote uitverkoop is eind volgend jaar.

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: aan

      • de uitverkoop aan een concurrent

      Hij heeft de keuze tussen een vervelende patstelling en een uitverkoop aan een konkurrent.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • de uitverkoop van afdelingen
      • de uitverkoop van Barings
      • de uitverkoop van bedrijfsonderdelen
      • de uitverkoop van dochters

      De bonden gewagen ook van een uitverkoop van afdelingen.

      De Standaard,

      Maar een buitenkansje als een uitverkoop van Barings wilde ING niet missen.

      NRC,

      Het meest voor de hand lag voor de analisten van Van der Hoop Effectenbank dat Scholtes uitverkoop van bedrijfsonderdelen zou kunnen gaan houden.

      De Telegraaf,

      De beursgang markeert de afsluiting van een drastische reorganisatieperiode van vijf jaar, waarbij Vendex uitverkoop van dochters [...] moest houden om te overleven.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • iets in de uitverkoop doen
      • iets in de uitverkoop zetten
      • in de uitverkoop komen
      • in de uitverkoop staan
      • in de uitverkoop zitten

      Pas vanaf het moment dat de privatisering doel op zich werd, werkte ze contra-produktief. Dat was toen de Tories besloten ook de openbare nutsbedrijven in de uitverkoop te doen zonder tegelijkertijd hun monopoliepositie aan te tasten.

      NRC,

      Essent wordt niet in de uitverkoop gezet. Er is geen sprake van verkoop van Essent aan een buitenlandse branchegenoot op korte termijn.

      http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/essent-wordt-niet-in-de-uitverkoop-gezet-1.672578,

      De Hersant-holding Socpresse overweegt het conservatieve dagblad Le Figaro in de uitverkoop te zetten.

      De Standaard,

      De beurs van Tokyo kreeg voor de zoveelste keer slecht nieuws te verwerken: de Nippon Credit bank maakte bekend dat ze fors moet herstructureren en misschien haar hoofdkantoor in Tokio in de uitverkoop zet.

      De Standaard,

      De Luikse staalgroep Cockerill Sambre kan vandaag in de uitverkoop komen omdat het jaarresultaat flink lager uitviel dan verwacht.

      De Standaard,

      Manchester bevestigde dat gerucht niet, maar voorzitter Martin Edwards liet wel weten dat zijn club eventueel in de uitverkoop staat in ruil voor "een goede prijs".

      De Standaard,

      De plantaardige poot van Cebeco staat in de uitverkoop.

      http://www.nav.nl/april02.htm,

      De banksektor zat in de uitverkoop als gevolg van de toegenomen vrees dat er een zware financiële krisis voor de deur staat.

      De Standaard,

      uitverkoop 1.2

      het goedkoop aanbieden van over te nemen personeel om financieel orde op zaken te krijgen
      Vaak met betrekking tot sporters, met name voetballers, maar soms ook met betrekking tot ander personeel.

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.1 : 1.2
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • houden

      Toch liet de club hem voorlopig weer vertrekken omdat hij nog in de balans ligt met een speler van Lyngby, de Deense club die uitverkoop houdt omdat het opgaat in een fusie met FC Kopenhagen.

      De Standaard,

      Wat wordt nu het beleid voor het komende seizoen. Gaat PSV uitverkoop houden? "Ik wil niets uitsluiten. We zijn met deze dingen bezig. We proberen daarbij te achterhalen wat er na de winterstop is misgelopen. Vanaf 5 juli weet iedereen hoe de nieuwe selectie eruit ziet."

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • een uitverkoop van personeel
      • een uitverkoop van spelers

      De uitverkoop van personeel is onaanvaardbaar voor de werknemers.

      http://www.pvda.be/nieuws/artikel/bayer-lanxess-woensdag-mars-tegen-sociale-afbraakplannen.html,

      Tapie had becijferd dat als Olympique het dit seizoen zou moeten doen zonder Europees voetbal, het de club een schadepost zou opleveren van zo'n 40 miljoen gulden. Dat zou zo goed als het faillissement hebben betekend en grote uitverkoop van spelers.

      Meppeler Courant,

      Wat blijft hangen is de uitverkoop van werknemers en belangen van uitkeringsgerechtigden en dat blijft onverkort doorgaan, daarmee is de rol van de Polder niet uitgespeeld, maar versterkt.

      http://www.fnvbondgenoten.nl/fnvbkader/nieuws/nieuwsarchief/2012/juli/kunduz_plannen_gekraakt_nieuwmarkt/,

      in voorzetselgroep


      • in de uitverkoop doen
      • in de uitverkoop zetten

      SP en FNV Bondgenoten willen dat Amsterdam stopt met het in de uitverkoop doen van werkzoekenden.

      http://www.at5.nl/gespot/88491/actie-geen-werknemers-in-de-uitverkoop,

      Philips zet personeel opnieuw in de uitverkoop! "Dit is de zoveelste keer dat Philips zijn werknemers in de uitverkoop doet."

      http://www.cnvvakmensen.nl/actueel/nieuws/artikel/item/philips-zet-personeel-opnieuw-in-de-uitverkoop/,

      "Jarenlang was het DC in Aduard het paradepaardje van V&D, andere DC's gingen dicht maar wij bleven omdat we 'zo goed werk leverden'. Nu moeten we in Aduard de deuren sluiten en worden wij in de uitverkoop gezet".

      https://www.fnvbondgenoten.nl/nieuws/nieuwsarchief/2013/augustus/641083-vd_zet_werknemers_in_uitverkoop_280813/,

      uitverkoop 2.0

      ((vooral) in België)

      het tegen korting verkopen van goederen bij opheffing van de winkel; faillissementsverkoop; opheffingsuitverkoop; opheffingsverkoop; leegverkoop

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De uitverkoop…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Een uitverkoop is gedurende heel het jaar mogelijk in acht situaties. Met name: een rechterlijke beslissing, het overlijden van de handelaar, een overname, een stopzetting, een verbouwing die meer dan veertig werkdagen in beslag neemt en indien de laatste drie jaar geen dergelijke opknapbeurten zijn uitgevoerd, een verhuis, een overmacht of ernstige schade. Ook in het geval van een uitverkoop geldt dat er tijdens de sperperiode geen aankondiging of suggestie van prijsverlagingen mag zijn.

          De Standaard,

          Na de uitverkoop wordt eerst de curator betaald en het resterende geld wordt onder de schuldeisers verdeeld.

          De Standaard,

          Combinatiemogelijkheden


          als object bij een werkwoord


          • houden

          In "Het winkeltje van één pak" geraakt de kleermaker, die uitverkoop houdt, maar niet van het laatste pak af.

          De Standaard,

          Joseph Verlinden weet blijkbaar alles terug te vinden in zijn "rommel". Over àlles wat er in de winkel staat, ligt of hangt kan hij een verhaal vertellen. De eeuw, de kunstenaar, wanneer en hoe die om het leven kwam en nog veel meer. Het huis is verkocht en nu wordt er uitverkoop gehouden. Volgend jaar, op 1 april, moet alles weg zijn.

          http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2226/josep.html

          Het was een kwestie van tijd voor de commissaris erachter zou komen dat ook Stonefish ondanks voortreffelijke kwartaalcijfers in slechte papieren zat en dat het bedrijf waarschijnlijk binnen afzienbare tijd gedwongen uitverkoop zou moeten houden.

          De vijfde macht, Pieter Aspe,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • de uitverkoop van filmvoorraden

          Het personeel maakte zich bovendien zorgen over huurcontracten van videowinkels die niet werden verlengd en de uitverkoop van filmvoorraden.

          De Standaard,

          • de uitverkoop van de winkels

          Superclub sluit eind maart de deuren. Zaterdag begint de uitverkoop van de winkels. In België sneuvelen door de sluiting 372 jobs. Ondertussen gaan de besprekingen tussen de directie en de productmanager van Superclub over de eventuele overname van 17 Superclub-vestigingen voort.

          De Standaard,

          in voorzetselgroep


          • in een uitverkoop

          Het verhaal over de stadswandelaar komt voor in de Certeaus boek L'invention du quotidien (1980). Cultuursocioloog Laermans kocht het lang geleden in een uitverkoop.

          De Standaard,

          met ander, nevengeschikt substantief


          • erfenissen of uitverkoop

          In de grote zaal achter de expositieruimte zijn honderden schilderijen kriskras door elkaar opgeslagen; meestal afkomstig van erfenissen of uitverkoop.

          Mise-en-scène, Axel Bouts,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          uitverkoop 3.0

          het te gemakkelijk afstand doen van met name immateriële zaken, zoals normen en waarden, verantwoordelijkheden, bepaalde taken, etc. (vaak vanwege financiële redenen); verkwisting of verkwanseling door verkeerd (financieel) beleid

          Betekenisbetrekking


          metafoor
          Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0
          Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Uitverkoop…

          is een handeling

              Algemene voorbeelden


              Hij zei wel dat het bewaken van de gelijke kansen tot de kerntaken van de overheid behoort. Die mag ze niet verwaarlozen; ze mag niet aan uitverkoop doen. "Iedere keer als de overheid een decreet indient, zullen wij zorgvuldig nagaan of zij geen verplichtingen opgeeft die ze hoort te blijven vervullen", zei hij.

              De Standaard,

              De demonstranten menen echter dat Macedonië 'ver-albaniseert' en noemen het vredesakkoord een uitverkoop, die de rebellen met geweld afgedwongen hebben.

              NOS Nieuws,

              Combinatiemogelijkheden


              als object bij een werkwoord


              • houden

              Onder de stoere vraag om een eerlijke discussie broeit het gemopper - dat doét maar, dat zét maar moskeeën neer, dat wijst die lui maar niet op hun plichten, dat houdt maar uitverkoop van de verlichte waarden waar we met z'n allen al zo lang voor 'gáán'.

              NRC,

              Zoals de regering eerder niet naar smoezen lijkt te hebben gezocht bij het bepalen van haar standpunt, heeft zij nu getoond de consequenties van dat standpunt te willen dragen. Terecht is ervoor gekozen ook bij enige tegenwind geen uitverkoop van rechtsstatelijke principes te houden. Zoals ik het ook terecht vind dat de regering niet heeft meegedaan aan de automatische gelijkstelling tussen de PKK en de rest van de - 40 miljoen - Koerden.

              NRC,

              met adjectief ervoor


              • een geografische uitverkoop
              • een militaire uitverkoop
              • een politieke uitverkoop
              • een nationale uitverkoop
              • een publieke uitverkoop

              J. de Haas (Gemeentebelangen) zei dat het volgen van het herindelingsproces voor een bestuurder uitputtend, maar ook boeiend is. Uitputtend door de snelheid waarin een en ander in gang gezet wordt en boeiend omdat in die slag nadrukkelijk voorkomen moet worden dat er een geografische en politieke uitverkoop gaat plaatsvinden.

              Meppeler Courant,

              Het is een akkoord afgedwongen door het bankroet: Rusland dreigde de kraan met gesubsidieerde energieleveringen dicht te draaien en de opbrengst van de militaire uitverkoop zal worden verrekend met de uitstaande Oekraiënse schulden aan Rusland voor energieleveranties.

              NRC,

              Vijf jaar geleden kreeg British Coal de opdracht om zich voor te bereiden op de nationale uitverkoop. Dat was het startsein voor de laatste sluitingsgolf. Alleen de meest winstgevende mijnen mochten nog open blijven. Dat zijn de mijnen die gisteren en vandaag in particuliere handen zijn overgegaan.

              NRC,

              Na twintig jaar rechtse, neoliberale politiek in drie varianten (CDA/VVD, CDA/PvdA, en PvdA/VVD/D66) loopt deze weg dood op maatschappelijke tweedeling, publieke uitverkoop en sociale verbrokkeling.

              http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

              in voorzetselgroep


              • iets in de uitverkoop doen
              • iets in de uitverkoop gooien
              • iets in de uitverkoop zetten

              De publieke sector is in de uitverkoop gedaan vanuit de overtuiging dat "de onzichtbare hand van de vrije markt" de samenleving beter zou kunnen vormgeven dan een democratisch gecontroleerde overheid.

              http://www.stopdeuitverkoop.nl/manifest.html,

              Aan hen die hem verwijten dat hij de oude socialistische idealen te gemakkelijk in de uitverkoop doet en de verzorgingsstaat afbreekt, antwoordt hij steeds: als we het stelsel niet aanpassen, dan zijn we morgen niet in staat zekerheid te geven aan de mensen die het echt nodig hebben.

              De Standaard,

              Ze moest niet schrikken van zichzelf, ze moest niet boos zijn, ze wist toch wat ze deed toen ze met mij mee was gegaan, ze wist wat de voorwaarden waren voor mijn aandacht, ze wist wat ik aanbood en wat ik wilde hebben, en ze was slim genoeg om te weten dat ze haar leven in de uitverkoop had gedaan.

              Fantoompijn, Arnon Grunberg,

              Von der Dunk en Brussen zijn het eens: 'De VVD heeft vrijheid in de uitverkoop gezet'. Het argument waarmee de VVD de Vrijdenkersruimte in de Tweede Kamer heeft opgedoekt, is een leugen, zegt Thomas von der Dunk. En Bert Brussen is het nu eens helemaal met hem eens: 'VVD, CDA en PVV hebben de vrijheid van meningsuiting op slot gedraaid.'

              http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/2890950/2011/09/05/Von-der-Dunk-en-Brussen-zijn-het-eens-De-VVD-heeft-vrijheid-in-de-uitverkoop-gezet.dhtml,

              EMC ontkende daarop dat het zijn belang in de uitverkoop zet.

              De Standaard,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: van

              • een uitverkoop van de antroposofie
              • een uitverkoop van de beschaving
              • een uitverkoop van het bos
              • een uitverkoop van de centrumfunctie
              • een uitverkoop van publieke voorzieningen
              • een uitverkoop van de traditionele waarden
              • een uitverkoop van de verlichte waarden

              De AViN heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan de 'vermaatschappelijking'. En als daarvoor de inhoud van Steiners werk moet worden aangepast, vinden ze dat niet erg. We kunnen ons wel vinden in het opengooien. Maar dat moet niet uitmonden in een uitverkoop van de antroposofie.

              Trouw,

              Niet alleen op politici, maar op álle burgers rust de verantwoordelijkheid om de uitverkoop van onze beschaving te stoppen en een verdere afbraak van de publieke zaak te voorkomen.

              http://www.stopdeuitverkoop.nl/manifest.html,

              De regering, die financieel volstrekt met de rug tegen de muur staat, krijgt dan een adempauze om de economische, ecologische en sociale gevolgen van de houtkap na te gaan en andere mogelijkheden te onderzoeken. Volgens het WRI-rapport kunnen die gevolgen funest zijn: uitverkoop van het bos, kaalslag, erosie, watervervuiling en sociale onrust.

              NRC,

              Alleen de nieuwe fractieleider van de PvdA J. Bouwknegt steunde B en W. De liberale fractieleider J. Geldorp merkte schamper op dat er een uitverkoop van de centrumfunctie van Meppel aan de gang is.

              Meppeler Courant,

              Specifiek richt de WTO-bijeenkomst zich op de liberalisering (lees uitverkoop) van publieke voorzieningen.

              http://squat.net/eurodusnie/alginfo.htm

              De verloedering begon haar op te vallen toen ze in Sidi-bel-Abbès kulturele antropologie studeerde, speciaal op Europa gericht, toen ze slechts maandelijks naar het gebied rond de Tahatberg terugkeerde en ze telkens met een nieuw aspekt van de afbraak werd gekonfronteerd, daarom vluchtte ze, Hanipha, daarom, omdat ze niet mee verantwoordelijk wou zijn voor de uitverkoop van de traditionele waarden van de Toearegs, voor het verraad van haar generatie, daarom vertrok ze, daarom vluchtte ze naar Europa om daar de wilde adem van een nog met de natuur verbonden volk terug te vinden.

              De stoelendans, Paul Koeck,

              Onder de stoere vraag om een eerlijke discussie broeit het gemopper - dat doét maar, dat zét maar moskeeën neer, dat wijst die lui maar niet op hun plichten, dat houdt maar uitverkoop van de verlichte waarden waar we met z'n allen al zo lang voor 'gáán'.

              NRC,

              uitverkoop 4.0

              (cultuur en samenleving; weinig gebruikt)

              het opzij zetten van muzikale idealen (vooral binnen de hiphop) om commercieel succes te hebben; het aanpassen van je hiphop of andere muziek om een hit te kunnen scoren; het commercieel zijn van een muzikant, met name een hiphopartiest; sell-out
              Is een leenvertaling van sell-out.

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Uitverkoop…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Nu kan men de groep ook moeilijk verwijten dat hij zich uitslooft voor de radio. Hij heeft ooit een aantal singles gemaakt "om es te kijken", maar dat is al een poos geleden. Osdorp Posse heeft ook geen zin daar iets aan te veranderen [...]. "Nee, dat is niet omdat de hiphopscène dan 'uitverkoop' gaat roepen. Ik wil sowieso niets met die hele hiphopscène te maken hebben. Kijk, als ik een hardcore-single maak en die belandt in de top 40 en iemand roept 'uitverkoop', dan zeg ik, donder op. Als die single in de top 40 komt, daar kun je in principe niets aan doen. Dan zou Rage Against the Machine een commerciële band zijn, dat slaat totaal nergens op."

                  De Standaard,

                  Eigenlijk mag je je in de hiphop niks verbeelden, en moet je altijd onthouden waar je vandaan komt. Je moet true to the game zijn en geen sell-out worden. Bij de Osdorp Posse heet dat de uitverkoop [...]. Sell-outs lijden aan 'commerciële aids', aldus Def P.

                  Woord!, Vivien Waszink,

                  Combinatiemogelijkheden


                  met adjectief ervoor


                  • de commerciële uitverkoop

                  Toch is niet iedereen gelukkig met de commerciële uitverkoop van de hitgevoelige rap (Will Smith), gangsta's als DMX en deels Jay-Z, de grote mond van Eminem, nieuwe vrouwelijke sterren als Lil'Kim en Eve of de hapklare R&B.

                  http://books.google.nl/books?id=ZK_GapFTzi8C&pg=PA297&lpg=PA297&dq=%22commerci%C3%ABle+uitverkoop%22&source=bl&ots=Uz07ay31ne&sig=9a1EVwYkM_VGMlMOrL6vAeCRDN4&hl=nl&sa=X&ei=r5-UUsONLfT2ygPLooDgAQ&ved=0CFAQ6AEwBQ#v=onepage&q=%22commerci%C3%ABle%20uitverkoop%22&f=false,

                  Dat hiphop het nu toevallig goed doet in het theatercircuit, betekent niet dat Harris meedoet aan de commerciële uitverkoop van hiphop.

                  http://www.irenestart.nl/cms/front_content.php?idcat=17&idart=143,

                  Die vernieuwing zit hem vooral in de mix tussen pop en hiphop zonder daarbij de essentie van hiphop te verliezen en commerciële uitverkoop te houden.

                  www.madocmuziek.nl/wp-content/uploads/2013/05/Presskit-Madoc-De-Spiegel-2013-September-2013.doc,