fraudebeleid 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een fraudebeleid…
is een beleid; is een handelwijze
- [Functie] dient om fraude tegen te gaan
- [Betrokkene] wordt niet alleen gevoerd door de landelijke of lokale overheid en internationale organisaties, maar bv. ook door bedrijven, zoals verzekeringsmaatschappijen, scholen en universiteiten e.d.
Algemene voorbeelden
De Tweede Kamer vindt dat er een parlementaire ondervraging moet komen naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Hierbij zullen bewindslieden en topambtenaren worden gehoord om zicht te krijgen op de politieke besluitvorming ten aanzien van het fraudebeleid bij de kinderopvangtoeslag. Dat staat in een motie die de Kamer op 2 juni 2020 aannam.
Het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van fraudebeleid. OLAF onderzoekt fraude met EU-geld, corruptie en wangedrag binnen Europese instellingen. Tussen 2010 en 2017 onderzocht dit bureau meer dan 1.800 zaken en vorderde het zo'n 7 miljard euro terug.
Regeringen die zich inzetten tegen kinderarbeid, moeten financiële gunstmaatregelen krijgen. Bovendien verdienen ondernemingen die geen kinderarbeiders in dienst nemen, een label. De werkgevers waarschuwden dat een harde aanpak van fiscale fraude bedrijven zou aanzetten tot verhuizen naar lageloonlanden. Toch keurde het Scholierenparlement een strenger fraudebeleid goed.
Het aarzelende fraudebeleid van Groningen ontmoette kritiek van de rijksconsulent sociale zekerheid in de stad. Het gemeentebestuur kreeg in 1991 en 1992 het dringende verzoek om de fraudebestrijding te intensiveren. Tot die tijd had Groningen geen eenduidig sanctiebeleid.
Ook het Verbond van Verzekeraars pakt fraude actief aan. Wij hebben het fraudeprotocol van het Verbond van Verzekeraars ondertekend. Zo verplichten we ons ertoe een actief fraudebeleid te voeren. Dat doen we door onze producten fraudebestendig te maken. En door fraude tegen te gaan met gekwalificeerde en betrokken medewerkers.
Een studie naar computerfraude in de verzekeringsbranche leverde in die periode reeds inzicht in het beleid dat de bedrijven dienden te voeren om hun netwerken tegen ongewenste inbraak te beveiligen. De verzekeraars wisselden toen reeds inlichtingen uit naar aanleiding van schadegevallen die het vermoeden deden rijzen dat dezelfde schade dubbel geclaimd was of dat de betrokkene in andere maatschappijen fraude had gepleegd. [...]. Vanaf 1993 In 1993 werd het sein op groen gezet voor een sectorieel fraudebeleid dat berust op een globale en systematische aanpak van deze plaag.
Het congres is verdeeld in 2 blokken. In het eerste wordt aandacht besteed aan o.a. het toeslagen- en fraudebeleid. [...]. In het tweede blok wordt dieper ingegaan op de uitvoering van de nieuwe algemene bijstandswet.