geletruidrager


geletruidrager 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

wielrenner die de gele trui draagt in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het algemeen klassement; tussentijdse leider in of uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement in de Tour de France

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een geletruidrager…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt de gele trui in de Ronde van Frankrijk (Tour de France)

  Hoofdsemagram: drager


  Algemene voorbeelden


  Alberto Contador heeft donderdag een stevige basis gelegd voor zijn derde eindzege in de Tour de France. In een mooi gevecht op de flanken van de Tourmalet bleef de geletruidrager in het wiel van zijn grootste concurrent Andy Schleck.

  http://www.nu.nl/sport/2298175/schleck-zegeviert-tourmalet.html,

  De laatste etappe van de Tour van 1989 was een tijdrit over 24,5 km van Versailles naar Parijs. Geletruidrager Laurent Fignon had een voorsprong van 50 seconden op Greg Lemond. Normaal gesprokken is dit tijdsverschil groot om de Tour te winnen. Wat bijna niemand verwachtte gebeurde toch: Lemond liep zijn achterstand geleidelijk in.

  http://www.wielersportinfo.nl/tourdefrance.htm

  L'Equipe kreeg ingezonden brieven waarin verwijdering uit de Tour van Lubberding geëist werd. Gelukkig was er Anquetil, die in zijn altijd interessante en redelijke antwoordrubriek op pagina 2 tot kalmte maande [...]. Luttele dagen daarvoor had Anquetil die sussende woorden ook al moeten spreken over de valpartij waarvan geletruidrager Simon slachtoffer was geworden en die hem de Tour-overwinning zou kosten.

  43 Wielerverhalen, Tim Krabbé,

  Cadel Evans had het na de rustdag in de zwaarste Alpenrit heel zwaar. De klassementsleider moest er op de laatste col acht kilometer voor de top af. Het ging daarna snel bergafwaarts met hem. Ook Gesink en Mentsjov moesten op dat moment passen, maar het Rabo-tweetal liep uiteindelijk veel minder schade op dan de geletruidrager.

  http://www.depers.nl/sport/494687/Zege-Casar-geel-voor-Schleck.html,

  In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren Phil Anderson en Kim Andersen de voorlopers van Cadel Evans en Michael Rasmussen. Anderson was de eerste Australische geletruidrager in de Tour, Andersen was de eerste Deen die het geel droeg.

  http://www.sportgeschiedenis.nl/2007/07/28/phil-anderson-en-kim-andersen.aspx,

  Omdat hij loog over zijn verblijf in Mexico heeft Rabobank gisteravond laat beslist om geletruidrager Michael Rasmussen terug te trekken uit de Tour en hem op staande voet te ontslaan.

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=U91FA79C,

  Als een ander demarreert is het aan de ploeg van de geletruidrager om te reageren.

  De Standaard,

  Joop Zoetemelk is Nederlands recordhouder geletruidrager. 22 dagen reed hij in het geel.

  http://www.wielersportinfo.nl/tourdefrance.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding