geluidschuwheid


geluidschuwheid 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

overgevoeligheid voor normale of harde omgevingsgeluiden en/of de angst dat ze bestaande symptomen (met name hoofdpijn) zullen verergeren of gehoorschade zullen toebrengen; overgevoeligheid en/of angst voor geluid; fonofobie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Geluidschuwheid…

is een fobie; is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Chronische migraine en chronische spanningshoofdpijn hebben een hogere frequentie dan de niet-chronische vormen. Verder nemen de begeleidende symptomen: fotofobie (lichtschuwheid), fonofobie (geluidschuwheid) en misselijkheid in frequentie en hevigheid af bij chronische migraine in vergelijking met migraine.

      https://www.cbtdenieuwevelden.nl/pdf/Thesis_hoofdpijn.pdf

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • lichtschuwheid en geluidschuwheid
      • lichtschuwheid of geluidschuwheid

      Bij kinderen met migraine is de duur van de hoofdpijnaanval korter dan bij volwassenen en duurt deze onbehandeld tussen de 30 minuten en 48 uur. [...]. Net als bij volwassenen kan misselijkheid ontbreken, maar dan is er lichtschuwheid en geluidschuwheid. Lichtschuwheid en geluidschuwheid kan ook ontbreken, maar dan is er misselijkheid.

      https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-hoofdpijn

      Voor de begeleidende symptomen, zoals misselijkheid, braken, licht- en geluidschuwheid en het algemene ziektegevoel, waren de resultaten vanaf een uur na inname significant gunstiger met APC.

      https://www.ge-bu.nl/pdf/1998_8.pdf,

      Mensen met slaaphoofdpijn zijn 60-plussers, wat vaker vrouwen dan mannen, die op een vaste tijd in de nacht wakker worden van een stevige kloppende pijn overal in het hoofd. Ze hebben geen symptomen die bij migraine passen. Ze hebben geen misselijkheid, licht- of geluidschuwheid.

      http://www.nicovanduijn.nl/hoofdpijn/62-wekkerhoofdpijn,