goedmens


goedmens 1.0

(sarcastisch; neologisme. Is een term die veel op sociale media gebruikt wordt.)

iemand die zich zeer politiek correct gedraagt en daar ook op demonstratieve wijze uiting aan geeft; politiek correct persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een goedmens…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Komt er een 'goedmens' met het paasidee van 'verbroedering', wordt ie (zonder nadere uitleg te hebben gevraagd) onmiddellijk weggezet in de karikatuur van een imbeciel. Zo bezien zijn dus alle gelovige Christenen zwakzinnig en gevaarlijk.

   http://www.geennieuws.com/2017/04/palmpasen-goedmens-ewald-van-vliet-wil-onze-eigen-waardes-opgeven/,

   Rechts van rechts leeft een populair jargon waarmee alle intenties die ook maar enigszins naar idealisme smaken als een vorm van hypocrisie en (eigen)waan worden afgeschilderd. Gutmensch, deugmens, policor, regressief links, klimaathysterie, het kan geen toeval zijn dat zulke woorden pavloviaans worden ingezet tegen alles en iedereen die iets wil dat niet direct het eigen belang dient. Dan moet het willen deugen van die mensen zelf het belang zijn. Virtue signalling! Trap er niet in!

   https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/12/deugmensen-8872751-a1558508,

   Hoewel hij Nederlander is werkt hij in Berlijn, waar hij werkzaam is als hoogleraar sociologie en migratie-onderzoeker. Volgens deze expert vormt de radicale islam een veel groter gevaar voor Duitsland, Nederland én de rest van de wereld dan 'goedmensen' willen toegeven. Al met al zijn er naar zijn mening namelijk maar liefst 50 miljoen moslims die bereid zijn om geweld te gebruiken om hun hatelijke ideologie aan iedereen op te leggen.

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/01/socioloog-ruud-koopmans-schokt-linkse-goedmensen-50-miljoen-moslims-zijn-bereid-om-geweld-te-gebruiken/,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Etymologie


   Aard herkomst leenvertaling
   Vroegste datering 2017
   Brontaal Duits
   Vorm in brontaal Gutmensch
   Betekenis in brontaal idem