deugmens


deugmens 1.0

(sarcastisch; neologisme)

iemand die zeer politiek correct is en daarmee te koop loopt; iemand die erg graag politiek wil deugen; politiek correct persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deugmens…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Rechts van rechts leeft een populair jargon waarmee alle intenties die ook maar enigszins naar idealisme smaken als een vorm van hypocrisie en (eigen)waan worden afgeschilderd. Gutmensch, deugmens, policor, regressief links, klimaathysterie, het kan geen toeval zijn dat zulke woorden pavloviaans worden ingezet tegen alles en iedereen die iets wil dat niet direct het eigen belang dient. Dan moet het willen deugen van die mensen zelf het belang zijn. Virtue signalling! Trap er niet in!

   https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/12/deugmensen-8872751-a1558508,

   Ze worden vaak bewonderd en geprezen: mensen die niet de gemakkelijke weg kiezen, maar tegen de verdrukking in trouw blijven aan hun waarden. [...]. Toch worden deze zogenoemde do-gooders – door onderzoekers morele rebellen of morele weigeraars genoemd – ook vaak uitgesproken negatief beoordeeld. Het zijn spelbedervers, deugmensen.

   https://www.volkskrant.nl/mensen/waarom-zijn-goeddoeners-zo-irritant-~bff1f481/,

   Want je wilt natuurlijk niet voor deugmens versleten worden. Deugmensen, dat zijn van die zwakkelingen die om andere mensen geven. Ons niet gezien! Schijnheilige onzin allemaal, alleen maar om jezelf beter te voelen. Nou, als dat oude mens niet kan lopen moet ze fijn thuisblijven, ja toch? Niet mijn probleem. Met d'r sherryharses.

   https://edgeofeurope.wordpress.com/2017/02/10/deugmensen/,

   Op hoge toon eiste ook moslimvriend en arabist Jan Jaap de Ruiter oplossingen, zijnde natuurlijk niet die van Geert Wilders. Meestal begint iemand in dit soort bijeenkomsten over oplossingen omdat het dan niet meer over Het Enge Probleem Islam hoeft te gaan ‒ en daarmee ook niet over het immigratiebeleid. Dan blijft het steken in weids wensdenken over 'dialoog' en de bij de overheid populaire deradicaliseringsprojecten, uit te voeren door beroepsmoslims (alsof je de Nederlandse Volksunie inzet tegen antisemitisme). En kunnen de mensen die het met de PVV eens zijn, worden weggezet als fout na de oorlog. Ja, de deugmens ligt altijd op de loer.

   http://joostniemoller.nl/2017/01/deportatie-linkse-deugmensen-winden-op/,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • de linkse gutmensch

   De linkse gutmensch die pleit voor open grenzen en uithaalt naar onze hardvochtige immigratiepolitiek, vindt zijn eigen ideeën over immigratie moreel superieur. De rechtse hardliner die een opengrenzenbeleid net grenzeloos naïef en zelfs gevaarlijk vindt, denkt het tegenovergestelde. Geen enkel probleem tot dusver, het blijft een eerbare discussie. Wat me stoort aan gutmenschen is niet zozeer dat ze zich moreel superieur voelen, maar dat ze die morele superioriteit verpakken als haar tegendeel: deemoedige zelfkastijding en moreel relativisme. Het is een superioriteitsdenken dat zich superieur waant precies omdat het verbeeldt dat het elke vorm van superioriteitsdenken afzweert.

   https://www.knack.be/nieuws/belgie/dit-is-wat-me-stoort-aan-gutmenschen/article-opinion-861041.html?cookie_check=1547547485,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2017
   Samenhangende woorden (betekenis) deuggleuf; deugmeute; deugschaamte