gutmensch


gutmensch 1.0

(sarcastisch; neologisme. Is een term die veel op sociale media gebruikt wordt.)

iemand die zeer politiek correct is en daarmee te koop loopt; iemand die erg graag politiek wil deugen; politiek correct persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gutmensch…

is een persoon

 • [Overtuiging of levensbeschouwing] is links georiënteerd
 • [Gedrag] is iemand die zeer politiek correct is en daarmee te koop loopt
 • [Onderscheid of tegenstelling] heeft een slechter imago dan de wereldverbeteraar, die over het algemeen weliswaar naïef maar ook vertederend wordt gevonden

  Algemene voorbeelden


  Gutmenschen zijn, met andere woorden, eerst en vooral het product van de verbeelding; ze zijn het zinnebeeld van een barmhartige samaritaan wiens naastenliefde tot zo'n omvang is gezwollen dat de deugd niet langer deugdzaam is.

  https://www.groene.nl/artikel/colporteur-van-de-juiste-opvattingen,

  De 'gutmensch' is met zijn deugdzaamheid het mikpunt van spot. Maar filosoof Coen Simon is liever een goedbedoelende idealist dan een zelfbenoemde realist.

  https://drimble.nl/overige/nieuws-opinie/44439142/ik-wil-een-gutmensch-zijn.html,

  Rechts van rechts leeft een populair jargon waarmee alle intenties die ook maar enigszins naar idealisme smaken als een vorm van hypocrisie en (eigen)waan worden afgeschilderd. Gutmensch, deugmens, policor, regressief links, klimaathysterie, het kan geen toeval zijn dat zulke woorden pavloviaans worden ingezet tegen alles en iedereen die iets wil dat niet direct het eigen belang dient. Dan moet het willen deugen van die mensen zelf het belang zijn. Virtue signalling! Trap er niet in!

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/12/deugmensen-8872751-a1558508,

  Ik word wel eens Gutmensch genoemd. Bij wijze van kat. In de zin van naïeve sukkel die uit zelfoverschatting en schuldgevoel pretendeert, door het beste met slechtgetroffenen voor te hebben, de wereld te kunnen verbeteren. Mijn maatschappelijke succes is daarbij een extra argument voor minachting.

  https://www.vn.nl/volgens-freek-de-schlechtmensch-is-zelf-een-gutmensch/,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de politiek correcte gutmensch

  Een populaire strategie is de moraliteit en de ware motieven van de ander in twijfel trekken: de politiek correcte gutmensch wil 'puntjes scoren', anderen inwrijven dat ze minder zijn. Zo repte GeenStijl onlangs van een 'tragisch deugfeestje' toen mensen de Waddenstranden ging schoonmaken. Een andere methode is het deuggedrag wegwuiven als onnozel, naïef en niet realistisch ('alsof je met dat vegetarische hapje de wereld gaat redden').

  https://www.volkskrant.nl/mensen/waarom-zijn-goeddoeners-zo-irritant-~bff1f481/,

  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2015
  Brontaal Duits
  Vorm in brontaal Gutmensch
  Betekenis in brontaal idem