groenetruidrager


groenetruidrager 1.0

afbeelding

Bron: Denismenchov08
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie; fietssport)

wielrenner die de groene trui draagt in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het puntenklassement; tussentijdse leider in of uiteindelijke winnaar van het puntenklassement in de Tour de France; ook: wielrenner die de groene trui draagt in de Ronde van Italië (Giro d'Italia) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het bergklassement

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een groenetruidrager…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt de groene trui in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) of in de Ronde van Italië (Giro d'Italia)

  Hoofdsemagram: drager


  Algemene voorbeelden


  Mark Cavendish heeft groenetruidrager Alessandro Petacchi en diens naaste rivaal Thor Hushovd weer binnen bereik. De Britse sprinter won vorig jaar zes etappes in de Ronde van Frankrijk, maar niet het puntenklassement. Dat wil 'Cav' dit jaar rechtzetten.

  http://www.rosenkrantz.nl/etappe-13.htm,

  Groenetruidrager Thor Hushovd finishte vandaag pas als tiende en ziet Petacchi wel naderen tot op 4 punten.

  http://live.sporza.be/cm/lmc/wielrennen/comp_Tour_2010/1.804094,

  Groenetruidrager Freire won de prestigespurt van het peloton.

  http://www.superkrediet.be/blog/2008/07/24/video-verslag-achttiende-rit-ronde-van-frankrijk-2008/,

  De langste etappe van deze Giro d'Italia 2010 werd vandaag gewonnen door Evgeni Petrov [...]. In de klim van Svolte di Popoli (Capo di Valle) verloren verschillende renners het contact met de kopgroep, waaronder Matthew Lloyd. De groene trui drager pakte dus niet de punten op de top.

  http://paris.thover.com/article/301/nl/giro-d-italia-2010---11de-etappe--een-enorme-kopgroep-naar-de-finish--evgeni-petrov-wint-de-etappe-en-richie-porte-pakt-de-roze-trui.html,

  Cancellara waagde een demarrage op enkele honderden meters voor de finish en hij hield stand tot de finish. De rassprinters kwamen er niet meer overheen. De Duitser Erik Zabel eindigde als tweede, voor de Italiaan Danilo Napolitano en de Belgische groenetruidrager Tom Boonen.

  http://www.nu.nl/tour-2007/1148379/cancellara-wint-langste-etappe-video.html,

  Tot een kilometer voor de streep dreigde het nog mis te gaan voor McEwen. De voorsprong van Chris Horner en Sylvain Chavanel, de overgeblevenen van de kopgroep, leek groot genoeg voor een sprint-à-deux. Tot Rodriguez zich aan kop zette en zijn ploegmaat bijna op de finishlijn afzette. De Amerikaan werd derde en snoepte belangrijke punten af van groenetruidrager Hushovd.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/686322/2005/07/16/McEwen-heeft-niemand-te-vrezen.dhtml,

  Frédéric Moncassin, al laureaat van de openingsrit in deze Tour en zelfs een dagje in het geel, ging aan de oevers van de Garonne, ter hoogte van de majestueuze Esplanade des Quinconces, groenetruidrager Zabel en de Italiaan Baldato vooraf.

  De Standaard,

  In een hellende slotkilometer die hem helemaal niet op het lijf stond geschreven hield hij vlot stand achter de rug van de Deen Bjarne Riis, de ultieme gangmaker voor Erik Zabel. Ook na een forse tempoversnelling van groenetruidrager Frédéric Moncassin bleef hij mee voorin.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding