gynaecoloog 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een gynaecoloog…
is een arts; is een persoon
- [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van ziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen zoals infecties, verzakkingen, hormonale problemen, incontinentie, kanker, en ook van vruchtbaarheidsproblemen en in de begeleiding van zwangerschappen en bevallingen met complicaties
Algemene voorbeelden
Voorwand- of blaasverzakkingsplastiek [...]. De gynaecoloog doet deze operatie via de schede. De uitgezakte voorwand van de schede met daarachter de blaas, die u soms als een bol in de opening van de schede ziet uitpuilen, wordt op zijn plaats teruggebracht. De gynaecoloog maakt in het midden van de voorwand van de schede de schedewand los van de uitbollende blaas en urinebuis die daaronder liggen. Hij of zij verkort het ruime bindweefsel rond de blaas en zet dit in het midden weer aan elkaar. De blaas kan hier nu op rusten en de verzakking verdwijnt.
Een curettage (schoonmaken van de baarmoeder is een kleine operatie. Met een curette (een soort lepeltje) krabt de gynaecoloog het slijmvlies dat de baarmoederholte bekleedt, weg. Deze ingreep is soms nuttig om bijvoorbeeld een poliep te verwijderen. Soms wordt het weefsel voor onderzoek niet weggekrabd maar weggezogen.
Ook zijn er vrouwen die gedurende de hele zwangerschap en bevalling onder controle zijn bij een gynaecoloog, bijvoorbeeld omdat zij suikerziekte hebben of een hoge bloeddruk. In deze gevallen is er geen sprake van een keuzevrijheid: er is een medische noodzaak om het kind in het ziekenhuis te laten komen, de zogenaamde "medische indicatie". Niet de verloskundige maar de gynaecoloog draagt dan de verantwoordelijkheid. Moeder en kind worden in het ziekenhuis opgenomen voor de tijd, die de gynaecoloog nodig acht.
Omdat er een medische reden bestaat om de bevalling in te leiden, krijgt u een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Soms begeleidt de gynaecoloog de bevalling; in andere situaties gebeurt dit door een verloskundige of arts die onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog werken en die daarmee nauw overleggen.
Een keizersnede vindt altijd plaats in het operatiekwartier [...]. Meestal wordt er epidurale verdoving gebruikt, heel soms gaat men over tot volledige verdoving. De gynaecoloog maakt een korte horizontale snee door de huid en spieren van de buik, daarna snijdt hij door de baarmoederwand. Eenmaal de vruchtzak uit je buik puilt, laat de arts hem "ploffen" en zuigt daarna onmiddellijk al het vruchtwater weg. Langs de snede haalt men je baby, zijn vruchtzak en placenta naar buiten. Op deze manier geboren worden, neemt zowat 4 minuten in beslag.