halveringstijd


halveringstijd 1.0

tijd waarin de hoeveelheid van een stof door afbreking of omzetting in andere stoffen tot de helft van de oorspronkelijke waarde daalt; tijd nodig voor de halvering van een hoeveelheid van een stof door een afbrekingsproces

Semagram


Een halveringstijd…

is een tijd

   Algemene voorbeelden


   Cafeïne werkt zeer snel; het opbeurend effect van een kop sterke koffie is bijna onmiddellijk voelbaar. Het gehalte in de hersenen gaat door een maximum ongeveer één uur na de absorptie om dan terug te vallen op de helft van die waarde na ongeveer vier uur. In wetenschappelijke termen zegt men dat de halfwaardetijd (halveringstijd) van cafeïne drie à vier uur is. Als iemand om 20 uur twee koppen koffie drinkt dan zou hij hetzelfde resultaat bekomen worden door om middernacht één kop koffie te drinken.

   http://www.imediair.be/Artikels/ArtikelDetail_NL.asp?ArticleID=2461,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   • halveringstijd van cafeïne

   De halveringstijd van cafeïne daarentegen schommelt individueel tussen twee en twaalf uren - zo lang duurt het dus voor de helft van de opgenomen cafeïne in ons lichaam afgebroken is.

   http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

   Vaste verbindingen


   biologische halveringstijd


    Zie: biologische halveringstijd

   halveringstijd 2.0

   de tijd waarin de radioactiviteit van een stof tot de helft van de oorspronkelijke waarde daalt; de tijd nodig voor een stof om de helft van zijn radioactiviteit te verliezen
   Vaak ook in de verbinding fysische halveringstijd.

   Semagram


   Een halveringstijd…

   is een tijd

     Algemene voorbeelden


     Een maat voor de radio-activiteit van een materiaal is de halveringstijd [...]. Uranium 235 heeft een halveringstijd van 704 miljoen jaar. Uranium 238 heeft een halveringstijd van 4470 miljoen jaar. Dit betekent dat uranium 235 ongeveer 6 a 7 keer zo radioaktief is dan uranium 238.

     http://www.tomaatnet.nl/~handebruijn/uranium.htm

     Combinatiemogelijkheden


     met adjectief ervoor


     • een korte halveringstijd

     Deze afwijking wijst op een vroegere bijdrage van samarium-146. Dit is een radioactieve isotoop die in de beginperiode van het zonnestelsel moet hebben bestaan, maar door zijn korte halveringstijd (103 miljoen jaar) nu geheel is vervallen tot neodymium-142.

     NRC,

     met voorzetselgroep


     • de halveringstijd van thorium

     De halveringstijd van thorium is 13 miljard jaar, zodat het meeste thorium dat de aarde meekreeg nu nog aanwezig is.

     NRC,

     Vaste verbindingen


     fysische halveringstijd


      Zie: fysische halveringstijd