harder


harder 1.0

afbeelding

Bron: UNDP in Europe and Central Asia
( CC BY-NC-SA 2.0 )

vis met zilverachtige flanken met grote, ronde schubben die leeft in zout of brak kustwater waar hij zich vlak onder het wateroppervlak verplaatst in scholen en zich voedt met algen en andere kleine organismen
Ook in toepassing op de soort waartoe de vis behoort en in het meervoud ook in toepassing op de familie waartoe de vis of de vissoort behoort.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een harder…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] wordt maximaal ongeveer 90 cm lang
  • [Kleur] heeft een zilverachtige kleur
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft zilverachtige flanken met grote, ronde schubben, twee rugvinnen, waarvan een rugvin met vier stekels, een buikvin en een nauwelijks zichtbare zijlijn
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zout, brak water of soms in zoet water, in kustwateren
  • [Woongebied] komt verspreid over de wereld voor; komt ook voor in de kustwateren van Nederland en België
  • [Gedrag] is een alleseter; zwemt dicht onder de oppervlakte, verplaatst zich in scholen
  • [Verscheidenheid] bestaat als familie uit vele soorten, zoals de in Nederland en België voorkomende dikilipharder, dunlipharder en goudharder; komt voor in ongeveer 78 soorten

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Mugliformes; Harderachtigen
Familie Mugilidae

Algemene voorbeelden


We lopen verder over de bruine moddervlakte tot we bij een geul komen waar onzichtbare vissen V-sporen trekken in het ondiepe water. 'Wat denk je?' 'Harder.' 'Dat denk ik ook.' We hebben ze weleens gevangen, Bo en ik, de snelle ronde vissen. Met een geleende vliegenhengel waaraan een groene kunstvlieg was bevestigd die voor een pluk rondzwevende algen moest doorgaan. Ze vochten spectaculair, sprongen uit het water, trokken indrukwekkende sprintjes. En ze smaakten nog lekker ook.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Ze leefden van landbouw en veeteelt. Daarbij werd er gejaagd. Eland, edelhert, bruine beer, otter en bever, véél bevers. Ganzen, eenden en kraanvogels. Harder, meerval en steur. Die mensen moeten tot aan hun oren in de natuur hebben gezeten.

NRC,

Gevorderde duikers duiken in de Oosterschelde ter hoogte van Wemeldinge of de Zeelandbrug. Er wordt ook tussen de getijden in gedoken (stromingsduik). De zichtbaarheid varieert van slecht (0.5 meter) tot goed (5-8 meter) tot uitstekend (gt8 meter). Daar tegenover staat dat er veel gevarieerd onderwaterleven is zoals harders, steenbolk, kreeften, naaktslakken, snotolf, puitaal, sepia's, pijlinktvissen, noordzeekrabben, heremietkreeften enz.

http://www.ping.be/safe-diving/intro2.htm,

Harders kunnen we overal ter wereld in tropische en gematigde wateren aantreffen. Ze houden zich bij voorkeur op in de buurt van de kust en hebben geen enkele moeite om het brakke en soms zelfs het zoete water op te zwemmen. In Nederland onderscheiden we drie soorten: de Diklipharder, de Dunlipharder en de goudharder.

http://www.kustvissenineuropa.nl/kustvissen/devisserij/harder.htm

De harder is in Nederland regelmatig vers te krijgen, de verschillende soorten lijken nogal op elkaar. Bij ons wordt vaak de diklipharder aangevoerd. Enkele soorten worden gekweekt. De belangstelling in Nederland neemt toe. Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt. Het kuit wordt in sommige landen gezouten en/of gedroogd en wordt met name in Japan en in Frankrijk erg gewaardeerd. Het visvlees is erg smakelijk.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • zilveren harders

Onder het grauwe oppervlak van de Noordzee krioelt het van het leven. Mooi gekleurde zeeanemonen filteren met hun tentakels voedsel uit het water. Een school zilveren harders zwemt langzaam voorbij. Een schol begraaft zich in het zand. Een strandkrab schuifelt zijwaarts voorbij. U ziet het in de Noordzeeaquaria.

http://www.zeemuseum.nl/exposities/exposities_frames.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


harder 1.1

harder als voedsel; vis met een stevige structuur die op kleine schaal wordt gevangen en op verschillende manieren kan worden bereid, zoals bakken, grillen, pocheren, roken of stomen; witte zalm

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een harder…

is een consumptievis

  • [Structuur] heeft een stevige structuur
  • [Functie] dient om te eten
  • [Bereiding] kan op verschillende manieren worden bereid, zoals bakken, grillen, pocheren, roken of stomen
  • [Instrument] wordt op kleine schaal gevangen met een hengel of een net

Algemene voorbeelden


'Zullen we uit eten gaan?' 'Goed idee.' 'Waar?' 'Hier in het dorp.' 'Tong Picasso.' 'Zoiets. Zeewolf.' 'Harder.' 'Uitstekend.' 19.07 uur. In een plaatselijk restaurant met zeegezichten aan de muur en visnetten aan het plafond.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

In Nederland wordt de harder ook wel 'witte zalm' genoemd. De harder kan gebakken, gegrild, of gepocheerd worden.

http://www.q-vis.nl/ShowContents.aspx?subid=4&mid=7

Voor 4 personen: 4 filets of moten tonijn, harder, schelvis marinade: 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels gesnipperde verse koriander, 2 eetlepels gesnipperde peterselie, 1 theelepel van elk: paprikapoeder, gemalen komijn, zout en eventueel chilipoeder [...]. Was de vis en dep de stukken droog.

NRC,