helitaxi


helitaxi 1.0

(transport, verkeer en reizen)

helikopter die inclusief piloot gehuurd kan worden om op een bepaalde bestemming te komen; helikopter die als taxi fungeert; helikoptertaxi

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een helitaxi…

is een helikopter; is een luchtvaartuig

      Algemene voorbeelden


      'De helitaxi is in het belang van de Nederlandse economie', zegt een woordvoerster, die - net als de betrokken investeerders - anoniem wil blijven. 'Bedrijven lijden schade door de files, onderlinge afspraken kunnen niet worden nagekomen.' Om per helitaxi de files te omzeilen zijn zo'n vijftig, strategisch langs het wegennet gelegen 'helipads' nodig. Tot de gemeentes die zijn benaderd, behoort Maarssen. Als mogelijke landingslocatie wordt gedacht aan het recreatiegebied de Maarsseveense Plassen.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/605559/2001/12/14/Helitaxi-vliegt-rijk-Nederland-over-files-heen.dhtml,

      Met de helitaxi over de Big Apple. Wil je New York City echt in stijl meemaken, vlieg dan in acht minuten van JFK of Newark Airport naar hartje Manhattan. De Fly US Helicopter Service bestaat al sinds 1953 maar toen in 1977 een van de helikopters neerstortte en vier passagiers en een voetganger omkwamen, was dat meteen het einde van deze snelle manier om Manhattan te bereiken. Gelukkig vliegt US Helicopter nu opnieuw. Met strakke heli's waarin acht personen kunnen, vlieg je naar de Heliport van Wall Street of East 34th Street in Midtown.

      http://www.demorgen.be/dm/nl/2907/Magazine/article/detail/811007/2009/04/08/Met-de-helitaxi-over-de-Big-Apple.dhtml,

      Deze exclusieve helikopter is met enorme precisie vervaardigd en gebouwd op schaal 1:87. Op de helikopter staat 'heli-taxi' belettering.

      http://www.bol.com/nl/p/siku-helikopter-taxi/1004004006937891/

      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenwoord
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal helitaxi
      Betekenis in brontaal idem