hematoloog


hematoloog 1.0

arts die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van bloedziekten en aandoeningen aan de bloedvormende organen en de lymfeklieren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hematoloog…

is een arts; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de behandeling en het onderzoek van bloedziekten en aandoeningen aan de bloedvormende organen en de lymfeklieren

    Algemene voorbeelden


    In ons Oncologiecentrum zal u een afspraak krijgen met een internist-hematoloog. Dit is een arts die zich heeft gespecialiseerd in afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen en de lymfeklieren. Het is een specialisatie binnen de Interne Geneeskunde. Hematologen hebben na hun algemene interne opleiding een specialisatie tot hematoloog gedaan. De hematoloog zal de volgende onderzoeken (laten) uitvoeren: * bloedonderzoek * punctie * biopsie.

    http://www.antoniusziekenhuis.nl/behandeling/n/hodgkin/3562382/,

    De opleiding tot hematoloog in detail. Algemene hematologie. Onder algemene hematologie wordt verstaan de bepalingen, zoals deze door het laboratorium worden gegenereerd, zoals hemoglobine gehalte, hematocriet, telling van reticulocyten, leukocyten […]. Verkrijgen van diagnostisch materiaal. Venapunctie. Beenmergaspiraat en biopsie […]. Lymfklierpunctie en liquorpunctie […]. Bewerken van diagnostisch materiaal. Het maken van bloed- en beenmerguitstrijkjes. Het vervaardigen van deppreparaten en cytospin preparaten […]. Beoordeling bloeduitstrijk[…] Beenmerg diagnostiek. Het begrip beenmergdiagnostiek omvat het onderzoek van het bloed en het beenmergaspiraat met behulp van morfologische beoordeling (cytologie), immunofenotypering (flowcytometrie), cytogenetische analyse en moleculair biologisch technieken en het beenmergbiopt […]. Beoordeling beenmergbiopsie. […] Antistoffen en immunofenotype. Het begrip monoclonale antistof en conjugaat. Fluorochromen. Reaktie en specificiteit van die (monoclonale) antistoffen (CD's) […]. Immunofenotypering en kliniek. Het (her)kennen van het fenotype van de meest voorkomende hematologische maligniteiten […]. Cytogenetica […]. Moleculaire diagnostiek.

    http://www.vumc.nl/afdelingen/hematologie/onderwijs/opleidinghemat/,

    De richtlijnen zijn niet bedoeld om aan te geven dat er geen andere indicaties voor transfusie zijn maar wel om te benadrukken dat voor die niet genoemde indicaties een expliciete argumentatie in de status moet worden aangegeven. Overleg vooraf met de dienstdoende hematoloog is altijd vereist bij het geven van bloedprodukten behalve bij toediening van ongefiltreerde erythrocytenconcentraten, albumine en enkele bijzondere immunoglobulines.

    http://www.azvu.nl/hema/klapper/trans_intro.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen