homofiel


homofiel 1.0

zich aangetrokken voelend tot iemand van hetzelfde geslacht; vallend op iemand van hetzelfde geslacht; in seksueel opzicht gericht op iemand van hetzelfde geslacht; een homoseksuele geaardheid hebbend; met een homoseksuele geaardheid; homoseksueel
Meestal gezegd van mannen.

Algemene voorbeelden


Ook een werkgroep van pastores bleek een behoefte. "Heel wat priesters zijn homofiel. Daar is niets mis mee. Zelfs als je celibatair leeft, kan je leven van homoseksualiteit doordrongen zijn."

http://www.khbo.be/~lodew/Gelovig%20en%20homo.htm,

Lucas gaf details over hun chique vriend. Hij bewoonde in Weesp een groot huis aan het water, bezat in Amsterdam verschillende grachtenpanden en had een vermaarde kunstverzameling. Hij zei van zichzelf dat hij homofiel, lelijk en heel rijk was.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

Korea's homofielste videoclip. In Zuid-Korea houden ze van aalgladde K-pop (Koreaanse popmuziek). Zolang je er maar lekker fris, sexy en kinderachtig uitziet en een beetje kunt ronddansen, kun je er al een nummer 1 popster zijn.

http://www.krimineel.com/koreas-homofielste-videoclip

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (een) homofiele geaardheid
  • (een) homofiele relatie
  • homofiele acteurs
  • homofiele betrekkingen
  • homofiele broeders
  • homofiele gevoelens
  • homofiele koppels
  • homofiele mannen
  • homofiele medemensen
  • homofiele vrouwen

Zo laat de auteur in het midden of de ouders van Paul weet hadden van de homofiele geaardheid van hun zoon en of Paul al dan niet door zelfdoding om het leven kwam.

De Standaard,

"Had u met Jean-Paul Stappert een homofiele relatie?"

De Cock en de moord op melodie, Appie Baantjer,

Hij werkte sinds kort met Gerard samen voor het onderzoek naar de psychopaat die het op homofiele acteurs gemunt heeft.

Cargo, Patrick Conrad,

Een tweede probleem is dat een jongere, die homofiele betrekkingen had met een meerderjarige, wegens de strenge bestraffing waaraan deze laatste zich blootstelde, chantage kan plegen op de volwassene.

http://users.skynet.be/sky50779/seks.htm

Aan de overkant, op een andere balk, zitten onze homofiele broeders en kijken neer (a) op alle vrouwen, (b) op alle heterofiele mannen.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Ik ging begrijpen dat de wereld niet uit homo's en hetero's bestond, maar wel uit geredde en verloren zondaars. Daardoor ging ik mijn eigen homofiele gevoelens beter begrijpen, en leerde ik om ze op de juiste manier in te schatten.

http://www.pastoralecounseling.org/

De roep naar samenlevingskontrakten dient dus te worden geplaatst in het kader van het ontbreken van een keuzevrijheid voor homofiele koppels, met als onderliggend element de erkenning van het homo-zijn.

De Standaard,

Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar en een half jaar voorwaardelijk, met een extra lange proeftijd van drie jaar. Samen met een 20-jarige stadgenoot heeft de Leeuwarder op 20 februari een 63-jarige Drachtster in diens woning overvallen. Vier dagen later deden de overvallers het nog eens dunnetjes over, ditmaal was een 40-jarige man uit Leeuwarden het slachtoffer. De overvallers zochten bewust alleenstaande homofiele mannen uit.

http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/41464/25_jaar_cel_voor_overvallen_homofiele_mannen.html,

Persoonlijk ben ik tegen benadeling van homofiele medemensen.

De Standaard,

Lesbiennes - toen nog: homofiele vrouwen - zouden zich echter in de loop van dat decennium geleidelijk aan beginnen te organiseren.

http://www.holebifederatie.be/downloads/d_holebisinbeweging.pdf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


homofiel 2.0

iemand die zich aangetrokken voelt tot of valt op iemand van hetzelfde geslacht; iemand die in seksueel opzicht gericht is op iemand van hetzelfde geslacht; iemand met een homoseksuele geaardheid; homoseksueel persoon; homoseksueel
Meestal gezegd van mannen die op mannen vallen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een homofiel…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Nu willen ze dat we ze recht voor zijn raap homoseksuelen noemen. Waarom? Omdat homofiel een denigrerend eufemisme is. Of zoals in het Stijlboek van het Nederlandse dagblad de Volkskrant te lezen staat: homofiel heeft "een EO-achtige bijklank" (en, ongetwijfeld ten overvloede, EO staat voor Evangelische Omroep).

      De Standaard,

      Leo Wekeman in alle ernst van zoiets obscuurs als homofobie kunnen beschuldigen. Ik ben niet homofober dan de wetgever. Ik ben niet homofober dan de gemiddelde lezer van De Stem. Ik ben zelfs niet homofober dan een homofiel. Ik behoor tot dat progressieve segment van de bevolking dat krachtig en oprecht gekant is tegen elke vorm van discriminatie op grond van ras, religie, sekse of seksuele geaardheid.

      De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

      Opvallend is dat homofielen ook erven van hun overleden partner als er geen testament is opgemaakt.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • jonge homofielen
      • pedofiele homofielen

      Jonge homofielen worden door de concurrentie gehuurd om de reputatie van Drees jr. te bezoedelen.

      Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

      Tijdens het onderzoek van het openbaar ministerie en het rechercheteam kwam vast te staan dat de man samenwerkte met twee plaatsgenoten die elders in de stad ook een seksclub exploiteerden voor betaalde contacten tussen pedofiele homofielen en minderjarige jongens.

      NRC,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • homofielen en lesbiennes

      In zijn bijdrage deelt P. Huys [...] mee dat de indieners van het wetsvoorstel stellen dat er "geen sprake meer kan zijn van ziekte, afwijking, gebrek..." Dat neemt misschien niet weg dat er nog terecht gesproken kan worden van "handicap". Dat houdt meteen in dat homofielen en lesbiennes als mens principieel recht hebben op gelijkwaardigheid en bijgevolg, meen ik, op gelijke rechten en plichten, voor zover die niet door hun handicap uiteraard onmogelijk worden gemaakt, zoals dat ook het geval is voor andere vormen van handicap.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding