hulpverleningsdienst


hulpverleningsdienst 1.0

instantie met een hulpverlenende functie, die optreedt bij een ramp, calamiteit of oproep, zoals de brandweer en ambulancedienst, of die bijstand verleent bij persoonlijke problemen, bv. van medische, psychische of sociale aard

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hulpverleningsdienst…

is een instantie

  • [Functie] dient om bijstand te verlenen bij een ramp, calamiteit of oproep, dan wel om te ondersteunen bij persoonlijke problemen van bv. medische, psychische of sociale aard
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak een overheidsinstelling of een van overheidswege erkende instantie
  • [Activiteit of handeling] biedt professionele hulp
  • [Belanghebbende of begunstigde] biedt hulp aan slachtoffers van een ramp of een calamiteit e.d., of aan mensen met persoonlijke, bv. medische, psychische of sociale problemen
  • [Bevoegdheid] beschikt afhankelijk van de toegewezen taken over specifieke bevoegdheden, als politie bv. voor de ordehandhaving, als brandweer inzake veiligheid, als zorgverstrekkende hulpverlener op medisch vlak enz.

Algemene voorbeelden


De vuurwerkramp in Enschede heeft eens te meer aangetoond, hoe kwetsbaar de samenleving is voor industriële calamiteiten. Adequate en goed toegeruste hulpverleningsdiensten zijn dan ook onontbeerlijk.

http://www.hengelo.nl/

Bij het bepalen van de schade en effectafstanden voor scenario's waarbij toxische wolken vrijkomen wordt geadviseerd de interventiewaarden gevaarlijke stoffen van de Waarschuwings Verkennings Dienst (WVD) te hanteren. Deze waarden worden al sinds enige jaren door de hulpverleningsdiensten van de regio Rotterdam-Rijnmond toegepast tijdens de repressie van incidenten met toxische stoffen.

http://www.dcmr.nl/link.asp?id=624

Dit samenwerkingsakkoord beoogt een structurele samenwerking inzake slachtofferzorg tussen diensten van het ministerie van Justitie, van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de door de Vlaamse Gemeenschap erkende en gesubsidieerde hulpverleningsdiensten.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/slachtofferhulp/,

Hulpverlening is verder de centrale taak van het justitieel welzijnswerk in de gevangenis. Toch is het justitieel welzijnswerk als hulpverleningsdienst niet zo erg bekend.

http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,