hulpverleningsorganisatie 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een hulpverleningsorganisatie…
is een organisatie
Algemene voorbeelden
Alle deelnemers maken deel uit van een professionele hulpverleningsorganisatie politie – ambulance of brandweer.
Als uitwisseling van gegevens onmogelijk wordt, dan wordt een gedegen aanpak buitengewoon moeizaam. Daarom is er landelijk een voorziening die er voor zorgt dat hulpdiensten toch voor elkaar bereikbaar blijven, ook als het normale telefoonverkeer zou uitvallen. Alle hulpverleningsorganisaties in heel Nederland hebben namelijk de beschikking over een eigen telefoonnet, het zogenaamde Nationale Noodnet.
Met een BHV organisatie wordt beoogd de direct nadelige gevolgen voor werknemers en andere in het bedrijf aanwezige personen van ongevallen, brand en andere gebeurtenissen zoveel mogelijk te beperken. Van belang is dat ter plaatse snel en effectief wordt opgetreden en het zonodig direct inschakelen van professionele externe hulpverleningsorganisaties, zoals brandweer en ambulancediensten.
In de omgeving van Nijmegen is begin dit jaar een project van start gegaan dat zich richt op het ontwikkelen van grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden met geneeskundige hulpverleningsorganisaties in het aangrenzende Duitse gebied. In feite gaat het hier om het opstellen van bijstandsplannen voor grote calamiteiten.
De maatschappelijk werker kan desgewenst ook helpen aan informatie over andere medische of maatschappelijke instanties of hulpverleningsorganisaties, zoals ouder- en patiëntenverenigingen.