hypermama


hypermama 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

moeder die alles perfect wil doen, alleen het beste voor haar kind wil en vaak ook overbezorgd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hypermama…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

  • [Gedrag] streeft perfectie na in het moederschap; wil alleen het allerbeste voor haar kind; gedraagt zich vaak overbezorgd en betuttelend

    Hoofdsemagram: mama


    Algemene voorbeelden


    In New York zie ik haar overal: de hypermama. De moderne moeder die niet kan ademhalen buiten haar yogaklas, die zich continu zorgen maakt over de veiligheid en de gezondheid van haar kinderen en voor wie de opvoeding en opleiding van haar kinderen haar nieuwe levensproject is geworden dat ze met al haar energie en professionalisme te lijf gaat. Ze probeert alle gevaren die haar kinderen bedreigen te voorkomen onder het motto Better safe than sorry.

    NRC Handelsblad,

    De hypermama is extreem betuttelend en overbezorgd. De kredietcrisis heeft meer gevolgen dan ingestorte beurzen en failliete banken. Volgens Sanne Bloemink (35), een Nederlandse mama in New York, is ze ook verantwoordelijk voor de uitbreiding van het fenomeen 'hypermama': het soort moeder dat op een verjaardagsfeestje enkel genoegen neemt met ballonnen in exact dezelfde tint rood als de vacht van Po, de kleinste Teletubbie. Het soort ook dat haar ongeboren baby naar Bach laat luisteren en haar driejarige kleuter inschrijft voor turnlessen bij een voormalig Oostblokkampioene. Overbezorgde moeders lijken misschien van alle tijden. Maar Sanne Bloemink, die net debuteerde met het boek Hypermama en zelf moeder is van Julian (4,5) en Teuntje (bijna 2), is ervan overtuigd dat ze nu meer dan ooit voorkomen.

    De Morgen,

    De huidige generatie moeders is meer dan ooit op hun kinderen gericht: ze zijn hypermama's.

    https://www.hetmoederfront.com/2019/04/hypermama-moederen-in-de-21ste-eeuw.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008
    Bijzonderheden Het woord was vooral populair na verschijnen van het boek Hypermama. De valkuilen van het moderne moederschap van Sanne Bloemink in 2008.
    Samenhangende woorden (betekenis) applauskind; brulouder; curlingouder; gentle parenting; helikopterouder; hotel mama; moedermaffia; momlit; supermama; tijgermoeder; überopvoeder