ijsmeester


ijsmeester 1.0

iemand die bevoegd is om namens de schaatsbond of een schaatsvereniging te bepalen of het natuurijs dik genoeg is en voldoende kwaliteit heeft om er een schaatswedstrijd op te houden; ijskeurmeester; in een overdekte schaatshal ook: iemand die het ijs prepareert en verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de ijsvloer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ijsmeester…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van een schaatsbaan of een schaatsvereniging
  • [Plaats] oefent zijn functie uit op en rond een schaatsbaan, schaatshal of schaatstraject
  • [Activiteit of handeling] keurt en controleert de kwaliteit van het ijs van een schaatsbaan of van natuurijs; prepareert het ijs en zorgt ervoor dat de ijsvloer regelmatig wordt gedweild en dat tijdens wedstrijden het ijs de optimale temperatuur heeft; regelt in gesloten ijshallen het binnenklimaat

    Hoofdsemagram: meester


    Algemene voorbeelden


    Op de Noordlaardervaart voelde de ijsmeester hoe het ijs ongeveer twintig centimeter zakte. Hij is toen snel van de machine gesprongen, die enkele seconden later dwars door de ijsvloer naar de diepte zonk. De ijsveger (boelie) is met mankracht uit het water getrokken.

    http://www.harendekrant.nl/bekende-ijsmeester-door-het-ijs-gezakt/,

    Op vrijdag, de Grote Dag, bleek dat de Weergoden het evenement toch weer gunstig gezind waren: in de loop van de nacht was het gaan vriezen en de ijsmeesters waren de hele nacht bezig geweest met het maken van gaten in het ijs en het wegschuiven van het water.

    http://home.hetnet.nl/~ijsclubdemolenhoek/index.html

    Onze ijsclub heeft de luxe over een heuse ijsmeester te beschikken. Piet Bardolf heeft deze belangrijke taak op zich genomen. In het begin is hij het die de dikte en betrouwbaarheid van het ijs in de gaten houdt. Als het ijs eenmaal is vrijgegeven moet het ook onderhouden worden.

    http://ijsclubwissenkerke.nl/de-scheurenspecialist/,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • behandelen
    • checken

    De ijsmeester wist niet dat hij de ijsvloer met warm in plaats van koud water moest behandelen.

    NRC,

    Liefhebbers kunnen op hun schaatsen van het concert genieten, ook vanaf de kade en bruggen is goed zicht op het unieke evenement. Voorafgaand werd door de ijsmeester het ijs van de Prinsengracht voor Hotel Pulitzer gecheckt.

    http://www.at5.nl/gespot/76027/ijsmeester-op-prinsengracht,

    met adjectief ervoor


    • de Haarlemse ijsmeester
    • voormalig ijsmeester

    De Haarlemse ijsmeester Bertus Butter introduceert volgend seizoen 'levend ijs' op de betonbaan van Heerenveen. Het water wordt voorzien van bacteriën en muziek. Succes gegarandeerd, zegt Butter.

    De Telegraaf,

    Het ruikt weer naar Het Moment. Het Moment waarop voormalig ijsmeester en thans voorzitter van het bestuur van de Elfstedentocht Henk Kroes de witte rook uit de schoorsteen van het Leeuwardens provinciehuis laat komen.

    Meppeler Courant,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • ijsmeester van IJsclub Ruurlo
    • ijsmeester van de Vereniging Friesche Elfstedentocht

    Jan Oostenbrug, ijsmeester van de Vereniging Friesche Elfstedentocht, is dolenthousiast over de kans dat de tocht er komt.

    http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/06/binnenland/ijsmeester-oostenbrug-dolenthousiast.xml,

    De ijsmeesters van IJsclub Ruurlo doen er alles aan om de ijsvloer van de ijsbaan aan de Wiersseweg optimaal te prepareren voor de talloze schaatsliefhebbers.

    http://www.destentor.nl/regio/lochem/10439064/IJsmeesters--verfijnen-Reurlse-Zamboni.ece,

    met eigennaam


    • ijsmeester Jan Oostenbrug
    • ijsmeester Johan Tigchelaar
    • ijsmeester Piet Venema

    Hij zat bij iedere persconferentie naast voorzitter Wiebe Wieling: IJsmeester Jan Oostenbrug. Hij ging er helemaal voor, was de afgelopen dagen positief gestemd, maar helaas vroor het net niet genoeg.

    http://nos.nl/audio/338934-ook-teleurstelling-bij-ijsmeester-jan-oosterbrug.html,

    IJsmeester Piet Venema van de Vereniging De Friesche Elf Steden meent dat er nog vijf grote knelpunten liggen op de route van de Elfstedentocht.

    De Standaard,

    Piet Paulusma zet zijn geloofwaardigheid als weerman op het spel [...]: "Hét goat freisen". Terwijl de rest van de Nederlandse weermannen het kwik boven het vriespunt voorspelt. Maar Friezen zijn eigengereid. Als het op vriezen of dooien aankomt, geloven ze alleen Piet Paulusma. Zeker nu het ijs al op sommige plekken tot 13 centimeter is aangedikt. Dan wil Friesland niet horen van een uitzichtloze dooi. "14 centimeter" kraait ijsmeester Johan Tigchelaar.

    De Standaard,

    Volgens ijsmeester Piet Venema ziet het ijs op het trajekt van de Elfstedentocht er aanmerkelijk beter uit dan vorige week.

    De Standaard,

    De Elfstedenvereniging ziet vooreerst af van een tocht, maar mocht de vorst alsnog doorzetten dan staan ze klaar om opnieuw aan de slag te gaan. "Op âld iis friest it it bêst", haalde ijsmeester Jan Oostenbrug een oud Fries gezegde aan.

    http://www.lc.nl/friesland/regio/article14614893.ece/IJsmeester-Oostenbrug%3A-,,Op-%C3%A2ld-iis-friest-it-it-b%C3%AAst'',