impressionist


impressionist 1.0

kunstenaar die werkt volgens de opvattingen van het impressionisme; impressionistisch kunstenaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een impressionist…

is een kunstenaar; is een persoon

  • [Groep] is een aanhanger van het impressionisme
  • [Soort] is een scheppend kunstenaar
  • [Activiteit of handeling] maakt in zijn kunst geen exacte kopie van de werkelijkheid, maar tracht de natuur weer te geven zoals die zich aan hem voordoet: als een voortdurend spel van licht en kleur
  • [Product of vrucht] maakt impressionistische kunst
  • [Toepassingsgebied of bereik] is meestal een schilder, maar er zijn ook beeldhouwers, musici of dichters die tot het impressionisme behoren
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een van de Franse schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw: Monet, Manet, Renoir, Pissarro, Sisley, Cézanne, en Degas. Rodin is een impressionistisch beeldhouwer, Gorter een impressionistisch dichter en Claude Debussy een impressionistisch componist.

Algemene voorbeelden


Ze hielden zich bezig met het afbeelden van de natuur en het alledaagse leven, maar met één groot verschil t.o.v. hun voorgangers: de impressionisten interesseerden zich niet in de dingen 'an sich', maar in hoe het oog iets op een bepaald moment en in bepaalde omstandigheden waarneemt.

http://www.kunstbus.nl/verklaringen/schilderkunst.html

Het was de manier waarop het natuurlijk licht op het moment van schilderen op het voorwerp viel, wat de aandacht van de impressionisten aantrok.

http://www.exittoart.nl/framesetmain.htm?http://www.exittoart.nl/stromingen/grieken.htm

Wat zette Picasso en Braque er in 1908 toe aan om deze nieuwe, revolutionaire beeldtaal te ontwikkelen? Was het [...] omdat zij een autonome schilderkunst nastreefden die niet langer gebaseerd was op de natuur, maar waarin een eigen werkelijkheid geschapen werd? Of was het juist omdat zij, als reactie op de schilderkunst van de impressionisten die de vluchtige indruk van een bepaald moment wilden vastleggen, weer grip wilden krijgen op de concrete werkelijkheid en op het tastbare object?

NRC,

Eddie Gomez vertelde: "Er waren primo de originele thematische harmonieën en secundo de veranderingen die Bill er aan bracht." De harmonieën worden steeds intenser. Essentieel was hierbij de aanwending van "voicings" (een notengebruik dat toelaat tot een andere melodische lijnvoering te komen). Dit alles kwam voort uit zijn klassieke studies en zijn voorliefde voor Brahms [...], de impressionisten Debussy en Ravel [...], en Frederic Delius.

http://user.online.be/~btorfs/bill_evans.html

Een bronzen sculptuur van de Franse impressionist Edgar Degas, Petite danseuse de 14 ans, is bij Sotheby's in New York afgeklopt op 11.882.500 dollar (370 miljoen frank), een record voor een beeldhouwwerk van de 19de-eeuwse kunstenaar.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Franse impressionisten

Boven een schrijftafeltje bij het raam brandde al een lamp met een groen-glazen kap. Er hingen wat reprodukties aan de muur van de Franse impressionisten: Monet, Degas, Renoir, Sisley.

Met voorbedachten rade, Henri Knap,

  • Nederlandse impressionisten

Hiertoe zijn groepen werken geselecteerd, van Nederlandse Impressionisten als Matthijs Maris, Isaac Israëls en H.W. Mesdag, en van vertegenwoordigers van de Groningse beweging De Ploeg uit het begin van deze eeuw, waaronder kunstenaarsportretten van Jan Wiegers en Johan Dijkstra.

NRC,

  • een abstract impressionist

Geen woord dus over kunststriptekenaars als Moebius en Mattotti, wel uitgebreid aandacht voor de cartoon-achtige elementen in het werk van de 'abstract impressionist' Philip Guston (1913-1980) en de door James Ensor beïnvloede jonge Amerikaan Michael Byron.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen