incubatietijd


incubatietijd 1.0

tijd die verloopt totdat een mens of dier na een besmetting merkbaar ziek wordt; tijd tussen een besmetting en het optreden van de eerste ziektesymptomen; incubatieperiode

Semagram


Een incubatietijd…

is een tijd

   Algemene voorbeelden


   De symptomen van de ziekte doen in eerste instantie denken aan griep: koorts en hoofd- en keelpijn. De patiënt gaat kuchen en ontwikkelt uiteindelijk een zware, soms dubbele longontsteking en ademhalingsproblemen. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, bedraagt maar een paar dagen.

   de Volkskrant,

   Deze lichtgekleurde vlekken, het eerste symptoom van lepra, lijken eerder onschuldig. Maar na enkele jaren incubatietijd zal ze de zenuwbanen in het lichaam aantasten en uiteindelijk vernietigen. Met vreselijke verminkingen als gevolg.

   http://www.hulporganisaties.be/pages/details.asp?lng=NL=752

   De incubatietijd tussen besmetting met radioactieve straling en leukemie ligt normaal gesproken op twee jaar.

   Reformatorisch Dagblad,

   Outbreak zou graag een serieuze medische thriller zijn, ook al is het fictie, ontleend aan het door Richard Preston geschreven, waargebeurde verhaal 'Crisis in the Hot Zone' over het Ebola virus dat een incubatietijd van slechts één week kent.

   NRC,

   Gezien de uiterst besmettelijke varkenspest een incubatietijd heeft van vier tot zes weken, blijft de invoer nog minstens enkele weken strikt beperkt tot alle gevaar is geweken.

   De Standaard,