inleider


inleider 1.0

iemand die een spreker, onderwerp of bijeenkomst inleidt bij het publiek; spreker van een inleiding

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inleider…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] leidt een congres, colloquium of een andere dergelijke bijeenkomst in; leidt een spreker of een onderwerp in
  • [Belanghebbende of begunstigde] geeft een inleiding ten behoeve van het publiek

    Hoofdsemagram: spreker


    Algemene voorbeelden


    Enkele jaren geleden bezocht premier Wim Kok samen met KPN-directeur Dik een groot internationaal congres in Londen over telecommunicatie. De aanwezigheid van de Nederlanders werd door de inleider van het congres keurig aangekondigd.

    Oeps!, Patrick Arink,

    Naar aanleiding van de Hanzedagen 2002 in Brugge, organiseerde stadsarchivaris André Vandewalle een interessant colloquium. Bij twee van de inleiders viel me de overtuiging en zelfs fierheid op waarmee ze de recente heropbouw bespraken van monumenten die al een hele tijd geleden waren verdwenen.

    http://users.skynet.be/fa017187/avda/AVDA344.htm,

    Eind 2000 waren in totaal 104 uitgeverijen bij de Groep Algemene Uitgevers (GAU) aangesloten [...]. De GAU-ledenvergadering van 24 mei 2000 werd besloten met een discussiebijeenkomst over de GAU-strategie [… ]. Het doel was het GAU-bestuur te ondersteunen bij de ontwikkeling van een beleidsplan. De bijeenkomst werd door twee inleiders geopend.

    http://www.nuv.nl/nuv/jaarverslag.html

    Alle sprekers op dat colloquium - inleiders zowel als deelnemers aan de discussie - gingen ervan uit dat de zittende president, Valéry Giscard d'Estaing, bij de aanstaande verkiezingen herkozen zou worden.

    NRC,

    Het door de inleiders naar voren gebrachte gaf aanleiding tot een geanimeerde discussie.

    Meppeler Courant,

    inleider 2.0

    iemand die een inleiding heeft geschreven bij een tekst, bundel of boek

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een inleider…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] schrijft een inleiding bij een tekst, bundel of boek

      Algemene voorbeelden


      De inleider van de brievenbundel Briefe aus dem Schweigen - een bloemlezing uit de brieven die Tucholsky in de jaren 1933-35 aan een van zijn minnaressen, een Zwitserse arts, schreef - wijst er op dat het juist wat beter ging de laatste tijd.

      Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

      Het "titel- en verantwoordelijkheidsveld" bevat uiteraard de titel en alle gegevens in verband met de auteur(s), maar ook de opgave van secundaire auteurs, opdrachtgevers, inleiders, tekstbezorgers, illustratoren, … al diegenen dus die inhoudelijk aan de totstandkoming van het boek hebben meegewerkt.

      http://www.brugge.be/bibliotheek/beleidsplan.htm

      "Uit de beschikbare dokumentatie valt af te leiden dat Mileva tegen 1902 niet meer die intellektueel en emotioneel zo geduchte partner was die Albert vijf jaar eerder in Zürich het hof had gemaakt", schrijven de inleiders van het brievenboek. De familie van Einstein bleef tegen de relatie gekant.

      De Standaard,

      Knuvelder is voorzitter van het Gezelle Genootschap geweest en een der inleiders van Streuvels' Verzamelde Werk.

      De Standaard,