internetwinkel


internetwinkel 1.0

(neologisme)

winkelbedrijf dat producten of diensten via internet verkoopt en gekochte waren thuisbezorgt of bij een magazijn laat afhalen door de klant, vaak tegen een lagere prijs door het uitsparen van winkelhuur en winkelpersoneel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een internetwinkel…

is een winkel; is een bedrijf

  • [Deel] bestaat uit een online-etalage en heeft meestal ook een magazijn voor de opslag van koopwaar
  • [Soort] behoort tot de winkelbedrijven die uitsluitend via internet opereren, of is opgezet als digitale uitbreiding bij een reguliere winkel met een winkelruimte en verkoopspersoneel
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] biedt soms voordelige prijzen aan door het uitsparen van winkelruimte en personeel
  • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan
  • [Transactie] laat zich meestal vooraf digitaal betalen of ook contant bij aflevering aan de klant
  • [Wijze] laat verkochte koopwaar thuisbezorgen of afhalen door de klant
  • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
  • [Middel] verkoopt via internet
  • [Object betroffen] verkoopt producten of diensten

Hoofdsemagram: winkel


Algemene voorbeelden


Een internetwinkel starten begint met ideeën over het product wat je wilt gaan aanbieden. Welk producten moet je kiezen voor je webwinkel? Kies je voor fysieke producten zoals (kinder)kleding, electronica, boeken en cd's, lifestyle producten, kunstwerken, gezondheids-artikelen, computer-onderdelen etc. Of kies je voor een een product wat digitaal kan worden aangeboden zoals muziekdownloads, e-books, advies, diensten, (vlieg)tickets, software, games, ringtones etc.

http://www.webwinkel-beginnen.nl/,

Internetwinkel voor wit- & bruingoed [...]. Afhalen of Bezorgen. Bij CleverCow.nl bepaalt u zelf of u de bestelling thuisbezorgd wilt hebben of deze liever wilt afhalen. U wordt altijd geïnformeerd wanneer u kunt afhalen.

(onbekend)

In de internetwinkel [...] zijn altijd aanbiedingen aanwezig [...]. Aanbiedingen gelden zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen zijn te allen tijde voorbehouden [...]. Alle bestellingen worden [...] thuisbezorgd of u kunt bij ons afhalen. Voor orders worden verzendkosten in rekening gebracht.

http://www.jocabo.com/webshop/N_frame.html?http://www.jocabo.com/webshop/N_xp_3.html

Nederlanders lijken, in tegenstelling tot het buitenland, toch warm te lopen voor supermarktinkopen op internet. 'Websuper' Max Foodmarket begint deze week met het gratis bezorgen van de boodschappen in Amsterdam [...]. Onderzocht wordt of de internetwinkel ook bezorgdiensten kan starten in Rotterdam, Tilburg en Breda.

ANP,

Een van de problemen van de overschatting van de gevolgen van Internet is dat men denkt dat mensen bereid zouden zijn urenlang achter de PC te gaan zitten. Dat is heel eenzaam. Ook het idee van de internetwinkel. Voor sommige dingen werkt het wel. Als je een boek bestelt staat er binnen 48 uur een man met een doos voor je neus. Maar ik zie de modale consument geen ijskast kopen via Internet.

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

De kans is groot dat internetapotheek Pharmoplaza in de huidige vorm stopt [...]. Bestellen via de website is momenteel niet mogelijk. Pharmaplaza begon vorig jaar als een serieuze internet­apotheek en drogist, met een ruim aanbod van artikelen en gedegen informatie. De prijzen zouden tot 10% lager liggen dan in de gewone winkel [...]. De voordelen van het thuis kunnen bestellen en de lagere prijzen leverden uiteindelijk niet genoeg klanten op. De omzet [...] kwam uiteindelijk niet uit boven het niveau van "een drogist in een goede winkelstraat" [...]. Voor een gewone winkel voldoende om verantwoord een bedrijf te voeren; voor een internetwinkel veel te weinig om het bedrijf voort te kunnen zetten.

http://www.dynaphar.be/News/Fr/pharmaplaza.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 1997