jeuken


jeuken 1.0

( Gezegd van uiteenlopende zaken (vaak de huid, lichaamsdelen, littekens, bulten, blaasjes, aambeien en andere aandoeningen, insectenbeten of (delen van) kledingstukken) of beestjes (zoals luizen, vlooien en rupsen))
een hevig kriebelend gevoel geven, waardoor de haast onbedwingbare neiging ontstaat te krabben, schuren of schurken
In het zinsverband vaak gecombineerd met de werkwoorden beginnen en gaan.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jeuken…

is een toestand

   Algemene voorbeelden


   Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus (poepgaatje). Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen.

   http://home.tiscali.be/jantje/index.html

   Iedere avond zetten we ons tentje op en dan werden we steevast vergezeld door het meest vervelende insect dat we tot nu toe zijn tegengekomen: zandvliegen, erger dan muggen, die vooral Jan graag lustten. En de beten blijven meer dan een week jeuken.

   http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

   Acuut eczeem uit zich via blaasjes met vocht erin. Deze blaasjes jeuken en springen daarna open. Het vocht komt vrij en de jeuk verdwijnt.

   http://www.voetverzorging.be/html/voetproblemen.asp

   Omdat eczeem altijd in meer of mindere mate jeukt, blijft krabben niet uit.

   http://leden.tref.nl/~ruthcos/probleem/eczeemcons.htm

   Bij netelroos zwelt de huid op, wordt rood en jeukt.

   http://www.allergie.s-p.nl/

   Willem Jonkers oogleden jeukten, maar hij durfde niet in zijn ogen te wrijven nu Samuel Ferguson net middenin zijn betoog was.

   Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

   Tegen de avond pulkte ze om de haverklap aan haar oorbellen. 'Verdomme toch, die dingen kunnen jeuken als ge zweet.'

   Marcel, Erwin Mortier,

   Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan veel klachten geven. De neus kan jeuken, waardoor u veel niest. [...]. Uw ogen kunnen jeuken, tranen of branderig aanvoelen.

   http://home.tiscali.be/jantje/index.html

   Ik heb een hekel aan die kleine insekten die me wakker maken ofwel door hun enerverend gezoem, ofwel door zo maar eventjes van mijn bloed te komen proeven en een onbedaarlijke jeuk ervoor in de plaats te geven. Want jeuken , dat doet het bij mij. Het begint met een klein rood builtje, maar na een korte tijd is dat al een hele buil midden in een rode vlek van twee centimeter diameter, of ik er nu aan krab of niet.

   Die kleine dingen, Helene Hemelaers,

   Er ligt vroege rijp op het gras en mijn mierenbeten jeuken.

   Cherry, Mary Karr,

   Ik heb zelfs een keer een opname van De Film van Ome Willem bijgewoond [...], maar ook daar kan ik me thans bijna niets meer van herinneren, anders dan dat de opname ontzettend lang duurde, de clownschmink jeukte, de Geitenbreiers een beetje zaten te jammen en Edwin Rutten een meisje liefdevol aan haar armen rondzwaaide, waar ze onbedaarlijk om moest huilen.

   Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

   Net als het moment van instorten bij het marathonlopen, het moment van niezen of van naar de wc gaan kan men het moment van krabben bij een muggebeet leren uitstellen. Eén dag is niet slecht, twee of drie dagen is voor gevorderden. De beet jeukt en is rijp. [...]. Laten we gaan krabben. We doen dat, om geen aanstoot te geven, bij voorkeur in eenzaamheid, bijvoorbeeld op het toilet.

   NRC,

   Plots duikt pater Portocarero als uit het niets op, en zegt dat het tijd is om het interview te besluiten. De paus zegt dat dat hem niet slecht uitkomt, omdat zijn fistel jeukt en hij moet gaan kakken.

   http://users.pandora.be/erik.raeymaekers/brpaus.htm,

   Combinatiemogelijkheden


   met subject


   • alles jeukt

   "Ik heb zo het gevoel dat ik in dagen niet gewassen ben. Alles jeukt. Vooral mijn haar. Ik zou mij eens met ijskoud water willen afspoelen.

   Gras, Clem Schouwenaars,

   ( In onpersoonlijk gebruik. Frequent aangetroffen. Ook met een voorzetselgroep.)
   • het jeukt
   • het jeukte
   • het begon te jeuken
   • het blijft jeuken
   • het jeukt (nog) niet

   Ik weet niet wat ik heb, het jeukt en tintelt.

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   Met z'n ogen in lust op haar gericht, liet de beul zich gewillig de bijl afnemen en schoof hij Constanza's dunne wijde broek naar beneden. Zijn sterke hand kietelde onder haar ondergoed en giechelend zwaaide Constanza de bijl in het rond. 'Het jeukt daar,' zei ze. 'Zou je niet eens even willen kijken?' Gehoorzaam liet de beul het hoofd zakken, zodat de stevige, warme nek bloot kwam. Met een flinke slag scheidde de keizerin zijn hoofd van de romp.

   Alle verhalen, Manon Uphoff,

   Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap meer witverlies hebt maar als het jeukt, pijnlijk of branderig aanvoelt, heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie.

   http://www.9maand.be/zwanger/

   Door een Pavlov-reactie wordt de steek van de mug al bij de ontdekking luidkeels en hartgrondig verwenst: de gestokene weet dat hij of zij zal krabben, ervaart bij voorbaat het schuldgevoel en uit zijn onvrede. Sommige mensen beginnen van de schrik direct te krabben, ook al jeukt het kort na de prik nog niet.

   NRC,

   Alle huidschilfers die hij ooit had gehad hadden zijn hoofd verlaten. Wat nu onder zijn haren zat kon het best worden samengevat met het woord 'korst'. Het jeukte blijkbaar enorm, want hij zat voortdurend aan zijn hoofd te krabben.

   NRC,

   Het begon nu ook overal te jeuken, alsof alle insekten uit de tuin in slagordes tussen de grashalmen doorgetrokken waren om mijn lichaam te komen kwellen.

   De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

   Volgens Kellaris hebben sommige deuntjes de eigenschappen van een muggenbeet: als je eenmaal gebeten bent blijft het jeuken.

   De Morgen,

   Foto: 1. Vlug langs de Arc de Triomphe naar de School voor Militairen, als het zo jeukt in mijn kousen.

   NRC,

   ( Als de linkerhand jeukt, brengt dat volgens het bijgeloof financieel gewin en als de rechterhand jeukt, levert dat verlies op)
   • je linkerhand
   • je rechterhand

   Je wilt me toch niet wijsmaken dat, eh, je linkerhand nog nooit gejeukt heeft.' 'Of je rechter,' zei een andere broer. Ik schudde met mijn hoofd en haalde mijn schouders op. 'Als je linkerhand jeukt ga je winst maken,' zei mijn ene broer. 'En als je rechterhand jeukt verlies,' zei mijn andere broer. 'Zo is dat. Hoe linker hoe stinker, hoe rechter hoe slechter.'

   Broere, Bart Moeyaert,

   met bijwoord


   • (heel) erg jeuken
   • hevig jeuken
   • ondraaglijk jeuken
   • verschrikkelijk jeuken
   • vreselijk jeuken

   Heb je last van witte schilfers én een rood ontstoken of geïrriteerde hoofdhuid die erg jeukt of bloederig is? Dan is de kans groot dat je tobt met een huidaandoening.

   http://hairlook.wolweb.nl/

   Wielands neus moest plotseling weer heel erg jeuken.

   Marcel, Erwin Mortier,

   Tot overmaat van ramp was zijn neus hevig gaan jeuken en bekroop hem ook nog het martelende gevoel dat de pleister aan een kant dreigde los te laten als hij zijn neus optrok.

   De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

   Haar schedelhuid jeukt ondraaglijk en ze graait met onvaste hand naar de elektroden, die op de huid bevestigd zijn.

   Het diepe water, Julien Van Remoortere,

   Zijn handen en kruis begonnen verschrikkelijk te jeuken.

   http://www.suspensestory.com/page/article/39.html

   Zijn rechterbeen jeukte verschrikkelijk, maar dankzij het gipsverband om zijn been was het onmogelijk te krabben en aangezien hij buiten in de zonovergoten tuin zat, waar het ondanks het vroege tijdstip al behoorlijk warm werd, zou de transpiratie en daardoor de jeuk alleen maar toenemen.

   Ritueel des doods, Willem Zebregs,

   'Heb je pijn?' 'Het jeukt vreselijk.'

   Franklin, Thomas Lieske,

   • (nog) erger jeuken
   • minder jeuken

   Zoals de beet van een mug nog erger begint te jeuken als je er niet kan afblijven, zo woelde ik de honger naar Europa in me op.

   De stoelendans, Paul Koeck,

   Niet dat bijv. de psoriasis helemaal weggaat, maar de olie werkt zeer verzachtend. Hierdoor gaat het minder jeuken, is de kwaal minder fel en agressief en kan zo beter verdragen worden.

   http://www.brand-vision.nl/healing_hands.htm

   Er is zalf te koop bij apotheek of drogist waardoor muggenbeten minder jeuken.

   http://www.ouder-kindzorg.nl/

   • broeierig jeuken
   • snel jeuken

   Op warme dagen stelde ik me vaak voor hoe onder zijn ambtenarenbureau het litteken broeierig jeukte in de nylon sokken die moeder Edelman voor hem uitzocht bij Janssen-De Wit: drie paar halen, twee betalen, omdat er hier en daar 'een foutje' in zat...

   De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

   Bij plotselinge temperatuurverschillen wordt uw huid rood of gemarmerd. Uw huid voelt gespannen aan en jeukt snel. U heeft een gevoelige huid.

   http://www.yvesrocher.nl/

   • niet jeuken
   • nooit jeuken
   • overal jeuken
   • permanent jeuken
   • soms jeuken
   • vaak jeuken
   • weer jeuken
   • wel jeuken

   De zesde ziekte veroorzaakt hoge koorts. Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur. Er ontstaan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp. De uitslag jeukt niet en trekt binnen één of twee dagen weg.

   http://home.tiscali.be/jantje/index.html

   'm Je wilt me toch niet wijsmaken dat, eh, je linkerhand nog nooit gejeukt heeft.' 'Of je rechter,' zei een andere broer. Ik schudde met mijn hoofd en haalde mijn schouders op. 'Als je linkerhand jeukt ga je winst maken,' zei mijn ene broer. 'En als je rechterhand jeukt verlies,' zei mijn andere broer. 'Zo is dat. Hoe linker hoe stinker, hoe rechter hoe slechter.'

   Broere, Bart Moeyaert,

   Overal jeukte het. In de huid van mijn armen en benen stonden de afdrukken van ontelbare grassprieten en mijn jurk was een en al kreukel.

   De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

   Je kunt het nog zo koud hebben, onder je helm broeit het. De hoofdhuid onder je helm is het warmste plekje op aarde. Ieder moment kan je haar ontbranden. Het jeukt permanent.

   Proloog; Uitje; Vakantiebelevenissen; Helm, Ep Meijer,

   Genitale wratten ontstaan enkele weken tot zelfs meer dan een jaar na infectie met het virus. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die langzaam groter worden en zich uitbreiden. De wratten doen geen pijn, maar jeuken soms.

   http://www.nvog.nl/

   ls gevolg van de overproductie van collageenweefsel kunnen hypertrofe littekens ontstaan. Deze komen boven het huidoppervlak uit, zijn verheven, rood van kleur en jeuken vaak.

   http://www.hansaplast.nl/general/nl/html/fs_general.html

   Mijn aars begon weer te jeuken en ik keek over mijn schouder om, om te zien wie achter mij liep.

   Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

   Het is vervelend en ontsierend. besmetting: De besmetting met genitale wratten is uitsluitend mogelijk via seksueel contact. Klachten: Je krijgt wratjes op je geslachtsorganen of rond de anus. De wratjes doen geen pijn maar kunnen wel jeuken.

   http://home.wish.net/~jipschijndel/

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: bij

   • jeuken bij het dragen van wol
   • jeuken bij transpireren

   De droge huid jeukt vooral bij transpireren en bij het dragen van wol.

   http://leden.tref.nl/~ruthcos/probleem/eczeemcons.htm

   Voorzetsel: in

   • jeuken in mijn broek
   • jeuken in mijn hals
   • jeuken in onze hals
   • jeuken in haar keel
   • jeuken in de nylon sokken

   Blij verrast las ik in de regionale krant De Gelderlander van 16 januari dat het Millingse schlagerwonder Marcel Driessen met de beker naar huis gaat van het plaatselijke schlagerfestival. De krant citeert een stukje uit zijn schlager: "Ik heb zo'n heftig Libero turbobroekje aan. 'k Had Always-vleugeltjes, die zaten niet zo fijn. Die jeukten in mijn broek en waren iets te klein".

   NRC,

   Als de wind in het westen zat, en dat zat hij altijd, woei de helft van het krijtstof weer naar binnen [...]. Het verstopte mijn neus, jeukte in mijn hals en maakte mijn handen droog.

   Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

   Onze kragen jeukten in onze hals.

   Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

   De jongen met de zondagskrant heette Ingmar Booy, en terwijl de cola achter in haar keel prikte en jeukte, voelde Adriënne dat ze geen zin had om zich af te vragen of die naam wel bij hem paste.

   De houdgreep, Joost Zwagerman,

   Op warme dagen stelde ik me vaak voor hoe onder zijn ambtenarenbureau het litteken broeierig jeukte in de nylon sokken die moeder Edelman voor hem uitzocht bij Janssen-De Wit: drie paar halen, twee betalen, omdat er hier en daar 'een foutje' in zat...

   De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

   Voorzetsel: onder

   • jeuken onder mijn oksels

   Het zweet brak me uit en ging jeuken onder mijn oksels, maar ik wachtte als afgesproken op mijn broers.

   Broere, Bart Moeyaert,

   Voorzetsel: op

   • jeuken op je dijen
   • jeuken op een plek in je kop
   • jeuken op mijn, ons voorhoofd

   En maar wachten, terwijl het zweet van je kop druipt en de rode pukkels jeuken op je dijen.

   Alle verhalen, Manon Uphoff,

   ''k heb wel eens een halve dag met een vriend in de auto gereden, tussen Barstow en Santa Barbara, zonder dat we op de naam van een bepaald bandje konden komen. Dat het echt heel erg gaat jeuken op een plek in je kop waar je niet bij kunt.'

   Eten met Emma, Herman Koch,

   Het zweet jeukte op mijn voorhoofd, de droge grassprietjes kriebelden in mijn oksels en prikten tussen de pijpjes van het witkatoenen broekje: ik voelde mezelf en registreerde een hoge eindeloze reeks van impressies, die mij overspoelden.

   De lange geboorte, Lut Ureel,

   Met bonzend hart lagen wij verhit achter haag en heg om elkaar schrik aan te jagen, terwijl het zweet jeukte op ons voorhoofd en onze benen schroeiden van schaafwonden en netelzuur.

   De lange geboorte, Lut Ureel,

   Voorzetsel: van

   • jeuken van het (opgedroogde) zweet

   Haar oksels jeukten van het opgedroogde zweet.

   Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

   met een infinitief met te


   • beginnen te jeuken

   Als je oren beginnen te jeuken, is het decibelgehalte toch echt te hoog… Ik heb het er voor over, want wat is het heerlijk om de bas en drums tot in je botten te voelen doordreunen en de gitaren je haren te laten wapperen! En hoe meer je hersens jeuken, hoe erger het wordt.

   http://www.musician.nl/stage.php?id=3,

   Er zijn wel 100.000 soorten schimmels. [...]. Sommige zijn vriendelijk en leven met ons mee op de huid, in de maag en de darmen. Andere spelen ons parten, vooral wanneer ze zich sterk vermenigvuldigen. Dat doen ze in een vochtig en warm milieu. Dan beginnen bijvoorbeeld handen en voeten te jeuken, te branden of ontstaan er kloven.

   http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant13/index.html,

   met ander, nevengeschikt werkwoord


   • jeuken en steken
   • jeuken en tintelen

   Bij wintertenen (of -handen) treedt echter stuwing in de bloedvaatjes op. De tenen of vingers jeuken en steken en zien er rood gezwollen uit.

   http://www.vsminfo.nl/consumnt/index.htm

   Ik weet niet wat ik heb, het jeukt en tintelt.

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   • gloeien en jeuken
   • rood worden, jeuken of opzwellen
   • schilferen, jeuken en uitdrogen
   • tintelen en jeuken

   Haar benen gloeien en jeuken verschrikkelijk.

   Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

   Copaxone wordt dagelijks onderhuids geïnjecteerd. Mogelijke bijwerkingen: * de injectieplaats kan rood worden, jeuken of opzwellen * op de injectieplaats kan een harde plek ontstaan * onbegrepen reactie.

   http://home.introweb.nl/~mspv/info.html

   De in het bronwater van de Dode Zee aanwezige hoge concentraties van broom en jodium stimuleren het natuurlijke regeneratieproces van het lichaam. Van deze eigenschappen wordt bij de behandeling van psoriasis, eczeem, acne, rosacea en andere huidproblemen gebruik gemaakt. Het basisprincipe hierbij is het herstel van de waterhuishouding in de huidcellen, want bij meerdere genoemde aandoeningen is de waterhuishouding sterk ontregeld, waardoor de huidcellen snel uitdrogen en afsterven, zodat de huid schilfert, jeukt en uitdroogt.

   http://leden.tref.nl/~ruthcos/probleem/psoriasis.htm

   Mijn enkels tintelen en jeuken.

   De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

   tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


   ( Frequent gebruikt)
   • mijn jeukende aars
   • een jeukende bult
   • een jeukend bultje
   • jeukende bultjes
   • jeukend eczeem
   • een jeukend gevoel
   • jeukende handen
   • een jeukende huid
   • jeukende huiduitslag
   • jeukende muggenbulten
   • een jeukende neus
   • jeukende ogen
   • een jeukend papeltje
   • een jeukende plek
   • jeukende plekken
   • jeukende plekjes
   • jeukende pukkels
   • een jeukende rug
   • een jeukende vagina
   • een jeukend verhemelte
   • jeukende vlekken
   • een jeukende voet
   • jeukende wondkorsten
   • een jeukende zwelling
   • jeukende zwellingen

   Ik had mijn jeukende aars willen krabben, maar ik was zo opgevoed dat ik liever ongemak leed.

   Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

   Als je door een mug wordt gestoken, dan krijg je een rode en jeukende bult.

   http://www.diagnose-kanker.nl/immunologie.htm#Hoe%20werkt%20ons%20immuumsysteem

   Uit onderzoek was duidelijk geworden dat er, door het onderhuids inspuiten van een kleine hoeveelheid gezuiverd allergeen, bij bepaalde mensen een duidelijke huidreaktie kon worden veroorzaakt: een al dan niet jeukend bultje met roodheid ontstond.

   http://www. wellness. demon. co. uk/allbro%7E2. htm

   Netelroos (urtica): Een voorbijgaand plotseling opkomen van rode jeukende bultjes, gaat vaak gepaard met koorts.

   http://www.paradijsvogel.nl/N.htm

   Dagelijks ernstige astma-aanvallen, gek worden van jeukend eczeem, verstopte neus en steeds niezen. De ene allergie is de andere niet, maar mensen met zulke klachten hebben één ding gemeen: ze voelen zich beter als huisstofmijt en schimmels buiten de deur blijven.

   Trouw,

   De grote brandnetel heeft een taaie, gele, kruipende wortelstok, die zich snel met lange uitlopers naar alle zijden vertakt. De "brandharen" zijn ééncellige organen die op een weefsel van zeer elastische cellen staan. [...]. De geringste aanraking maakt al dat het topje schuin afbreekt en er een scherp breukvlak ontstaat, dat gemakkelijk in de huid van mens en dier dringt. De onder druk staande inhoud komt dan in het wondje en veroorzaakt een jeukend, brandend gevoel.

   http://www.botje.be/page.asp?ID=1303479=.be=0

   "Waarom heb jij een rododendronbloem in je hand?" vroeg ze, bijna clownesk. "Ik plukte ze voor jou." Hij reikte haar de bloem over en begon gejaagd zijn stekende en jeukende handen te wrijven.

   Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

   Chronisch eczeem kenmerkt zich door een droge rode en dikwijls jeukende huid.

   http://www.voetverzorging.be/html/voetproblemen.asp

   Meestal begint dauwworm zo'n 1 tot 4 maanden na de geboorte. Er ontstaat een rode, jeukende, vaak vochtige huiduitslag met blaasjes op het gezicht en tussen de hoofdharen.

   http://leden.tref.nl/~ruthcos/probleem/dauwworm.htm

   Een sauna is altijd prettig. In de winter om bij te komen van de kou, en in de zomer als remedie tegen jeukende muggenbulten.

   http://www.reisomdewereld.nl/basis/bestem.html

   De binding van allergeen aan deze antistoffen stimuleert de cel waardoor bepaalde stoffen vrijkomen, zoals histamine. Deze stoffen verwijden kleine bloedvaatjes en dit heeft de verschijnselen van allergie, zoals een jeukende neus, niezen en neusverstopping tot gevolg.

   http://212.204.232.227/voorlichting/index.html

   Niesbuien, een kriebelende neus, jeukende en tranende ogen….. het zijn bekende symptomen waarmee sommige mensen in de lente te maken krijgen en die voor sommigen het begin van een lijdensweg inluiden.

   http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/042001/allergie%C3%ABn.htm,

   Blootstelling van beschadigde huid (ook minimale beschadigingen zoals insectenbeten vormen in dit geval een risico) aan sporen leidt tot huidanthrax. [...]. Een pijnloos, jeukend papeltje ontstaat, dat snel overgaat in een blaartje en daarna in een zweer bedekt met een zwarte korst.

   http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=720

   Normaal kan een bijen- of wespensteek niet veel kwaad. Het veroorzaakt een jeukende plek, die snel weer verdwijnt.

   http://www.allergie.s-p.nl/

   Galbult. Ook netelroos of urticaria genoemd. Huidziekte met jeukende enigszins gezwollen rode of bleke plekken of plekjes.

   http://www.huisdierendrogist.nl/ingalbult.html

   Op volwassen leeftijd kunnen nog twee vormen van eczeem voorkomen. De eerste is een type waarbij voornamelijk op de ledematen, hevig jeukende pukkels ontstaan, die meestal stuk gekrabt worden, waardoor het eczeem zich verder uitbreidt.

   http://leden.tref.nl/~ruthcos/probleem/eczeemcons.htm

   Na vijf minuten stekende knieën en een vreselijk jeukende rug! Hij voelt zich diep treurig.

   Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

   Oestrogenen in de overgang helpen tegen opvliegers, transpiratie en tegen een droge en jeukende vagina.

   NRC,

   Mensen maar ook dieren kunnen 'zomaar' allergisch worden voor bepaalde stoffen. Voor iedereen zullen de verschijnselen anders zijn. Doorgaans zien we niesbuien, bloedneuzen, verstopt gevoel in de neus, pijn en gekraak in de oren of vochtophopingen in het middenoor, jeukende ogen of een jeukend verhemelte, keelklachten etc.

   http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

   Het voornaamste gevaar bij het gebruik van ontwikkelingsoplossingen is het ontstaan van huid- en ademhalingsallergiën. Ze kunnen eveneens inflammatorische huidziekten teweegbrengen gekarakteriseerd door kleine roodachtige jeukende vlekken die eventueel ruige en afschilferende puisten kunnen vormen.

   http://members.chello.be/cr25588/pH7/texte/Ncr/1a.html

   Een jongetje heeft last van een jeukende voet.

   NRC,

   Zijn gezicht begon alweer te genezen: hij wreef voortdurend over de jeukende wondkorsten, waarvan kleine schilfers loslieten.

   De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

   Een steek van een wesp, bij of hommel is altijd erg onaangenaam. Bij zo'n steek wordt een stof in de huid gespoten en dit veroorzaakt bij de mens direct na de beet een rode, jeukende zwelling op de plaats van de steek.

   http://www.wvc.vlaanderen.be/buitenrecreatie/insectenbeten.pdf

   Het effect van histamine op de huid bestaat uit o.a. jeukende zwellingen en rode plekken.

   http://www.allergie.s-p.nl/

   • jeukende beestjes
   • jeukende rupsen

   Haar moeder, die ook luizen heeft gehad, weet hoe snel de jeukende beestjes terug kunnen komen: "Er is maar één neet nodig en de poppen zijn weer aan het dansen."

   NRC,

   Jeukende rupsen plaag in grensstreek. In de Kempen is het deze dagen oppassen geblazen voor de eikenprocessierups. De brandharen van het beestje veroorzaken een hardnekkige jeuk en in de meest ernstige gevallen ontstekingen van maag, ogen en luchtwegen.

   De Standaard,

   • jeukende elektroden
   • een jeukend onderlijfje

   Eva Med-Psy-26 tast naar de nog altijd jeukende elektroden op haar schedel.

   Het diepe water, Julien Van Remoortere,

   Ik heb dikke wollen sokken gekregen en een erg jeukend wollen onderlijfje.

   Koud, Geertrui Daem,

   • een jeukend effect
   • jeukende tintelingen

   De meeste vogelspinnen hebben op hun achterlijf brandharen zitten. Met deze haren kunnen ze hun vijanden en belagers wegjagen door brandharen met de achterpoten weg te 'schieten'. Dit heeft een jeukend en irriterend effect.

   http://www.smithi.myweb.nl/index3.htm

   Het was niet onprettig wat hij deed, lichte jeukende tintelingen trokken door haar been op de plaats waar zijn vingers bewogen en ze onderdrukte de impuls om zijn hand weg te duwen, geleid door het prettige gevoel dat in haar onderbuik opwelde.

   http://www.ero-plaza.com/eroplaza/index.html

   • erg jeukend
   • fel jeukend
   • hevig jeukend
   • vreselijk jeukend

   Ik heb dikke wollen sokken gekregen en een erg jeukend wollen onderlijfje.

   Koud, Geertrui Daem,

   Spoelwormen kunnen tot 15 en zelfs 20 centimeter lang worden in de ingewanden van hun gastheren. [...]. Meestal graven ze, soms fel jeukende, gangetjes vlak onder de huid, wat verder weinig kwaad kan.

   De Standaard,

   Op volwassen leeftijd kunnen nog twee vormen van eczeem voorkomen. De eerste is een type waarbij voornamelijk op de ledematen, hevig jeukende pukkels ontstaan, die meestal stuk gekrabt worden, waardoor het eczeem zich verder uitbreidt.

   http://leden.tref.nl/~ruthcos/probleem/eczeemcons.htm

   Na vijf minuten stekende knieën en een vreselijk jeukende rug! Hij voelt zich diep treurig.

   Met het oog op de jaren negentig, Luc Vancampenhout,

   • jeukend, brandend
   • jeukend en brandend
   • jeukend en irriterend
   • jeukend en tranend
   • jeukend, tranend en branderig

   De grote brandnetel heeft een taaie, gele, kruipende wortelstok, die zich snel met lange uitlopers naar alle zijden vertakt. De "brandharen" zijn ééncellige organen die op een weefsel van zeer elastische cellen staan. [...]. De geringste aanraking maakt al dat het topje schuin afbreekt en er een scherp breukvlak ontstaat, dat gemakkelijk in de huid van mens en dier dringt. De onder druk staande inhoud komt dan in het wondje en veroorzaakt een jeukend, brandend gevoel.

   http://www.botje.be/page.asp?ID=1303479=.be=0

   Ledum. De huiduitslag die ontstaat is vaak hevig jeukend en brandend.

   http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

   De meeste vogelspinnen hebben op hun achterlijf brandharen zitten. Met deze haren kunnen ze hun vijanden en belagers wegjagen door brandharen met de achterpoten weg te 'schieten'. Dit heeft een jeukend en irriterend effect.

   http://www.smithi.myweb.nl/index3.htm

   Niesbuien, een kriebelende neus, jeukende en tranende ogen….. het zijn bekende symptomen waarmee sommige mensen in de lente te maken krijgen en die voor sommigen het begin van een lijdensweg inluiden.

   http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/042001/allergie%C3%ABn.htm,

   Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken.

   http://www.acupunctuur.nl/index2.htm

   • dik, rood, jeukend en pijnlijk
   • droog en jeukend
   • droog, rood en jeukend
   • rood en jeukend

   Na de littekencorrectie zal men er rekening mee moeten houden dat de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn.

   http://www.nvpc.nl/pt/index.htm

   Oestrogenen in de overgang helpen tegen opvliegers, transpiratie en tegen een droge en jeukende vagina.

   NRC,

   Chronisch eczeem kenmerkt zich door een droge rode en dikwijls jeukende huid.

   http://www.voetverzorging.be/html/voetproblemen.asp

   Als je door een mug wordt gestoken, dan krijg je een rode en jeukende bult.

   http://www.diagnose-kanker.nl/immunologie.htm#Hoe%20werkt%20ons%20immuumsysteem

   met een dat-zin


   ( (vooral) in België. In de betekenis 'heel erg jeuken')
   • jeuken dat het geen naam heeft

   Tientallen rode vlekken. Hard als eelt. Na een paar dagen barst de huid open. En dan begint de boel te jeuken dat het geen naam heeft. 'Een soort van eczeem,' luidde het verdict van de medicijnman en hij schreef verschrikkelijk dure zalf voor. Nadat hij uitvoerig zijn handen had gewassen.

   Eczeem, Erik Vlaminck,

   met een als-bepaling


   ( In de betekenis 'heel erg jeuken')
   • jeuken als een gek
   • jeuken als de pest
   • jeuken als een tierelier
   • jeuken als de ziekte

   Door de histamine gaat je neusslijmvlies opzwellen, er ontstaat een branderig gevoel en je gaat je te buiten aan niesbuien. En traanbuien! Je oogwit is opeens oogrood, je kijkers jeuken als een gek.

   https://schooltv.nl/files/Letterlijke_tekst/2013/2013_t_WO_NTR_425582_hooikoorts01.pdf,

   Ik dacht eerst dat het warmtebeultjes waren, maar ze zijn er nog steeds. Ze voelen vrij hard aan en jeuken als een gek.

   https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=136&t=1890293,

   'Zorg dan ook maar dat ik een nieuw hemd krijg. Het is fris, met je uniform over je blote lijf. En dat goed jeukt als de pest.'

   Met voorbedachten rade, Henri Knap,

   Vorige week met longenontsteking fijn aan de penicilline. [...]. Nu zit ik met een gevlekte kop op mijn werk en jeukt het van tussen m'n tenen tot achter m'n oren, en ik maar niet krabben... Vandaag dus ook maar de dokter gebeld, ja, dat kan nog wel een paar dágen duren. Kunnen jullie even komen helpen krabben? Vooral m'n voeten jeuken als de pest en m'n handen ook...

   https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=2&t=185727,

   Je wordt niet zo blij van je sexy ondergoed als het warm is. Het schuurt zo door de hitte en het kant van je favoriete slipjes jeukt als de pest.

   https://www.nsmbl.nl/17-redenen-waarom-seks-in-de-zomer-soms-vreselijk-is/,

   Goed, ik en parasieten, geen wenselijke combinatie. Alles slaat gelijk op tilt, gaat jeuken als een tierelier, ik wil mezelf zo snel mogelijk binnenstebuiten keren om dat hele verderfelijke feest er in een keer uit te plukken en ik word panisch van de kriebel over mijn hele lijf.

   https://www.sarahsotemann.com/post/een-anaal-verhaal,

   Ik heb regelmatig vochtbultjes op mijn hand die jeuken als een tierelier.

   https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=136&t=1809109,

   Mijn pruik jeukt als de ziekte dus die draag ik niet meer of zelden.

   https://www.geocaching.com/track/details.aspx?id=8158426,

   En als je niet gauw met je zondaarshart gaat biechten en de pastoor vertelt van deze vreselijke doodzonde, dan eindig je straks in een grote greppel in de hel waar de leugenaars in worden gegooid om weg te rotten en het jeukt als de ziekte en ze krabben het vel van hun armen en benen net zoals je een karper moet villen...'

   Cherry, Mary Karr,

   Ik leef met een niet te genezen ziekte. [...]. Of eigenlijk is het een aandoening, een niet te genezen aandoening; Psoriasis. Een huidziekte waarbij de celdeling van de huid versneld gaat en hierdoor rode, droge, schilferige plekjes ontstaan. Deze plekjes jeuken als de ziekte maar met zoutbaden, lichttherapie, crèmepjes, zalfjes, pilletjes en vooral NIET KRABBEN! is deze jeuk aardig onder controle te houden.

   https://dickteder.home.blog/2017/03/24/247-ziek/,

   overig


   ( Met substantief ervoor)
   • een beetje jeuken

   Grote verschrikkingen worden doorgaans in kleine, overzichtelijke porties opgediend. Eerst is het alleen nog een bobbeltje dat een beetje jeukt. Daarna houdt de jeuk niet meer op. Ook krabben helpt niet. Het bobbeltje begint te bloeden en wordt groter. Wanneer je tenslotte de uitslag van het routineonderzoek verneemt, besef je met een schok dat je het eigenlijk al die tijd al hebt geweten.

   Eten met Emma, Herman Koch,

   ( Met onbepaald voornaamwoord)
   • wat jeuken

   De vijfde ziekte begint met rode wangen met grillige roze-rode vlekjes. De uitslag verspreidt zich naar romp, armen en benen en kan wat jeuken.

   http://home.tiscali.be/jantje/index.html

   Vaste verbindingen


   Spreekwoorden


   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   jeuken 1.1

   (seks, gender en relaties)

   ( Gezegd van een geslachtsdeel)
   als gevolg van seksuele opwinding een op jeuken lijkend gevoel geven

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Jeuken…

   is een toestand

     Algemene voorbeelden


     Toen ze eenmaal verliefd op elkaar werden, was de rol van Edgars kritieken uitgespeeld; ze hadden als postillon d'amour gediend, maar betekenden niets meer. Veel liever had Lilly Edgar horen spreken, op de radio, liever nog door de telefoon en het liefst in haar nek, totdat ieder haartje rechtop stond en ze haar flanken moest krabben omdat Edgars warme adem altijd naar beneden stroomde, precies in het holletje tussen ribben en heup, alsof zich daar een legertje mieren verzamelde. Nu ze zich de herinnering te binnen bracht, voelde ze het weer jeuken onder haar ribben.

     Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

     Miranda voelde met groeiende opwinding zijn ogen op haar kruis gericht, dat steeds meer begon te jeuken onder zijn brandende ogen.

     http://www.ero-plaza.com/eroplaza/index.html

     Zijn pik was groter en harder dan eerst. Zijn teelballen waren nog meer gezwollen. De twee vrouwen op de divan voelden hun kut jeuken en een sensuele spanning nestelde zich in hun warme onderbuik.

     http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

     Haar kutje begon te jeuken terwijl die dikke worst steeds sneller haar mond in en uit schoof, zo lekker, alsof hij haar in haar mondje neukte, smachtend om die heerlijke witte schuimende room in haar mond te lozen.

     http://www.ero-plaza.com/eroplaza/index.html

     Combinatiemogelijkheden


     tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


     • een jeukend gevoel

     "Je maakt me zo geil, het is jouw schuld" sprak ze haast beschuldigend "met die geile ogen van je en die opwindende vingers die me dat jeukende gevoel in mijn kutje geven, waarom doe je dat toch, je hebt Marian toch?"

     http://www.ero-plaza.com/eroplaza/index.html

     Het jeukende gevoel dat haar zuigende mond in zijn eikel veroorzaakte werd steeds heviger.

     http://www.ero-plaza.com/eroplaza/index.html

     jeuken 1.2

     een onaangenaam, pijnlijke gevoel geven; een onaangename psychische sensatie veroorzaken die lijkt op of vergeleken wordt met jeuk als een lichamelijke sensatie
     Niet geheel figuurlijk, maar in figuurlijk verband, in de citaten in toepassing op littekens.

     Betekenisbetrekking


     metafoor
     Betrokken betekenissen 1.1 : 1.0

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Jeuken…

     is een toestand

       Algemene voorbeelden


       Hoe groots de plannen ook waren die haar familie haar alweer begon aan te praten, hoe meeslepend de liefdesverklaringen der vrienden opnieuw ronkten en hoe intiem de geheimen der vriendinnen als vanouds werden gefezeld, zij voelde hun vroegere afwijzing jeuken als littekens na de marteling.

       Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

       Ruim 45 jaar geleden is het nu en nog zijn we er niet overheen: Nederlands-Indië en vooral onze wanhopige pogingen de kolonie te behouden. De littekens begonnen eind vorig jaar weer eens hevig te jeuken toen de overloper Poncke Princen een visum kreeg.

       Meppeler Courant,

       jeuken 2.0

       ( Gezegd van driften, verlangens, lichaamsdelen of geld)
       een haast onbedwingbare neiging hebben om in actie te komen, iets te doen, iets te zeggen e.d.; een innerlijke drang voelen om iets te doen
       In het zinsverband vaak verbonden met het werkwoord beginnen . Vooral in vaste verbindingen, gezegd van handen en vingers in combinatie met het bezittelijk voornaamwoord of gevolgd voor een van-bepaling in frequent gebruik. De meeste van de hier opgenomen algemene voorbeelden en combinaties zijn toespelingen op die vaste verbindingen met een bezittelijk voornaamwoord of voorzetselgroep die ingeleid wordt door van.

       Betekenisbetrekking


       metafoor
       Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

       Semagram (extra betekenisinformatie)


       Jeuken…

       is een toestand

         Algemene voorbeelden


         Het gaat een paar jaar goed met David Oosterbaan. Dan begint de speldrift weer te jeuken, de hunkering naar hevig leven, onmerkbaar in het begin, of beter gezegd: onherkenbaar als zodanig.

         Een soort Engeland, Robert Anker,

         Zijn droom was popster worden, maar Robert Beck werd leraar Duits en Muziek. Nu hij de 40 nadert begint dat toch te jeuken. Een nieuwe, buitengewoon muzikale leerling biedt hem kans op revanche, hij zet alles op het spel. Overrompelende thrillseeker vol zelftwijfel, bindingsangst en radeloze liefde.

         https://www.zin.nl/2018/07/06/nieuw-leesvoer/,

         Peters is een technofreak, gezegend met handige handjes die begonnen te jeuken toen hij begin jaren tachtig een lamp met bewegingsmelder kocht voor de achterkant van zijn huis.

         de Volkskrant,

         De vingers jeukten enkele weken geleden bij de medewerkers van de Friese regio-tv. Er was een treinramp bij Hurdegaryp en technisch was het mogelijk om live beelden te verzorgen. De Friese tv beschikt - en dat is tamelijk uniek voor regionale tv-zenders - over een eigen zendmast en kan daardoor in principe 24 uur per dag uitzenden.

         NRC,

         Wetenschap is concurrentie, en dus verliest men met de schrijftijd ook onderzoekstijd en daardoor mogelijk succes en roem. De gedachte dat een andere onderzoeksgroep in het buitenland eerder aan de slag kan, doet de vingers jeuken.

         http://www.animalfreedom.org/downloads/oratie.docl,

         Vaak moet er aan touwtjes getrokken worden om geluid te produceren uit metalen buizen of een trom. Wie over een serie pompjes loopt, zet prompt een waterorgeltje in werking. Alles ziet er kleurrijk en aantrekkelijk uit: vingertjes moeten aan het jeuken gebracht worden.

         De Standaard,

         Combinatiemogelijkheden


         met voorzetselgroep


         Voorzetsel: om

         • jeuken om (iets te doen)

         Vele groene vingers jeuken om die dode plantendelen tot aan de grond weg te nemen.

         De Standaard,

         Het was alsof er een vinger jeukte om de trekker over te halen.

         De wolvenlus, Nicholas Evans,

         tegenwoordig deelwoord als adjectief gebruikt


         • jeukende handen

         Juist omdat ze zeldzaam is, moet goede moderne architektuur tegen de jeukende handen van projektontwikkelaars worden beschermd.

         De Standaard,

         overig


         ( In een voorzetselgroep)
         • met jeukende vingers

         Overal kunnen kinderen en grote mensen met jeukende vingers zelf aan de slag met de bouwstenen.

         De Standaard,

         Voor we dus met jeukende groene vingers aan de slag gaan, kunnen we toch beter even nagaan of onze betrachtingen ook kunnen worden vervuld.

         De Standaard,

         Vaste verbindingen


         het geld jeukt iemand in de zak

         Zie: het geld jeukt iemand in de zak