jongedame


jongedame 1.0

jonge vrouw of meisje
Wordt ook gebruikt als beleefde aanspreekvorm.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jongedame…

is een persoon

 • [Geslacht] is van het vrouwelijk geslacht

  Algemene voorbeelden


  Op de Industrieweg in Meppel heeft gistermorgen een 29-jarige automobilist uit Meppel een jongedame uit Steenwijk aangereden.

  Meppeler Courant,

  Brigitte Becue moet in september nog 24 jaar worden en toch is zij een van de 'anciens' in het Belgisch Olympisch Team. De West-Vlaamse was er al bij in 1988 op de Spelen van Seoul. Alhoewel er nauwelijks enige gelijkenis is tussen de zestienjarige bakvis van toen en de zelfbewuste jonge vrouw van nu. Een jongedame van wie de buitenwereld over tien dagen in Atlanta een medaille verwacht.

  De Standaard,

  Een tijd geleden was er een bijna perfecte imam in Amsterdam. Die man mobiliseerde de jeugd echt, op zaterdag ging hij zelfs met de jongens voetballen. Hij had het vertrouwen van iedereen: mannen, vrouwen, jongedames, kinderen. Maar helaas is hij vertrokken.

  http://www.groene.nl/1997/12/spmr_debatachmed.html,

  Hoffelijk boog hij zijn schrale lijf voorover naar Rosa. 'Ga zitten, jongedame.' Ze vond het niet prettig wanneer hij 'jongedame' tegen haar zei en haar niet bij haar naam noemde, en hij wist dat. Plagerig fluisterde hij: 'Neem toch plaats, lieve jongedame.'

  Over de grens, Chaja Polak,

  Als we gedrieën de uiterwaarden inlopen, komt ons een man met hond tegemoet. Bovenlichaam gebogen tegen de wind. "Goeiemiddag, jongedames", roept de hij tegen de twee vrouwen.

  http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-4-7216--612484-1438-730825-%2C00.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • die charmante jongedame
  • een mooie jongedame
  • een vriendelijke jongedame
  • knappe jongedames

  Nee, Mira kende hij niet. Of was dat misschien die charmante jongedame die hier vroeger had gewoond?

  Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

  Boven op de uitkijktoren had hij een mooie jongedame ontmoet, die wel niet opvallend spiritueel was, maar toch een verstandige indruk maakte.

  Het onvermogen, Giovanni Peirs,

  Achter een bureau zit een vriendelijke jongedame aan wie wij beleefd onze namen noemen, alsmede de reden van ons bezoek. Zij verzoekt ons plaats te nemen op een versleten bankstel in de hoek en geduldig af te wachten tot het de Maître behaagt ons te ontvangen.

  http://la-vie-en-france.nl/bouwen-in-frankrijk-14.html

  De drukte en de klanten die speciaal voor het grote evenement komen, bevallen zowel Brian, de oudste, die meteen enkele knappe jongedames opmerkt, als Kyle, de benjamin, die geen enkele kans laat voorbijgaan om kattekwaad uit te halen en altijd op zoek is naar avontuur.

  http://www.cinebel.be/nl/film.asp?Code_film=485

  • een 26-jarige jongedame

  Een 26-jarige jongedame heeft in een winkel in het Zweedse Helsingborg een gewapende overval gepleegd, maar werd door de politie al na tien minuten geklist wegens haar hoge herkenbaarheid en trage mobiliteit: de dame was acht maanden zwanger.

  De Standaard,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • een jongedame van 21 jaar (oud)
  • een jongedame van 16 lentes

  Hoewel dankzij de toenemende vernederlandsing van het onderwijs er meer dan ooit kansen lagen voor Vlaamse uitgeverijen, was de situatie in het boekenvak niet eenvoudig door de economische crisis. Het laat zich dan ook gemakkelijk raden voor welk een zware taak een Franstalige jongedame van 21 jaar oud stond, die nog relatief onervaren was en Nederlands sprak met een Hollands accent.

  http://www.booncentrum.be/manteau/vlaanderen.html

  Dit is het skeletscintigram van een gezonde jongedame van 16 lentes, van voor en van achteren gezien. Op diverse plekken zijn de groeischijven als zwarte gebieden (dus een hoge opname van het radiofarmacon) te zien. Het meest duidelijk zie je dit aan de knieën.

  http://www.nucleaire.nl/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding