jongeman


jongeman 1.0

mannelijk persoon die nog als jong wordt beschouwd; jongen of jonge man
Wordt ook gebruikt als aanspreekvorm.

Semagram


Een jongeman…

is een persoon

 • [Leeftijd] is niet ouder dan 25-30 jaar
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jong
 • [Geslacht] is een jonge man

  Algemene voorbeelden


  Voor de Hema aan de Utrechtse gracht staat een dakloze straatkranten te verkopen. Een jongeman, in pak, zeulend met twee grote Hema-tassen komt gehaast de winkel uit stormen. De dakloze houdt hem een krant voor. De jongeman haalt zijn horloge onder zijn mouw vandaan en begint vluchtig in zijn portemonnee te rommelen. Hij gaat met zijn vingers door het kleingeld, maar haalt uiteindelijk een briefje van tien eruit. "Dank u hartelijk! En een vrolijk sinterklaasfeest," zegt de dakloze en er verschijnt een brede glimlach op zijn gezicht.

  Nederlands Dagblad,

  In het Comedy Café aangekomen worden wij ontvangen door een met zwaar Amsterdamse tongval behepte jongeman, getooid met verchroomde spijkers door zijn wenkbrauw en onderlip.

  http://www.joops-column.nl/column5.html

  Op één de bankjes rookt Keimpe Knijft (71) tevreden zijn sigaar en komt even bij van een middagje winkelen. Hij vindt het vreemd dat leeftijdgenoten overlast zouden kunnen veroorzaken. "Jongeman, van hangjongeren heb ik wel eens gehoord, maar hangouderen? Waar ziet u mij voor aan?", vraagt Keimpe Knijft zich af.

  Haarlems Dagblad,

  Kyle is een van de jongemannen die binnenkort vertrekt. Hij is afkomstig uit een stadje in de buurt van Salt Lake City. Kyle was entoesiast toen hij het bericht kreeg met de woorden "U zal uw Heer dienen". Van zijn zendingsgebied weet hij nog niet veel.

  De Standaard,

  De personen die bij de politie als drugsrunner bekend zijn, bestaan voornamelijk uit jongemannen beneden de 25 jaar, van Marokkaanse herkomst en woonachtig in de gemeente Rotterdam.

  http://www.intraval.nl/nl/b/b12_h6.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een aantrekkelijke jongeman
  • een aardige jongeman
  • een knappe jongeman
  • een magere jongeman

  Michalis, de barman, een aantrekkelijke jongeman van rond de dertig, modieus gekleed, staat achter de ronde bar in de open lucht, als een ware regisseur.

  http://www.giannakos.demon.nl/columns/versieren.htm,

  Daniel woont in de rue Daubresse en kende Bernard Weinstein goed: "Een aardige jongeman. Altijd vriendelijk, altijd zin in een babbel. Net als ik prutste hij graag aan auto's. En zo hulpvaardig! Steeds bereid om klussen uit te voeren voor de mensen in de straat."

  De Standaard,

  Zwijgend betreden we het gebouw, dat eruitziet als een noodgymzaal. Een knappe jongeman ontvangt ons ingetogen. Hij heet Zlatan, is vijfentwintig en werkt hier al vier jaar.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  Aan de overzijde van de hal zit achter een werkbank een magere jongeman met een golvende, blonde paardenstaart, een bril en een vlassig baardje. Hij draagt een verschoten spijkerbroek en een donkerblauw T-shirt. Met behulp van een zakaansteker, een moersleutel, een schroevendraaier en een pincet is hij bezig een elektrisch contact te monteren.

  http://www.student.utwente.nl/~gascogne/,

  • een 15-jarige jongeman
  • een 17-jarige jongeman
  • een 21-jarige jongeman
  • een 28-jarige jongeman

  Zaterdag overleed in Italië een 15-jarige jongeman als gevolg van botulismevergiftiging in mascarpone-kaas.

  De Standaard,

  Een team Duitse artsen zegt met de transplantatie van een volledige knie voor een wereldprimeur te hebben gezorgd. De operatie, uitgevoerd door chirurgen van het ziekenhuis van Murnau in Beieren, werd eind april uitgevoerd bij een 17-jarige jongeman.

  De Standaard,

  De Albanees Besnik Bajraktari, die begin april bij verstek veroordeeld werd voor een moordpoging op een 21-jarige jongeman, is vrijdagnacht in Eupen gearresteerd.

  De Standaard,

  Hoofdpersoon is een 28-jarige jongeman, soms John Denver genoemd, die in ik-vorm verslag doet van wat de klapper van zijn leven moet worden.

  De Standaard,

  • een onbekende jongeman

  Vrijdagavond werd een 19-jarige man uit Schin op Geul overvallen. Hij reed met de fiets in Strucht toen een onbekende jongeman hem dwong om te stoppen. Onder bedreiging van een stroomstootwapen maakten drie straatrovers hem zijn beurs afhandig.

  De Limburger,

  Toen ik er laatst weer eens kwam voelde ik meteen nattigheid. In de oude portiersloge zat een mij onbekende jongeman. Het hotel bleek verkocht te zijn aan de keten van Best Western Hotels en de familie Van Wijk was weg.

  Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een bleek uitziende jongeman
  • een (redelijk) goed uitziende jongeman
  • een grof uitziende jongeman

  Als een nevelsliert van wilde zijde, kant en voile schreed ze onder ons door naar het altaar, waar een bleek uitziende jongeman met een enorme strik onder zijn kin haar tussen fonteinen van lelies opwachtte.

  Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

  Zeer geachte heer Camonier, als men een brief ontvangt is het altijd goed te weten wie deze heeft geschreven, welnu, ik ben een redelijk goed uitziende jongeman, in het bezit van een weke tenor, zeer muzikaal, maar helaas door omstandigheden bij de cavalerie. Aan dit laatste feit dankt u deze brief.

  Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

  Vlak voor ons huis riep een blonde, grof uitziende jongeman me vanuit zijn auto toe: "Smeerlap, waarom leef je nog?"

  De Standaard,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: met

  • een jongeman met een baard
  • een jongeman met blond haar
  • een jongeman met donkere krullen
  • een jongeman met lichtblauwe ogen

  Het duurde lang voor er iemand opendeed bij het studentenhuis met de zes deurbellen. Ik had op alle zes tegelijk gedrukt. Uiteindelijk keek ik in het gezicht van een jongeman met een baard van dagen. Hij keek me slaapdronken aan.

  Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

  Hij keek rond alsof hij wilde zeggen: 'Kijk naar mij.' Vanuit het open raam hield ik hen in de gaten. Een jongeman met blond haar in rechtopstaande plukken kribbelde in zijn notaboek.

  Acacialaan, Koen Peeters,

  Een avond met tamelijk vervelende Fransen, Debussy, Ravel en zo, en in de zaal, rij vijf, zit een jongeman met donkere krullen. Aan zijn rechterhand een meisje, aan zijn linkerhand ook een meisje. Ze zijn niet moeilijk uit elkaar te houden, maar wel opvallend van dezelfde makelij.

  NRC,

  Toen H. zich in de hoofdstad bij het kantoor van de voormalige ACD meldde, dat zich nog steeds verschool achter een koperen naambord met daarin de letters 'Profil A. B. – Import Export' gegraveerd, werd hij onmiddellijk toegelaten tot de directeur, een jongeman met lichtblauwe ogen, een veerkrachtige tred en een iets te enthousiaste handdruk.

  Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  Voorzetsel: van

  • een jongeman van 18
  • een jongeman van 22
  • een jongeman van vijfentwintig
  • jongemannen van 16 of 17 jaar

  Ze worden ervan verdacht op 27 december vanop een brug over de autoweg stenen naar wagens te hebben gegooid. Daarbij kwam een vrouw die in een wagen zat om het leven. Een van de broers, een jongeman van 18, bekende.

  De Standaard,

  "Ik wou alleen maar mijn tweede plaats veilig stellen." Lachende sproeten, met tientallen verspreid over een jongensachtig gezicht. Jan Ullrich, zaterdag in Saint-Emilion voor het eerst in drie weken Ronde van Frankrijk de jongeman van 22 die hij ook is. Blij, zichtbaar blij met zijn eerste ritoverwinning in de Tour. Een beetje verlegen onder al die blikken. Maar niet meer zo gesloten, zo koel als de voorbije dagen.

  De Standaard,

  De bebaarde man die op 2 september 1975 aan de keukentafel van Désirée en Quiron zat, noemde zich Ernesto. Hij was toen vierenzestig en in het begin herkende geen van de oudere dorpsbewoners in hem de jongeman van vijfentwintig die ooit hun burgemeester was geweest.

  Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  Door het gemorrel aan het raam werd de bewoner wakker uit zijn middagslaapje. Het duo nam daarop de benen en wist via het ijs op de Hoogeveense Vaart in de richting van het ziekenhuis te vluchten. Volgens de bewoner ging het om twee jongemannen van 16 of 17 jaar.

  Meppeler Courant,

  met substantief ervoor


  • twee jongemannen
  • vier jongemannen

  De politie heeft gisteravond twee jongemannen aangehouden die kort daarvoor een gokkast hadden gekraakt.

  Meppeler Courant,

  Personeel van discotheek Lord Nelson heeft zaterdagmorgen in alle vroegte vier jongemannen in de leeftijd van 17 tot 25 jaar overgedragen aan de politie. Zij hadden een ruit van de discotheek vernield.

  Meppeler Courant,

  voorafgegaan door als


  • als jongeman

  Emanoul Aghassi verhuisde als jongeman met zijn familie van Armenië naar Iran om te ontsnappen aan de bloedige gevechten tussen Armenen en Turken.

  De Standaard,

  Hij bezocht in 1933 als jongeman Valkenburg en was sindsdien geobsedeerd, zo schreef hij in 1994 aan de Valkenburgse stichting. Vanden Berk verdiepte zich grondig in de geschiedenis van de Romeinse catacomben.

  http://members.tripod.lycos.nl/LeonW/katakomben.html