kandij


kandij 1.0

afbeelding

Bron: Alice Wiegand
( CC BY-SA 3.0 )

witte of (donker)bruine brokken gekristalliseerde suiker die worden gebruikt als zoetmaker in koffie of thee; kandijsuiker

Semagram


Kandij…

is een suikerproduct; is voedsel

 • [Kleur] is wit, geel, bruin of donkerbruin
 • [Smaak] heeft een zoete suikersmaak
 • [Vorm] varieert van kruimelachtig tot prismavormig
 • [Samenstelling] is gemaakt van suiker
 • [Bereiding] wordt verkregen door een sterk geconcentreerde, warme suikeroplossing zeer langzaam te laten afkoelen en kristallen te laten vormen op katoenen draden of houten stokjes; om donkere kandij te krijgen wordt karamel toegevoegd aan de suikeroplossing
 • [Gebruikswijze] wordt gebruikt als garnering op bv. ontbijtkoek, als zoetmaker in koffie en thee en wordt soms toegevoegd aan bier tijdens het brouwproces

Algemene voorbeelden


Serveer de koffie eens met room, opgeklopte melk, kandij of geraspte chocolade. Dit geeft eens een andere smaak en een feestelijk effect!

http://www.de.nl/makeframe.asp?Frame=assortiment

Water wordt verdampt tot men de gewenste dichtheid heeft bereikt. De dichtheid wordt op dit moment uitgedrukt in grammen suiker per 100 gram wort. Wil men deze dichtheid opvoeren dan voegt men suiker, kandij, honing of stroop in de kookketel toe (wort van pils bevat ±12g/100g suiker, terwijl wort van trappistenbieren tot 24g/100g en meer kunnen gaan). Met het toevoegen van suiker omzeilt men het mout- en maischproces die normaal instaan voor de suikerbevoorrading.

http://www.dma.be/p/bier/0_4.htm,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • bruine kandij
 • donkere kandij
 • gele kandij
 • witte kandij

Schep de whisky en de bruine kandij in je cappuccinokop en voeg de cappuccino toe. Sluit je ogen en denk aan de Schotse hooglanden.

http://www.vrouwonline.nl/koken/recept/detail?action=printrecipe&recipeid=3142

Een busje donkere kandij waar hij me graag uit zag snoepen.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Grote brokken lichtgele kandijsuiker, verkregen uit het laten kristalliseren van rietsuiker. Er bestaat ook kandijsuiker in kleinere ronde brokjes, die is wit van kleur. Chinese kandijsuiker wordt of in grote brokken, of in plakken verkocht. Voor de smaak maakt het niets uit, het is maar wat je handig vindt. Hoe te gebruiken? De gele of witte kandij wordt in plaats van gewone suiker gebruikt om een mooie glans en aangename zoetheid aan gerechten uit de Chinese keuken te geven.

http://tokowijzer.nl/category/smaakmakers-pickles/smaakmakers/,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • gebrande kandij

Het alcoholpercentage van de meeste Abdijbieren schommelt tussen 5 en 8 % vol. alcohol en veel bieren smaken naar o.a. rozijntjes, zoethout, gebrande kandij en vijgen.

http://www.biercuisine.nl/

met substantief ervoor


 • een klontje kandij
 • kleine stukjes kandij

Om het theedrinken toch een feestelijk tintje te geven werd er een klontje kandij in gedaan. Als kind kon je na het opdrinken van de thee heerlijk op het klontje kandij sabbelen wat niet de bedoeling was, maar wel lekker. Eigenlijk moest de kandij in het kopje achterblijven om zo ook de tweede keer smaak te geven.

http://eten-en-drinken.infonu.nl/dranken-overig/7397-heeft-nederland-een-eigen-theecultuur.html

Maak pannenkoekbeslag of koop een pak in de super en volg de handleiding. Doe in het beslag kleine stukjes kandij en bak de pannenkoeken. Neem 100 ml slagroom en voeg naar smaak dalwhinnie toe, klop de room tot dik vloeibaar en doe op de pannenkoek.

(onbekend)

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding