kersttijd


kersttijd 1.0

periode rond Kerstmis, en, als kalenderperiode specifieker: de tijd tussen kerstavond 24 december en Driekoningen op 6 januari

Semagram


Een kersttijd…

is een tijd

  • [Deel] heeft als belangrijkste dag 25 december of Kerstmis, vanuit kerkelijke optiek de feestdag ter herdenking van de geboorte van Christus
  • [Duur] duurt als kalenderperiode van kerstavond 24 december tot Driekoningen op 6 januari
  • [Tijd] situeert zich rond Kerstmis
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met het plaatsen en versieren van een kerstboom, het kopen en geven van geschenken, het sturen van wenskaarten en feestvieren; is voor veel werknemers en voor scholen een vrije periode

Hoofdsemagram: tijd


Algemene voorbeelden


Ik vond inderdaad de platenwinkel, waar het erg druk was, wist toch een verkoopster aan te klampen en vroeg haar of ze mij geen plaat met barokmuziek kon aanbevelen, die wel zou moeten passen bij de kersttijd.

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

In Friesland wordt het klokluiden in deze tijd nog veel gedaan en kent men het zogenaamde Sint-Thomasluiden [...] Een oud gebruik dat nog niet zo lang geleden regelmatig plaatsvond, was een zogenaamd 'joelblok' in de open haard te ontsteken. Het moest de gehele kersttijd blijven branden en mocht niet uitgaan voor de avond van Driekoningen.

Meppeler Courant,

Een andere plant die vaak ook betekenis heeft in het feest van Kerstmis, is de maretak of misteletoe. Oorspronkelijk hing men deze tak op in het huis om onheilen van buiten af te weren [...]. Het is vooral in Engeland gebruikelijk om in de kersttijd ergens in huis een dergelijke tak op te hangen. Indien een meisje of vrouw onder deze tak staat, is het geoorloofd haar te zoenen.

Meppeler Courant,

In de kerstnacht wordt in Zweden Julglögg gedronken met een gehaktballetje [...]. Toen de dames naar huis gingen kregen ze een zakje in hartvorm met een marsepeinen biggetje erin mee. Dit zijn allemaal gebruiken in Zweden gedurende de kersttijd vanaf 13 december.

Meppeler Courant,

Met de kersttijd wordt de periode aangeduid van kerstavond tot en met Driekoningen. We vieren de geboorte van het kerstkind en de aanbidding van de herders en de koningen. De volledige kersttijd omvat een periode van dertien nachten tussen 24 december en 6 januari. Deze periode wordt voorafgegaan door de advent, de tijd van vreugdevolle verwachting en voorbereiding.

http://www.rudolfsteiner.oudorp.kennisnet.nl/frame/lez/95/kersttijd.htm,

Van oudsher omvat de kersttijd zes dagen: eerste, tweede en derde kerstdag, Nieuwjaarsdag (feest van de besnijdenis van Jezus), de zondag na Nieuwjaar en Driekoningen (6 januari).

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • de paastijd en de kersttijd

Wit wordt gebruikt in de getijden en eucharistievieringen van de paastijd en kersttijd; bovendien op de feesten en gedachtenissen van Christus, behalve die van zijn lijden.

http://www.ut.rkk.nl/nrl/intro/inin.htm