kiek


kiek 1.0

(informeel)

foto die wordt gemaakt van een doorgaans informele, alledaagse situatie; amateurfoto; fotootje; gelegenheidsfoto; kiekje; snapshot
Vernoemd naar de Nederlandse fotograaf Israël David Kiek (1811-1899).

Semagram


Een kiek…

is een foto; is een afbeelding

   Hoofdsemagram: kiekje


   Algemene voorbeelden


   Zo herinner ik me dat daar eens een foto gemaakt is met de hele familie om ons beiden geschaard. Ik zou er wat voor over hebben om die kiek nog eens terug te zien maar die is helaas ten ondergegaan in de storm der tijden.

   Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

   Ik snoof enkele malen diep, hopende op dat vleugje verloren herinneringen. Ik dacht, als ik op haar plaats ga liggen, droom ik de dromen die zij heeft gehad. Ik ging voorzichtig op de rand van het bed zitten en legde mijn hand op het silhouet naast me. Hier moest haar hart hebben gezeten. Maar ik voelde niets. Niets behalve de plakkerige dekens aan mijn hand. Zielig toch, zo'n heel leven. En uiteindelijk paste het allemaal op één kiek.

   Asfaltbloempje; De vrouw in de kamer; My beautiful demon; Natalja, Yorgos Dalman,

   De eerste foto gaat eronder. 'Die is van mij,' zegt Udo, 'zaterdag gemaakt op het Carossaplein.' De geprojecteerde kiek toont een heleboel wandelende mensen, sormmigen met een boodschappentas, sommigen netjes gekleed om uit te gaan, tussendoor lopen Spalla-soldaten, op een terras zitten Lomma's met hun gezicht naar de zon.

   De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

   De medewerkers van de gemeentelijke afdeling Groen en Water gaan de kas nu gereed maken voor de tentoonstelling 'Park kiek', waarbij amateurfoto's van het jubilerende Wilhelminapark worden geëxposeerd. De foto's zijn ingezonden voor de fotowedstrijd van de gemeente Meppel in samenwerking met de Meppeler Courant.

   Meppeler Courant,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • een kiek van een jongetje
   • een kiek van jou

   Oktober jongstleden mocht ik de prijs ontvangen voor beste dramatische persfoto van het afgelopen jaar. Het was een kiek van een jongetje dat drijfnat en kleumend op de pier van Scheveningen stond.

   Asfaltbloempje; De vrouw in de kamer; My beautiful demon; Natalja, Yorgos Dalman,

   Heel wat vrijgezellen vinden het vreselijk om alleen op reis te vertrekken. 1-persoonskamer boeken? Daarvoor moet je toeslag betalen, alleen op de foto staan lijkt zielig en je moet bovendien iemand anders aanspreken om een kiek van jou te maken, alleen dineren maakt je triest en je voelt je vaker onveilig.

   http://www.libelle.be/lib/tags/restaurant/tag-38320.html

   in voorzetselgroep


   • op de kiek zetten

   Dit jaar zijn er al 3651 brommers geflitst. Ja, dat kan tegenwoordig. Brommers hebben sinds 1 januari een groter nummerbord en de flitspaal kan die leuk op de kiek zetten.

   http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/7149,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   kiek 2.0

   afbeelding

   Bron: Blimundus
   ( CC BY-SA 2.0 )

   ((vooral) in België,informeel)

   kip; kieken; kuiken

   Semagram


   Een kiek…

   is een vogel; is een dier

     Hoofdsemagram: kieken


     Algemene voorbeelden


     Heb je maandagavond een hongerke? Dan kan je meekomen met de Gasten om dat hongerke te stillen! Na de wipschiet gaan wij namelijk een kiek aan het spit eten in het Kiekekot.

     http://gast.wina.be/node/5

     'Een kiek krabt ook zolang ze eieren leggen kan,' vertelt de slungel heel serieus.

     De verdwazing, Andreas Roels,