kiekje


kiekje 1.0

(informeel)

foto die wordt gemaakt van een doorgaans informele situatie; amateurfoto; fotootje; gelegenheidsfoto; kiek; snapshot
Roept vaak, vergeleken met het woord foto, de bijgedachte op aan mindere kwaliteit.

Semagram


Een kiekje…

is een foto; is een afbeelding

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een foto, doorgaans genomen van een niet-geënsceneerde, informele situatie

  Algemene voorbeelden


  Regelmatig legt Eykelboom zich een soort thema op. Zo kan hij bijvoorbeeld een dag lang mannen fotograferen waarvan hij denkt dat ze op hem lijken, of jongeren in geblokte overhemdjacks, meisjes in rode jassen, of de manier waarop winkelende vrouwen hun tas vasthouden. Visueel is het resultaat in alle gevallen niet bijster interessant: de fotografische kwaliteit overstijgt zelden het niveau van een kiekje, en daarmee hebben de foto's meer weg van snelle notities dan van volwassen dagboekaantekeningen.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een kiekje maken
  • een kiekje nemen
  • kiekjes maken
  • kiekjes nemen

  Alle toeristen die Caïro bezoeken, maken wel een kiekje van de piramiden van Giza.

  De Standaard,

  Amateurfotograaf Bas Boerman nam een kiekje van zijn buurvrouw die in een zomerjurkje de vuilniszak buitenzet. "Ik vond het een typisch Nederlandse straat met een doe-maar-normaal-mentaliteit, even je vuilniszak weggooien en weer snel naar je huisje toe."

  http://nos.nl/artikel/158841-geen-klompen-en-tulpen-maar-gaypride-en-hoofddoekjes.html,

  Er stond een fotograaf die kiekjes maakte van de arriverende gasten, en ook een paar belangstellende kijkers.

  Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

  Gezien mijn nakende verhuis naar Oostende werden er eerst nog een aantal kiekjes genomen op de dijk.

  http://users.tijd.com/~tdn24752/200006/euco2000.html,

  • een kiekje laten maken
  • een kiekje laten nemen

  Ernest liet de dorpsfotograaf een kiekje van zichzelf maken.

  Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

  De achtenvijftig Belgen die in 1948 in de Antwerpse haven nog snel een kiekje lieten nemen voor ze inscheepten naar Patagonië, konden nooit vermoeden dat anno 1995 Chileense dokumentairemakers gretig gebruik zouden maken van de vele super-achtfilmpjes en foto's die ze voor zichzelf en het nageslacht hadden gemaakt.

  De Standaard,

  met adjectief ervoor


  • een oud kiekje
  • een zwart-wit kiekje
  • doodgewone kiekjes
  • huiselijke kiekjes
  • informele kiekjes
  • mooie kiekjes

  Op een heel oud kiekje, vergeeld en vergaan, staat hij vereeuwigd: een lange, magere man met een witte meerschuimen pijp, en aan zijn hand een klein zwartlokkig meisje in een witgeborduurd jurkje en hoge gelakte laarsjes vol glimmende knoopjes.

  De lange geboorte, Lut Ureel,

  'Kijk, hier.' Godfried geeft me een zwart-wit kiekje. Ik pak de zaklantaarn van het nachtkastje en beschijn de beeltenis voorzichtig. Er staat een kleine blonde jongen op, met een brutale, zelfverzekerde blik.

  Morgenster, Jaap Scholten,

  Ze poseerde nu voor zijn leerlingen. Ze vroeg het iedereen. Want gaandeweg had ze gemerkt dat haar fotografische verschijningen zich lieten regisseren door wie achter het toestel plaatsnam. Zelfportretten waren tot mislukken gedoemd. Welke houding ze voor de lens met zelfontspanner ook aannam, het leverde slechts doodgewone kiekjes op.

  Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

  De koelkastdeur, die zorgvuldig is volgeplakt met huiselijke kiekjes en kindertekeningen.

  De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

  In enkele eenvoudige lijsten heeft Hamilton voor de tentoonstelling ook informele kiekjes verzameld: Hamilton aan het werk, tussen zijn modellen, in gezelschap van societyfiguren en kunstenaars. Snapshots die meer ongedwongenheid en humor hebben dan zijn zorgvuldig afgewerkt oeuvre.

  De Standaard,

  'Vandaag moet jij de foto's nemen. Ik hou al de hele reis de camera vast. Zo sta ik nooit op de foto. Tomas had nog wel gevraagd om een paar mooie kiekjes.'

  Walvis, Tom Naegels,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: met

  • een kiekje met de fans
  • een kiekje met Fiona

  Twee uur na het einde van de wedstrijd staan tientallen supporters nog te wachten op Philippe Albert [...]. Onze landgenoot signeert shirts en programmaboekjes, poseert voor een kiekje met de fans, dolt en konverseert met de trouwe aanhang.

  De Standaard,

  Terwijl Zorba zich uitsloofde om zijn verhaal zo plastisch mogelijk te vertellen was Joz druk in de weer met plaatjes schieten van Joyce. Joyce vóór, Joyce links, Joyce rechts van het kolossale beeld. Daarbij gaf hij luidop aanwijzingen, wat Zorba uit zijn concentratie haalde en hem verbolgen achterom deed kijken. Maar Joz liet zich niet langer intimideren. 'En nu nog een kiekje met Fiona,' commandeerde hij. 'Ja, eentje met Fiona,' viel Joyce hem bij.

  In liefdes naam, Greta Seghers,

  Voorzetsel: uit

  • kiekjes uit familiealbums
  • kiekjes uit het privéalbum

  Alle drie vertellen ze hun persoonlijke geschiedenis, geïllustreerd met foto's uit hun schooltijd en kiekjes uit familiealbums.

  De Standaard,

  Het boek bleek (gelukkig) geen fictie te zijn maar een geduldige en nauwgezette reportage, verlucht met kiekjes uit het privéalbum van het slachtoffer.

  De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

  Voorzetsel: van

  • een kiekje van haar en mij
  • een kiekje van Máxima
  • kiekjes van zijn familieleden
  • kiekjes van de poes

  Tussen de bladzijden vond ik een kiekje van haar en mij samen.

  Sleuteloog, Hella S. Haasse,

  Maar gelukkig kan een enkele outfit Edgar toch nog wel bekoren. Een bij de gewraakte reportage afgedrukt kiekje van een ontspannen aan de waterkant vertoevende Máxima draagt de meesters goedkeuring weg.

  Trouw,

  Als amateur-fotograaf maakte hij niet alleen kiekjes van zijn familieleden en zijn vrienden, Streuvels fotografeerde ook landschappen, oogsten, seizoenen en processies.

  De Standaard,

  Duizenden foto's zijn het resultaat: van artistieke pogingen, tot kiekjes van de poes, de buren en de baby.

  http://pages.vpro.nl/programma/bieslog/,

  in voorzetselgroep


  • op alle kiekjes

  Tegenwoordig is het met de programma's voor digitale beeldverwerking een fluitje van een cent [...]. Na een scheiding kun je je ex op alle kiekjes laten wegretoucheren of eventueel vervangen door de nieuwe geliefde.

  De Standaard,

  En ondertussen zitten wij opgescheept met een puber (Simon) die voortdurend reclameert. Bijvoorbeeld omdat hij zo weinig voorkomt op de kiekjes van onze reis naar Umbrië. Jazeker. Maar elke keer als wij daar iets ondernamen – plekken bezochten, dingen gingen bekijken – dan deed hij bijna nooit mee.

  De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

  Vaste verbindingen


  een kiekje schieten; kiekjes schieten

  1. een foto maken; een plaatje schieten

   Synoniem: een plaatje schieten

   Allen kijken ze in de richting van een fotografe in een piepkort paars minijurkje die met gespreide benen, half doorzakkend door de knieën, zwaar vooroverhellend, een kiekje schiet.

   De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

   Met de iPhone vlug een paar kiekjes geschoten van het nog lege (wat musici betreft) podium, waarop in het midden een enorm imposant bouwwerk van drums, troms, bekkens, bells en andere zaken waar je allemaal op kunt slaan met drumstokjes.

   http://www.maxazine.nl/concertverslagen/1054-terry-bozzio-allan-holdworth-tony-levin-pat-mastelotto,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen