kiep


kiep 1.0

(voetbal; sport en recreatie; informeel)

speler die de taak heeft het doel te verdedigen; keeper; doelverdediger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kiep…

is een verdediger; is een sportbeoefenaar; is een persoon

   Hoofdsemagram: keeper


   Algemene voorbeelden


   Met nieuwe energie wordt ZCFC onder druk gezet. Een snelle combinatie tussen Beau en Jip, voorzet, Beau schiet in, de kiep duikt als een dappere leeuw voor de bal. De bal stuit via zijn hoofd terug in het veld voor de voeten van Stan. Kaassie! Stan mikt met dodelijke precisie de bal in de kruising.

   http://www.svderijp.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2623:verslag-pupillen-20-11-2009&catid=49:verslagenpupillen&Itemid=76,

   Everstein kraakt wel degelijk onder het bij tijd en wijle verzorgde voetbal van DMVP. Diverse malen wordt de kiep onder vuur genomen maar het vizier staat duidelijk de laatste weken niet goed afgesteld.

   http://www.wilhelmina26.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=31,

   Het was weer ouderwets kluitjesvoetbal [...] er is geknokt voor iedere grasspriet en Sp. Martinus kneep de billetjes stijf tegen elkaar. Maar door wat pech ging de bal niet meer langs de kiep van Sporting.

   http://www.nfc.nl/verslagen/22/verslag/210,

   Vaste verbindingen


   vliegende kiep

   1. Vormvariant: vliegende keeper

    keeper die deelneemt aan het veldspel door vaak buiten zijn doelgebied te komen; daarnaast ook: keeper die zowel doelverdediger als veldspeler is

    Stanley Menzo is, na drie jaar bankzitten in Nederland, nog altijd een naam in het voetbal. Nu hij zich weer belangrijk voelt, kan Lierse nog mooie momenten beleven aan zijn vliegende kiep [...]. Stanley Menzo vestigde zijn faam midden de jaren tachtig als de vliegende keeper van Ajax en Johan Cruijff.

    De Standaard,

    Menzo moest in het eerste halfuur slechts terugspeelballetjes oprapen. Kort voor de rust moest hij als een echte vliegende kiep ver uit zijn doel om met het hoofd redding te brengen.

    De Standaard,

   2. iemand die tegelijkertijd meerdere en verschillende taken vervult of functies bekleedt; in beperkter gebruik ook: iemand die voortdurend heen en weer reist om verschillende taken uit te voeren

    Algauw kwam er een scheepje bij waarmee hij een parlevinkerij begon […]. Gof had goed verdiend aan zijn medeschippers […]. Hij leverde op afroep. Germ was vliegende kiep, Grada kookte en boende, kleine Paula was inzetbaar voor het lichte werk.

    Kriblijn, Barber van de Pol,

    Als 'change master' bent u als leidinggevende zeker de vliegende kiep. U bewaakt het doel, heeft het overzicht, bent de aanjager en coach, motiveert, blust brandjes, legt verantwoording af en bent praatpaal. U bent de aanvoerder van uw team.

    http://www.quintrix.nl/workshops/vliegendekiep.html,

   op kiep staan

   1. het doel (moeten) verdedigen; keeper zijn

    In de tweede ronde stond Noa (ik) op kiep. Ik hield twee of drie ballen tegen maar ik liet 1 bal door.

    http://www.zcfc.nl/upload/26114132.doc,

    Klaar voor de wedstrijd speelde ons team zich warm. De opstelling was als volgt. Spits Laura-sanne, Patrick Robin en extra spits Selina. Midden en verdediging Nadir, Marko en Jens en op kiep stond Jochem.

    http://hhcombi.nl/wedstrijdverslagen_epupillen.htm,