doelverdediger


doelverdediger 1.0

(sport en recreatie; watersport; voetbal)

speler die bij balsporten als voetbal, hockey, handbal en waterpolo de taak heeft het doel te verdedigen; keeper
In de omgangstaal is keeper gebruikelijker dan doelverdediger, dat vooral in reglementen of als stilistische variant wordt gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doelverdediger…

is een verdediger; is een sportbeoefenaar; is een persoon

   Hoofdsemagram: keeper


   Algemene voorbeelden


   Heeft de doelverdediger binnen zijn strafschopgebied de bal in zijn handen opgevangen, dan mag hij de bal op elke wijze wegwerken.

   http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

   De lob in [...] waterpolo [...]: de bal lijkt lukraak omhoog te worden gegooid, maar belandt in werkelijkheid precies over het hoofd van de doelverdediger heen op de plaats waar een punt valt te scoren.

   NRC,

   Wordt tijdens de wedstrijd van doelverdediger gewisseld, dan moet de scheidsrechter erop toezien dat ook de nieuwe doelverdediger een tenue draagt dat hem onderscheidt van de andere spelers en de scheidsrechter.

   http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

   Vedetten hoeven geen door Michelangelo gebeeldhouwde titanen te zijn. Toch laat Galeano ook de "werkvoetballers" niet in de kou staan, net zomin trouwens als de doelverdedigers. Met veel bewondering vertelt hij over de befaamde Ricardo Zamora, de schrik van alle Spaanse aanvallers [...]. Met Zamora werd het doel kleiner en weken de palen tot ze uit het gezicht waren verdwenen.

   De Standaard,

   Indien de doelverdediger, nadat hij de bal heeft uitgeworpen deze terugkrijgt van een medespeler en de bal raakt of controleert met zijn handen, moet er een indirecte vrije schop worden toegekend aan het andere team.

   http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

   Suurd liet echter doorspelen en in een mum van tijd stond Eric Hegen aan de andere kant alleen voor keeper Wever. Oog in oog met de energieke doelverdediger faalde Hegen echter hopeloos.

   Meppeler Courant,

   Bij een controle door de Franse vreemdelingenpolitie werd ontdekt dat de paspoorten van de spitsen Dias de Almeido Alex en José da Silva Aloisio, alsmede die van doelverdediger Maxim Levytsky waren vervalst.

   De Telegraaf,

   De meest geschikte leeftijd om met een specifieke keeperstraining te beginnen is rond het zevende levensjaar. En eerder alleen in zeer speciale gevallen. Het is echter beter om tussen 5 en 7 (F-jeugd) niet voor een vaste, maar roulerende doelverdediger te kiezen.

   http://home.planetinternet.be/~willempy/menuH.htm,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen