doelwachter


doelwachter 1.0

(sport en recreatie; voetbal; watersport; (vooral) in België. In tegenstelling tot het Belgisch Nederlands in het Nederlands Nederlands alleen in enigszins archaïserend gebruik, vooral als stilistische variant.)

speler die bij balsporten als voetbal, hockey, handbal en waterpolo de taak heeft het doel te verdedigen; keeper; doelverdediger; doelman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doelwachter…

is een verdediger; is een sportbeoefenaar; is een persoon

   Hoofdsemagram: keeper


   Algemene voorbeelden


   Koeman heeft ook nog geen beslissing genomen over zijn doelmannen. Aan het begin van deze jaargang koos de trainer voor Stekelenburg. De jonge talentvolle keeper raakte echter geblesseerd en werd daarna goed vervangen door Lobont, zijn eerste keus van vorig seizoen. Nu Stekelenburg weer fit is, moet Koeman een definitieve keus maken tussen zijn twee doelwachters.

   http://www.nu.nl/news.jsp?n=430172=41,

   In 1880 stelde Nottingham Forest zijn elftal op volgens een schema dat daarna algemeen is gevolgd en gedurende een halve eeuw in zwang is gebleven. Dat systeem, dat de vorm van een piramide had, bestond uit: een doelwachter, twee verdedigers, drie middenspelers en vijf aanvallers.

   http://users.pandora.be/s.a/voetbalkennis/voetbal/archief/geschiedenis/tactische%20evolutie.htm

   Piranha [...] kende een goede eerste periode waarin een 2-0 voorsprong werd genomen. In de tweede episode deden beide ploegen echter niet veel voor elkaar onder en ging de partij vrijwel gelijk op. In deze periode was het aan een aantal prima reddingen van doelwachter Tjerk-Jan Zwerver te danken dat Piranha de voorsprong behield.

   http://wwwutnws.utwente.nl/utnieuws/data/31/31/sport.html,

   David Seaman, doelwachter bij Arsenal, mag zich in het vervolg Member (lid) of the Order of the British Empire (MBE) noemen.

   De Standaard,

   De overigens kundige doelwachter joeg met zijn zwakke voetenwerk de ruim 10.000 fans meer dan eens de stuipen op het lijf.

   NRC,

   Tijdens de herfstvakantie van 3 tot 5 november 2004, organiseert de Wase voetbalschool een 3-daagse voetbalstage voor alle voetbalminnende jongens en meisjes, zowel veldspelers als doelwachters, tussen 6 en 14 jaar.

   http://wasevoetbalschool.be/herfststage.htm,

   Tot de zestien meter speelden beide partijen verzorgd voetbal, maar daarna ontbrak het aan initatief en hadden beide doelwachters weinig arbeid te verrichten.

   Meppeler Courant,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen