keeper


keeper 1.0

afbeelding

Bron: TheBo
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie; watersport; voetbal)

speler die bij balsporten als voetbal, hockey, handbal en waterpolo de taak heeft het doel te verdedigen; doelverdediger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een keeper…

is een verdediger; is een sportbeoefenaar; is een persoon

 • [Uiterlijk] heeft verplicht een ander tenue aan dan zijn medespelers dat hem duidelijk van hen onderscheidt, draagt bij voetbal grote handschoenen, bij sporten als hockey en ijshockey beschermende kleding en bij handbal doorgaans een lange broek
 • [Groep] maakt deel uit van een balsportteam
 • [Functie] heeft tot taak te voorkomen dat de bal of puck in het eigen doel belandt
 • [Plaats] is opgesteld in een doel (goal), dat zich bij voetbal in het strafschopgebied en bij handbal in de cirkel bevindt
 • [Aantal of hoeveelheid] is de enige van een balsportteam, d.w.z. een team kan maximaal één keeper opstellen
 • [Activiteit of handeling] tracht met handen en benen of, zoals bij hockey en ijshockey, met behulp van een stick of de beschermende kleding een doelpunt te voorkomen door de bal of puck te keren of te bemachtigen; geeft de verdedigers van zijn team vaak aanwijzingen
 • [Bevoegdheid] mag, in tegenstelling tot de overige spelers, bij voetbal de bal binnen het strafschopgebied met de handen beroeren
 • [Organisatie en organisatiewijze] vertegenwoordigt een plaatselijk, regionaal of nationaal sportteam

Algemene voorbeelden


Keeper Jens Lehmann van Vfb Stuttgart vond twintig minuten veel te lang om zijn plas op te houden. Bovendien heb je als keeper niet de hele tijd wat te doen. De Duitse doelman greep een rustig moment aan voor wat tijd voor zichzelf. De camera's van de Duitse regie draaiden echter door.

http://www.pauze.nl/artikel/5274,

Van den Honert had tegen de arme Van Oost liefst vijf keer - een klinkend WK-record - gescoord uit evenzovele strafcorners. De keeper noemde diens push "zeer, zeer goed. Hij is snel en heel geplaatst." Tot luttele seconden voor het einde van de eerste helft hadden de Belgen de grote hockeybroers uit Nederland keurig bijgehouden.

NRC,

Het stoppen van een strafschop is voor een keeper een heerlijk gevoel, zeker als het bij een stand van 0-0 of een 1-0 voorsprong is, eindelijk erkenning, waardering, bejubelt, door zowel de supporters als je medespelers.

http://www.keepers.nl/Columns/columns.html

Als een bal over de achterlijn gaat volgt er of een hoekworp (nemen op de 2-meter lijn) als de keeper de bal nog aangeraakt heeft of een vrije bal voor de keeper.

http://www.ijsselmeerhuizen.nl/index.php/waterpolo-zwemonderdelen-44/spelregels-zwemonderdelen-75/ik-polo-zwemonderdelen-120.html

De keeper heeft ook een afwijkend kleur shirt aan. Zijn shirt moet qua kleur afwijken van de shirtkleur van alle eigen en tegenspelers.

http://www.braxgata.be/rotste_regels.htm

Er wordt van een keeper tegenwoordig meer verwacht dan alleen maar ballen tegenhouden, hij moet ook de technische vaardigheden van het voetballen beheersen.

http://home.planetinternet.be/~willempy/menuH.htm,

De tweede grote kans is ook een kopbal. Een vrije trap op rechts wordt hard voor het doel gebracht. Peen denkt: "die pakt Ima" en roept "Keeper!". Ima denkt: "die heeft Peen" en zegt niets. De spits denkt "dan is die voor mij" en kopt de bal volledig vrij in de korte hoek.

http://www.vvdiepenheim.nl/heren-2/heren2-illusie-armer.html

Floorball = unihockey. Klopt. Floorball is de internationale naam. In een aantal landen, zoals Zwitserland, Duitsland, Italië en Nederland spreken we van "Unihockey". Overigens bestaan er verschillende varianten. Groot veld: Een Unihockey-team bestaat uit 5 veldspelers en een keeper. Het veld is even groot als een zaalvoetbalveld. Klein veld: Een team bestaat uit 4 spelers: (dames, heren of gemengd), zonder keeper.

http://www.nefub.nl/

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • keren
 • redden
 • stoppen
 • blunderen

Meppel knokte zich nog terug naar 9-10 via een strafworp van Albert Mulder [...]. Drie kansen op rij werden door de Meppelers onbenut gelaten. Het enige dat ze raakten was paal en lat of ze zagen hun inzet gestopt door de keeper.

Meppeler Courant,

De opbouwers zagen al hun schoten gekeerd door de voortreffelijke keeper of naast of over het doel verdwijnen [...]. Zo keken ze halverwege de eerste helft tegen een 2-8 achterstand aan.

Meppeler Courant,

Gert Padding nam de vrije trap, maar deze werd goed gered door keeper Vincent Martijn.

Meppeler Courant,

Cisse laat alle ballen van zijn schoenen schieten, zijn schoten fladderen alle kanten op en hij rent als een blinde zonder rendement. Die goal was mazzel want hij raakt de bal eigenlijk verkeerd en die keeper blundert.

http://feyenoord.startpagina.nl/prikbord/10424580/10424771/re-domme-wissel,

als object bij een werkwoord


 • de keeper omspelen
 • de keeper passeren
 • de keeper verrassen

Martijn Mellema had de eerste grote kans maar schoot na de keeper gepasseerd te hebben op de paal.

Meppeler Courant,

De keeper [...] komt na het fluitsignaal van de arbiter uit zijn doel om de aanvaller het scoren te beletten. De laatste, komend van de 16-meterlijn, moet trachten de keeper te omspelen met een schijnbeweging en moet daarna de bal in het doel plaatsen.

Meppeler Courant,

Petra Lavet verraste de keeper met een hard schot en Karla Murris werd geheel vrij staand op de cirkel goed aangespeeld door Joan Albrecht en scoorde 9-2.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


 • de 24-jarige keeper
 • de 27-jarige keeper

De 24-jarige keeper wist vooraf al dat hij weinig te doen zou krijgen [...]. Van der Sar kreeg in totaal zeventien ballen, voornamelijk toegespeeld door teamgenoten. Of ze kwamen uit onbeduidende voorzetten van Hajduk. Twee keer was het een beetje gevaarlijk.

NRC,

Ronny Gaspercic, de 27-jarige keeper van Racing Genk, verdedigt in het nieuwe seizoen zo goed als zeker het doel van Harelbeke.

De Standaard,

 • de Amsterdamse keeper
 • de Hoogeveense keeper
 • de Lokerse keeper
 • de Belgische keeper
 • de Duitse keeper
 • de Luxemburgse keeper
 • de Nederlandse keeper
 • de Russische keeper

Tegen Hajduk maakte De Boer zelf de tweede en derde treffer en stond hij te ver weg voor een omhelzing van Van der Sar. Meteen na het rustsignaal maakte de Amsterdamse keeper het goed door naar de verdediger te sprinten en hem vlak voor de spelerstunnel met een high-five te feliciteren met de 2-0.

NRC,

Een hard afstandsschot van Robert de Vries bracht 6-4 op het scorebord [...]. Fabian Compagner benutte vervolgens tweemaal zijn snelheid goed en faalde beide keren niet toen hij voor de Hoogeveense keeper opdook: 9-4.

Meppeler Courant,

's Nachts de wedstrijd teruggezien en met volle teugen zitten smullen. Wat een mooie voetbalwedstrijd. De pegel van Finidi, het droomoverstapje van Jari, het bijna-rood van Blind, paal en lat, een sterrenkijkende Duitse keeper en een kokend stadion.

NRC,

Zere trapte de bal staalhard in de rechterbenedenhoek, hoewel de Lokerse keeper de goede hoek koos.

De Standaard,

Nog in de eerste helft kwam Karama oog in oog met de Luxemburgse keeper maar ook hij kreeg de bal niet over de lijn.

De Standaard,

Een gelijkspel zou eigenlijk niet eens het succes van Advocaat zijn geweest, maar dat van zijn doelman Waterreus. Wat deze keeper liet zien, was van een kwaliteit die zelden in Nederland op keepersniveau wordt vertoond. Die winnaarsmentaliteit, de uitstraling, die vind je niet snel bij Nederlandse keepers.

NRC,

In de eerdere confrontaties met Luxemburg (tweemaal) en Cyprus waren het vooral de individuele kwaliteiten die de doorslag gaven, maar nu stond Oranje er als team. In die entourage voelt Rob de Pijper zich blijkbaar het best, want hij was de enige die de verdediging inclusief de voormalig Russische keeper Leonid Doroshenko schrik aan jaagde.

De Telegraaf,

 • een goede keeper
 • een gerenommeerde keeper
 • een voortreffelijke keeper
 • de beste keeper
 • de beste keeper ter wereld
 • een van de beste keepers ter wereld

Essentieel voor Feyenoord is de aanwezigheid van De Goey, volgens Van Hanegem één van de beste keepers ter wereld.

NRC,

Beste speler van het toernooi in 1993 was Clarence Seedorf, in 1994 was dit Patrick Kluivert. Beide jaren was Sander Westerveld, toen uitkomend voor FC Twente, de beste keeper tijdens Eurovoetbal.

De Telegraaf,

Flink wat deelnemers hadden er geen enkele moeite mee om een gerenommeerd keeper als Patrick Lodewijks van FC Groningen te passeren.

Meppeler Courant,

Campos heeft wel wat, een goede keeper.

NRC,

De opbouwers zagen al hun schoten gekeerd door de voortreffelijke keeper of naast of over het doel verdwijnen [...]. Zo keken ze halverwege de eerste helft tegen een 2-8 achterstand aan.

Meppeler Courant,

 • een betrouwbare keeper
 • een ervaren keeper

Doelman Hiele richt zich luidkeels tot dovemansoren. Hij heeft de reputatie van een betrouwbare keeper met een grote mond, een Rotterdammer die in de provincie moeilijk kan aarden.

NRC,

Roelant Oltmans roemde de reddingen van de 18-jarige goalie, maar de bondscoach vertelde niet zonder reden dat hij bij Oranje zijn keepers adviseert om de tip-in zelf te voorkomen [...]. "Bij een ervaren keeper was het waarschijnlijk minder gemakkelijk gegaan. En ervaren verdedigers hadden zich niet zo gemakkelijk in de luren laten leggen."

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een uitkomende keeper
 • een uitblinkende keeper
 • een vallende keeper
 • een weifelende keeper

Een gesloten defensie met een uitblinkende keeper Egwin Robaard en een uitstekend op schot zijnde Stefan Bult (9 treffers) waren te veel voor de Emmenaren, die dat maar moeilijk konden verkroppen.

Meppeler Courant,

Dwain Jean Pierre kreeg de beste kans om de wedstrijd te beslissen [...]. Hij wipte de bal over de uitkomende keeper, maar ook net langs de verkeerde kant van de paal. Daardoor bleef de stand tenslotte 1-1.

Meppeler Courant,

Martijn Mellema schoot de 2-1 onder de vallende keeper door.

Meppeler Courant,

Bosch kopte van dichtbij de enige treffer achter de weifelende keeper.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een gepasseerde keeper

Na een steekpass van spits Boogers kreeg middenvelder Pieren de beste kans van de wedstrijd. Zijn uithaal eindigde op de vuisten van keeper Hesp, met zestien tegentreffers nog steeds de minst gepasseerde doelman in de eredivisie.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • de keeper van Ajax
 • de keeper van Hoogeveen
 • de keeper van Leeuwarden
 • de keeper van België
 • de keeper van Mexico

De keeper van Leeuwarden stak [...] in prima vorm en wist de ballen steeds te keren.

Meppeler Courant,

Van de drie corners verdwenen er twee achter de keeper van Hoogeveen. Een velddoelpunt bracht de eindstand op 3-0.

Meppeler Courant,

Hans van Breukelen, oud-international, over Mexico-Bulgarije: "Tegen het einde van de verlenging zag ik die keeper van Mexico, Campos, een gebaar maken van: rustig maar, ik pak die strafschoppen wel."

NRC,

Op 1 juli 2000 vonden de eerste geslaagde acties plaats: een schoonmaakactie en een sporttoernooi. De opening vond plaats door Gert Beckman, wethouder sportzaken van het Stadsdeel Noord, en Fred Grim, keeper van Ajax. Zowel aan de schoonmaak als aan de sportactie werd in ruime mate door bewoners deelgenomen.

http://www.de-wijk-is-van-ons-allemaal.nl/

in voorzetselgroep


 • in de handen van de keeper (schieten)
 • op de vuisten van de keeper

In de 37e minuut schoot OZC-er Otto Schuurman precies in de handen van de keeper.

Meppeler Courant,

Omdat Marco Meyers een mooie omhaal in de handen van de keeper zag belanden was het bij rust nog steeds 0-0.

Meppeler Courant,

Na een steekpass van spits Boogers kreeg middenvelder Pieren de beste kans van de wedstrijd. Zijn uithaal eindigde op de vuisten van keeper Hesp, met zestien tegentreffers nog steeds de minst gepasseerde doelman in de eredivisie.

NRC,

 • op de keeper terugspelen

De verdediger die de bal heeft, speelt terug op de keeper.

http://www.meertens.nl/

De beste kans voor Alcides kwam in de twintigste minuut, toen een schot van afstand door een Joure-verdediger werd getoucheerd en de overigens goed leidende scheidsrechter Schiere uit Hardegarijp besloot dat er sprake was van terugspelen op de keeper.

Meppeler Courant,

 • een uitgooi van keeper (gevolgd door een naam)
 • een uittrap van keeper (gevolgd door een naam)
 • een redding van keeper (gevolgd door een naam)

De 2-0 nederlaag betekent dat Meppel veroordeeld is tot het spelen van degradatiehockey en dat heeft de ploeg puur aan zichzelf te wijten [...]. Het was aan enkele goede reddingen van keeper Steven Carst te danken dat de schade beperkt bleef.

Meppeler Courant,

In de vijfde minuut verhoogde de uitstekend spelende Bart van der Voort van der Kley de marge naar drie punten. En twee minuten later was het weer raak via Serge Halewijn, die een snelle uitgooi van keeper Egwin Robaard op maat doorgespeeld kreeg van George Drent en zo Meppel op een 4-0 voorsprong kon zetten.

Meppeler Courant,

met eigennaam


 • keeper Frank Leistra
 • keeper Joop Hiele
 • keeper Raymond van der Gouw
 • keeper Stekelenburg
 • keeper Van der Sar
 • keeper Sinouh
 • keeper Treytel

Keeper Frank Leistra viel verleden jaar flauw tijdens de laatste training in Maleisië.

NRC,

In Steenwijk zal een Vitesse-team binnen de lijnen verschijnen met bekende namen als Arjan Vermeulen, Theo Bos en keeper Raymond van der Gouw.

Meppeler Courant,

Michel is gevoelig voor allerlei soorten tekst, voor talen en taaltjes, registers en idiomen, termen en uitdrukkingen [...]. In 'De meeuw van Treytel' geeft hij een opsomming van komische coïncidenties, zoals die meeuw die ooit in De Kuip door keeper Treytel aangeschoten werd.

NRC,

Alleen Kezman was dichtbij een 'gestolen' Eindhovense zege, maar de Joegoslaaf schoot na een uur op de paal en strandde even later bij eenzelfde actie op de ingevallen keeper Sinouh.

De Telegraaf,

Berger komt [...] spelers te kort. Hij laat jeugdspeler Yildiz door de speaker in het stadion oproepen. De Turk moet zelfs nog invallen, op van keeper Joop Hiele geleende schoenen.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen