kinderkopje


kinderkopje 1.0

(liefkozend)

kopje, hoofdje van een kind

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderkopje…

is een lichaamsdeel; is een deel

  • [Bezitter of eigenaar] is het kopje, het hoofdje van een kind

    Hoofdsemagram: kop


    Algemene voorbeelden


    Heel af en toe organiseer ik een bioscoopmiddag. Op die middag gaan we eerst popcorn bakken en als er een gigantische berg klaar is, gaan we er tegenaan. Dan mogen ze vierkante oogjes krijgen. Alle kinderen uit de buurt zijn welkom en het is een genot om al die kinderkopjes naar de beeldbuis te zien staren.

    http://www.ouders.nl/xvid2000-05.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • dat boze kinderkopje
    • echte kinderkopjes
    • kleine kinderkopjes
    • lieve kinderkopjes
    • vrolijke kinderkopjes

    Een achtjarige die grote rookwolken uitblies, rochelde, en spoog en vloekte als een volwassene, en met zijn duim de rooktranen uit zijn ooghoeken wipte. Nadien kwam Robby elke zondag terug - tot merkbaar ongenoegen van Thjum, die onze intimiteit geschonden zag, maar er niets van zei, omdat het jongetje van zijn handige stiefvader altijd zoveel zakgeld meekreeg en erg vrijgevig was. Zelf kon ik nooit genoeg krijgen van het uitzicht, van boven af, op dat boze kinderkopje met de onschuldige oortjes, en op die weerborstels van witgoud die nog wonderlijker draaiingen leken te vertonen als de zon erop scheen door een bewegende mist van sigarettenrook.

    Kleine bloemlezing over roken, A.F.Th. van der Heijden,

    60 % van de ondervraagden vond de donkere blote borst waarmee Fisherman's Friend reklame maakt voor straffe keelpastilles té pikant. Een bijna even grote groep (59 %) werd zeeziek van de Benneton-affiche met bootvluchtelingen, alhoewel gelijkaardige foto's in kranten minder storend ervaren worden. Over de kinderkopjes van Citroën (een auto die over echte kinderkopjes rijdt, niet over kasseien) struikelde 35 % van de ondervraagden, vooral volwassen vrouwen en moeders.

    De Standaard,

    Hij is onderwijzer geworden, omdat hij een klas wou hebben vol van die lieve kleine kinderkoppies.

    Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

    Monique toont het fotoalbum van het sinterklaasfeest in haar café. De kinderen van de wijk hebben zich geweldig geamuseerd. Kleurige ballonnen, vaders en moeders op de achtergrond, de vrolijke kinderkopjes vooraan.

    http://www.wereldwijd.be/archief/assyr.htm,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een glunderend kinderkopje

    Met steeds meer vreugde en plezier houd ik mij met mijn kinderen bezig. Een kinderlach, een tevreden slapend kind, een glunderend kinderkopje, de eerste woordjes en stapjes, dat is nu mijn inkomen.

    http://www.sdnl.nl/jurilet2.htm

    kinderkopje 1.1

    (liefkozend)

    voorstelling van het kopje, het hoofdje van een kind; afbeelding van het kopje, het hoofdje van een kind; beeldhouwwerk van het kopje, het hoofdje van een kind

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een kinderkopje…

    is een voorstelling; is een zaak

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] stelt het kopje, het hoofdje van een kind voor

      Algemene voorbeelden


      Dan tentoonstelling samen met Bernard. Prachtig werk. Grijpt me heftig aan. Vooral wit doek met kinderkopje. Niet meer dan een zwarte lijn, en wat kleur bij de ogen. Vechten tegen tranen.

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • kinderkopjes boetseren
      • kinderkopjes tekenen

      Henk heeft prachtige kinderkopjes getekend en geboetseerd. Hij was zoals vele beeldhouwers een Amsterdamse jongen van eenvoudige huize.

      Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

      met adjectief ervoor


      • gladde kinderkopjes

      Hij keek rond en zag de zakken gips, de gietvormen en de meest afschuwelijke afgietsels van paardjes, matroosjes en gladde kinderkopjes.

      Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

      kinderkopje 2.0

      dikke, min of meer vierkante keisteen met een afgeronde bovenkant die gebruikt wordt voor de bestrating, ongeveer ter grootte van een kinderhoofd; kassei; kinderhoofdje; in het meervoud ook wel: weg die geplaveid is met kinderkopjes; steenweg

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kinderkopje…

      is een straatsteen; is een zaak

          Hoofdsemagram: kassei


          Algemene voorbeelden


          Toen Hannelore de Sint-Annarei insloeg, merkte hij aan de manier waarop ze liep dat ze de boodschap begrepen had. Haar schouders gingen een beetje op en neer en haar voeten raakten amper de kinderkopjes, alsof ze op wolken liep, want als hij zei dat hij iets zou verzinnen, wist zij wat hij haar zou voorschotelen.

          De vijfde macht, Pieter Aspe,

          Niet één huis is identiek aan het andere, toch zijn ze allemaal gelijk. Kinderkopjes naar de garagepoort, geschoren hagen of gebeitste omheininkjes, smeedijzeren muurversieringen, mosvrije grasperken, plastic of teakhouten stoelen en tafels onder wijde parasols, klassiek naakt in plantenbedden, veranda's, bloemen aan de muur, in de vensterbank, op de brievenbus, tuinhuisjes, bielzen en bleke keien, brandhout onder afdak, middeleeuwse deurkloppers.

          Kras, Peter Terrin,

          Combinatiemogelijkheden


          als subject bij een werkwoord


          • liggen
          • plaveien

          Zijn vrouw wankelde moeizaam achter hem aan op sandalen met plateauzolen die volstrekt ongeschikt waren om over de kinderkopjes die er lagen te lopen.

          Het wonder, Frederick Forsyth,

          Met de gids van Rik Uytterhoeven in de hand ontdekt de wandelaar daarbij heel wat wetenswaardigheden en anekdoten. Let bijvoorbeeld op de kinderkopjes die de straten plaveien. Ze hebben hun eigen verhaal en ze vormen bijna een staalkaart van de oude hardsteen uit België.

          De Standaard,

          als object bij een werkwoord


          • de kinderkopjes beschermen

          Steenweg? Olie-en-azijnstelletje. Oef, met uw goedvinden vergeet ik even de spelling en ik konstateer dat het woord stamt uit de tijd dat de wegen met keistenen geplaveid waren. In Nederland kennen ze het woord niet meer: het is er al weg wat de klok slaat. Bij ons zijn er overigens ook nog weinig echte steenwegen: ten gerieve van de flandriens moet de overheid de kinderkopjes zelfs beschermen. Toch is het woord steenweg bij ons nog springlevend en dat is niet verwonderlijk: een rodekool is nog altijd een groente, ook al is ze niet groen.

          De Standaard,

          met adjectief ervoor


          • gladde kinderkopjes

          'Een schuiver gemaakt met de brommer,' zei mijn moeder in plaats van het verstomde mombakkes naast haar [...]. 'Op van die gladde kinderkopjes ... u weet wel.'

          De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

          met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


          • glanzende kinderkopjes

          Hier stond hij, alleen op de glanzende kinderkopjes van de immense oprit.

          Naakte zielen, Luc Deflo,

          De Keldermansvest lag er verlaten bij. Alleen de glanzende kinderkopjes en de troosteloze motregen die, eens gevangen in de oranje gloed van de straatlantaarns, kortstondig tot leven scheen te komen.

          Naakte zielen, Luc Deflo,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: met

          • avenues met kinderkopjes

          Hij was over vlaktes naar huis gelopen waar dertig jaar na de oorlog nog niets stond, grote, lege avenues met kinderkopjes en auto's die 's nachts makkelijk met honderd langs het beeld van Zadkine stoven.

          Gouden bergen, Herman Stevens,

          Voorzetsel: van

          • de kinderkopjes van de oprit
          • de kinderkopjes van deze weg

          Hier stond hij, alleen op de glanzende kinderkopjes van de immense oprit.

          Naakte zielen, Luc Deflo,

          De heer F. Kloeze, die buurman wordt van het taxibedrijf dat helemaal achteraan de Postweg pal tegen de snelweg A28 gevestigd wordt, vroeg of er metingen gedaan zijn. 'Als je over de kinderkopjes van deze weg rijdt, ontstaat er veel lawaai', zei Kloeze.

          Meppeler Courant,

          in voorzetselgroep


          • boven de kinderkopjes

          Vroeg of laat eindig je liggend met het gezicht op de grond, of staande op een stoel om iets extra's aan de compositie toe te voegen: namelijk een origineel camerastandpunt. De foto hiernaast is gemaakt in Groningen met een Nikon Coolpix 990, waarbij gebruik wordt gemaakt van de scharnierende lens om de camera op straatniveau te krijgen. Op deze manier bevond de lens zich slechts 5 cm. boven de kinderkopjes.

          http://home.hetnet.nl/~heuker2000/basis1/basis1.htm

          • een straatje met kinderkopjes
          • met kinderkopjes geplaveid (zijn)

          Ik wilde, bij mijn laatste bezoek, nog eens door de straat lopen waar ik mijn kinderjaren had doorgebracht. 'N vriendelijk straatje, met kinderkopjes.

          Averechts, Gerrit Komrij,

          Midden door 'hoofdstad' Waalwijk van de Brabantse Langstraat loopt een vage streep, die hier en daar wat hoger ligt en is geplaveid met kinderkopjes.

          NRC,

          In het oosten lijkt de hemel geplaveid met kinderkopjes waar het goud van de zon overheen ligt – omgekeerde wereld dus.

          Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

          • op de kinderkopjes
          • op de kinderkopjes knielen
          • op de kinderkopjes staan

          Viktor knielde op de kinderkopjes en tastte in het donker. De straatlantaarn stond aan de verkeerde kant van de wagen, het schijnsel was sowieso te zwak. Had ik maar een aansteker, dacht hij, dan kon ik bijlichten.

          Blanco, Peter Terrin,

          Een lauwe bries die door de Vette Vispoort woei, vermengde zich met de geur van oude stenen en mos, en blies de dauw die op de kinderkopjes glinsterde voorzichtig droog.

          De vijfde macht, Pieter Aspe,

          Het was Viktor opgevallen dat Vervaeckes auto als enige in de buurt buiten sliep. Scheef stond hij op de kinderkopjes, tot stilstand gebracht, niet geparkeerd.

          Blanco, Peter Terrin,

          • over kinderkopjes
          • over de kinderkopjes lopen
          • over de kinderkopjes rijden

          Goed vooruit gaan is één ding, gecontroleerd een bocht kunnen ronden is een ander paar mouwen wanneer je voor het eerst met een krachtige quad over betonbanen, asfaltwegen en kinderkopjes je weg probeert te vinden.

          http://www.motornet.be/modellen/021119_suzuki_quad.html

          Zijn vrouw wankelde moeizaam achter hem aan op sandalen met plateauzolen die volstrekt ongeschikt waren om over de kinderkopjes die er lagen te lopen.

          Het wonder, Frederick Forsyth,

          De heer F. Kloeze, die buurman wordt van het taxibedrijf dat helemaal achteraan de Postweg pal tegen de snelweg A28 gevestigd wordt, vroeg of er metingen gedaan zijn. 'Als je over de kinderkopjes van deze weg rijdt, ontstaat er veel lawaai', zei Kloeze.

          Meppeler Courant,

          met substantief ervoor


          • kilometers kinderkopjes

          Enkele kilometers kinderkopjes leiden je recht naar de geasfalteerde Lostraat in Schepdaal.

          De Standaard,

          met ander, nevengeschikt substantief


          • betonbanen, asfaltwegen en kinderkopjes

          Goed vooruit gaan is één ding, gecontroleerd een bocht kunnen ronden is een ander paar mouwen wanneer je voor het eerst met een krachtige quad over betonbanen, asfaltwegen en kinderkopjes je weg probeert te vinden.

          http://www.motornet.be/modellen/021119_suzuki_quad.html