kindervrij


kindervrij 1.0

(neologisme)

van personen, echtparen e.d.: vrij van kinderen; bewust geen kind of kinderen hebbend; bewust zonder een kind of kinderen; bewust kinderloos; vrijwillig kinderloos
Frequenter dan kindvrij in dezelfde betekenis.

Algemene voorbeelden


Er zijn dagen dat je best wel eens geen kinderen zou willen hebben. Sommige vrouwen hebben dat gevoel iedere dag. Ze zijn geboren zonder moedergevoelens en kiezen bewust voor een kinderloos bestaan. Kindervrij noemen ze zichzelf. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek worden dat er steeds meer. 16% van de vrouwen van rond de 30 is kinderloos en de helft daarvan heeft daar zelf voor gekozen.

De Telegraaf,

Het komt wel eens voor dat ouders zeggen dat ook zij kindervrij waren totdat de kinderen kwamen. Dit is duidelijk een misverstand. Deze mensen waren toen zij nog geen kinderen hadden, kinderloos. Een kindervrije zal namelijk nooit een kind krijgen.

http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

"Ik had vroeger een poppenwagentje, maar dat stopte ik vol knuffeldieren. Met poppen had ik niks. Op mijn 22e was ik al zo overtuigd van mijn voornemen kindervrij te zijn dat ik me heb laten steriliseren. Vooral ook omdat ik bang was ooit op een zwak moment overgehaald te worden om toch zwanger te worden. De druk van buitenstaanders kan groot zijn. Iedereen heeft het steeds maar over die biologische klok die zal gaan tikken. Met een sterilisatie heb ik dat definitief ondervangen."

De Telegraaf,

Bewust kinderloos (kindervrij) zijn, velen begrijpen het niet. Kinderen staan overal in de aandacht, meestal door dat zelf op te eisen. Het leven is zo kort, er is echt wel meer dan luisteren naar onverstaanbaar gelal van je boorling.

http://newsmonkey.be/article/80360,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • het kindervrije leven

Het kindervrije leven: Is het egoïstisch om geen kinderen te hebben?

https://nl.krikids.com/childfree-life

  • kindervrije mensen

Het begrip kindervrij, is voor veel kindervrije mensen een treffend woord. Kindervrij is het vrij zijn van kinderen. Kindervrije mensen ervaren het niet hebben van kinderen als een groot geluk.

http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

Toen de eerste website voor kindervrije mensen, www.kindervrij.nl geopend werd, was dat voor velen een feest van herkenning. Het ene persoonlijke verhaal volgde op het andere.

http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

  • een kindervrije vrouw
  • kindervrije vrouwen

Ben je als kindervrije vrouw geen echte vrouw? Vrouwen zonder kinderen worden vaak nog steeds niet als volledig gezien, in Amerika hebben ze het niet over women maar over subwomen, je hoort er toch niet helemaal bij.

https://www.babydilemma.nl/uncategorized/kinderloos-kindervrij-door-het-leven-kan-ook-gewoon/

Het aantal kindervrije vrouwen in de leeftijd van 40-44 verdubbelde van 1976 tot 2010.

https://nl.krikids.com/childfree-life,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2001

kindervrij 1.1

(neologisme)

bestemd voor mensen die vrijwillig kinderloos zijn; bestemd voor bewust kinderloze mensen; voor kindervrijen

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • kindervrije forums
  • kindervrije onlineforums
  • een kindervrije startpaginadochter
  • een kindervrije organisatie

Ikzelf ben er van overtuigd dat een zwangere kindervrije die haar zwangerschap uitdraagt, nooit 100% kindervrij is geweest. Deze mensen bestaan natuurlijk ook; ik kom ze geregeld tegen op kindervrije forums. Het zijn de twijfelaars.

http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

Marije is persoonlijk nooit rechtstreeks agressief bejegend, maar vertelt dat op de kindervrije online forums – ze is oprichter van de website www.kindervrij.org – soms behoorlijk wat wordt afgescholden op mensen die niet voor kinderen kiezen.

https://www.mt.nl/management-team/bewust-kinderloos/1952,

Geïnspireerd door het initiatief van Maven, opende Marije Feddema een paar maanden later een kindervrije startpaginadochter met een bijbehorend prikbord [...]. In het voorjaar van 2003 heeft Marije Feddema het beheer van de dochterpagina opgezegd omdat de doelen die zij voor zichzelf gesteld had, waren bereikt: kindervrijheid was een bekend fenomeen geworden in Nederland.

http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

Het was tijd voor een nieuwe uitdaging, een wereldwijde kindervrije organisatie, de World Childfree Association, waarvan ik sinds een aantal maanden bestuurslid ben. De WCA is op 26 mei 2003 geïncorporeerd in Australië onder de Incorporation Act 1984.

http://www.nvsh.nl/opinie/bevolkingKindertalVrij.htm

kindervrij 2.0

(neologisme)

vrij van kinderen; waar geen kinderen aanwezig mogen zijn, zodat volwassenen geen last van hen hebben; waarbij kinderen niet toegelaten zijn; waar kinderen niet welkom zijn; verboden voor kinderen; alleen voor volwassenen; adults only

Algemene voorbeelden


Ben jij plannen aan het maken voor jouw vakantie in 2018 en is kindervrij jouw belangrijkste wens? Wij zetten onze populairste adults only hotels van dit jaar op een rij. Zo kan je makkelijker kiezen én weet je zeker dat je in alle rust geniet van jouw vakantie.

https://www.vakantiediscounter.nl/blog/adults-only-turkije-geselecteerd/,

Sinds twee seizoenen merkt Van der Heijden een sterke groei van 'krijsvrije hotels'. Er zijn circa twintig hotels die geen kinderen toelaten. Ook een camping in Frankrijk is kindervrij.

https://www.trouw.nl/home/krijsvrije-hotels-zijn-in-opmars~adacff19/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een kindervrije camping
  • kindervrije campings

Drenthe heeft een groot aanbod aan kleine campings. Van een camping aan de rand van natuurgebied de Drentse Aa tot aan een kindervrije camping in Havelte.

https://www.minicampingcard.eu/kleine-campings/kleine-campings-drenthe/

Op een kindervrije camping heb je geen last van zuipende en schreeuwende ouders! De tendens uit het artikel van het Leids Dagblad is voor mij heel herkenbaar. Er zijn ook voor de campingeigenaar redenen om te besluiten alleen nog gasten zonder kinderen te ontvangen. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die b.v. in het onderwijs werkzaam zijn of waarvan de kinderen niet meer thuis wonen kiezen voor een camping zonder kinderen. Dit heeft niets te maken met onverdraagzaamheid of hekel aan kinderen. Iedereen kiest zijn eigen manier om de accu weer op te laden.

https://www.camping-frankrijk.nl/forum/topic.aspx?id=14402&pagina=12,

Kindervrije campings. In Engeland vind je overal "Adults Only" campings, hier worden alleen volwassenen toegestaan en vaak ook geen groepen, ook al bestaan deze uitsluitend uit volwassenen. Effect, heerlijke rust - echt bijkomen van de drukte en herrie thuis. Nu is mijn vraag, bestaan er ook kindervrije campings buiten Engeland.

https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vakantie-reizen/kindervrije-campings,

  • (een) kindervrije camperplaats

Kindervrije camperplaats IndeVerte. Waarom. Dit is ooit de fout geweest van de ouders zelf. Ze namen hun kids mee naar een plek waar totaal niks voor ze te doen is. Door schade, verveling, balspelen = deuken in campers, herrie en overlast naar andere camperaars hebben wij gekozen voor een plek voor camperaars die zonder kinderen willen kamperen. Accepteer dit!! Er zijn ook camperaars die rust willen.

https://indeverte.nl/kindervrije-camperplaats-camping/

  • een kindervrije cruise
  • kindervrije cruises
  • kindervrij cruisen

Wat een homoman aanspreekt (een kindervrije cruise), hoeft helemaal niet goed te vallen bij lesbiënnes (die veel vaker kinderen hebben).

http://www.degaykrant.nl/2018/05/10/lhbt-etcetera/,

Sommige rederijen bieden kindervrije cruises, andere zijn juist kindvriendelijk.

https://sandergroen.nl/oasis-of-the-seas/

Veel gezinnen nemen de kinderen mee en de cruiserederijen spelen hier op in met activiteiten en ruimte voor de kinderen. Dat houdt in dat er nog weinig schepen kindervrij of kinderarm zijn en kindervrij cruisen is voor een aantal mensen een wens.

https://www.cruisereview.nl/boek-een-cruise/kindervrij-cruisen

  • een kindervrije dag

Op het topic de biechtstoel biechtte iemand op om wel behoefte te hebben aan een kindervrije dag in pretparken of dierentuinen [...]. Ik vraag me [...] af hoe jullie hier tegenaan kijken. Dat de pretparken en dierentuinen in Nederland 1 dag per jaar geen kinderen binnen laten. Dit zodat mensen die geen kinderen hebben of een dag zonder kinderen weg willen ook geen "(over)last" hebben van de kids.

https://forum.viva.nl/kinderen/kindervrije-dagen-in-pretpark-of-dierentuin/list_messages/54301,

  • kindervrij gedeelte
  • kindervrije gedeelten
  • een kindervrije zone
  • kindervrije zones

In Café Niesen, midden in een kinderrijke buurt die werd geprezen om haar 'kindvriendelijkheid', werd een bordje opgehangen met de tekst: "Only for adults without children." Dit aparte kindervrije gedeelte kreeg zelfs een eigen ingang, zodat de mensen zich niet door een file van kinderwagens hoefden te wurmen.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/09/kinderen-verboden-van-vliegtuigen-tot-disneyschepen,

Mensen willen kindervrije gedeelten in vliegtuigen.

https://prankster.nl/mensen-willen-kindervrije-gedeelten-vliegtuigen/,

Als er iets erger is dan een krijsend kind in een restaurant, dan is het een krijsend kind in het vliegtuig, zo zal menig reiziger denken. De Singaporese vliegmaatschappij Scoot kwam twee jaar geleden met de oplossing: de zone ScootinSilence, waar je gegarandeerd geen kinderen onder de 12 jaar in de buurt zult hebben. AirAsia kent een soortgelijke kindervrije zone, waar kroost onder de 10 jaar niet welkom is.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/09/kinderen-verboden-van-vliegtuigen-tot-disneyschepen,

De Indiase vliegmaatschappij IndiGo voert kindervrije zones in in hun vliegtuigen.

https://www.nporadio1.nl/start/onderwerpen/379950-nederland-wordt-een-kindervrije-zone,

  • kindervrije horeca

Actiegroep wil kindervrije horeca. Krijsende kinderen in je zaak. Voor jezelf en je gasten geen pretje. Dat vindt de Actiegroep No Kids Allowed ook. De groep roept Nederlanders dan ook op om een lijst samen te stellen met horecazaken waar kinderen niet welkom zijn.

https://www.lunchroom.nl/actiegroep-wil-kindervrije-horeca-14527,

Voor zover No Kids Allowed weet zijn er op dit moment geen kindervrije horeca in Nederland. "Misschien zijn ondernemers bang voor hun reputatie. Wij willen laten zien dat misschien sommige mensen beledigd zullen reageren, maar dat ze ook een groot publiek kunnen aanboren met een No Kids Allowed-beleid. Ondanks de vele boze reacties denk ik dat veel mensen af en toe kindvrij uit eten willen."

https://www.ad.nl/binnenland/actie-voor-kindvrije-horeca-stuit-op-verzet~ab73de17/,

  • een kindervrij hotel
  • kindervrije hotels

De vraag naar hotels zonder kinderen groeit en adults only is daarmee echt een trend. Hierdoor springen adult only hotels als paddestoelen uit de grond en zijn inmiddels over de gehele wereld gevestigd. De meesten vind je in Spanje en dan met name op de Canarische Eilanden en Mallorca, maar ook in Turkije, Griekenland en Egypte staan verschillende adults only hotels. Ook de verre reizigers kunnen terecht in een kindervrij hotel op onder andere de Dominicaanse Republiek, Thailand of de Malediven.

https://www.prijsvrij.nl/weblog/vakantietips/wat-is-een-adults-only-vakantie,

De vraag naar kindervrije hotels neemt alsmaar toe. Steeds meer gasten hebben genoeg van krijsende en jengelende kinderen in hotels. 'Er zijn behoorlijk wat mensen die op vakantie geen brullende kinderen van een ander om zich heen willen hebben'.

https://www.missethoreca.nl/hotel/nieuws/2012/04/vraag-naar-kindervrije-hotels-neemt-toe-101116493?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.93121246.23266515.1540983979-1050026068.1540983979,

Wie googelt op 'adults only resort' vindt tal van lijstjes met de top zoveel beste kindervrije hotels, inclusief zwembaden en stranden. Vorig jaar koos ook Correndon voor een uitgebreid adults only-aanbod. En met succes, volgens de reisorganisatie boekten 'vele tienduizenden' Nederlanders en Belgen een vakantie in een hotel waar kinderen niet welkom zijn.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/09/kinderen-verboden-van-vliegtuigen-tot-disneyschepen,

  • kindervrije reizen

Veel gezinnen nemen de kinderen mee en de cruiserederijen spelen hier op in met activiteiten en ruimte voor de kinderen. Dat houdt in dat er nog weinig schepen kindervrij of kinderarm zijn en kindervrij cruisen is voor een aantal mensen een wens. Sommige rederijen spelen op deze wens in bieden kindervrije of kinderarme reizen aan.

https://www.cruisereview.nl/boek-een-cruise/kindervrij-cruisen

  • kindervrije restaurants

Ook Disney vindt dat kinderen niet overal welkom moeten zijn. Op de vier schepen van de Disney Cruise Line zijn complete gebieden ingericht voor uitsluitend volwassenen. Zo zijn er kindervrije zwembaden, restaurants en zonnedekken. Op Disney's eigen privé-eiland in de Bahama's zijn kinderen op een van de stranden verboden.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/09/kinderen-verboden-van-vliegtuigen-tot-disneyschepen,

  • een kindervrije vakantie
  • kindervrije vakanties

Lang leve adults only! Genieten van een kindervrije vakantie op Gran Canaria. Hotels waar kinderen een no go zijn? Ook op het populaire Spaanse eiland Gran Canaria vind je deze. Tijd om de mooiste adults only hotels op Gran Canaria op een rij te zetten.

https://www.vakantiediscounter.nl/blog/adults-only-turkije-geselecteerd/,

"In de Verenigde Staten worden nu al kindervrije vakanties gepromoot, gegarandeerd zonder gejengel aan het tafeltje naast je."

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dma07122004_020,

  • een kindervrij verblijf

"Mensen stellen steeds meer eisen aan hun vrijetijdsbesteding", zegt TUI-directeur Steven van der Heijden van de vakantiemerken Kras, Holland International en Arke. "Het is niet onlogisch dat ze op vakantie geen last willen hebben van storende invloeden, zoals hollende en schreeuwende kinderen." In zijn visie is het een 'logische evolutie': mensen willen óók comfortabele bedden en goede restaurants. En een kindervrij verblijf verhoogt het vakantieplezier, is de gedachte.

https://www.trouw.nl/home/krijsvrije-hotels-zijn-in-opmars~adacff19/,

  • een kindervrije vlucht
  • kindervrije vluchten

Erger jij je aan jengelende kinderen in het vliegtuig naar Thailand of maakt het jou niet uit? En ben je bereid extra te betalen voor een kindervrije vlucht naar Bangkok?

https://www.thailandblog.nl/opmerkelijk/nieuw-kindvrije-zones-vliegtuig/,

Er was een paar jaar geleden sprake van dat een aantal maatschappijen kindervrije vluchten wouden aanbieden. Ik zou daar best extra geld voor over hebben. Dat plan is helaas nooit van de grond gekomen.

https://www.dumpert.nl/mediabase/7367577/a13ba9ab/helse_vlucht_met_schreeuwkind.html,

  • kindervrije zonnedekken

Ook Disney vindt dat kinderen niet overal welkom moeten zijn. Op de vier schepen van de Disney Cruise Line zijn complete gebieden ingericht voor uitsluitend volwassenen. Zo zijn er kindervrije zwembaden, restaurants en zonnedekken. Op Disney's eigen privé-eiland in de Bahama's zijn kinderen op een van de stranden verboden.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/09/kinderen-verboden-van-vliegtuigen-tot-disneyschepen,

  • kindervrije zwembaden

Ook Disney vindt dat kinderen niet overal welkom moeten zijn. Op de vier schepen van de Disney Cruise Line zijn complete gebieden ingericht voor uitsluitend volwassenen. Zo zijn er kindervrije zwembaden, restaurants en zonnedekken. Op Disney's eigen privé-eiland in de Bahama's zijn kinderen op een van de stranden verboden.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2015/09/kinderen-verboden-van-vliegtuigen-tot-disneyschepen,

met werkwoord


  • kindervrij maken

Cruisen is dus bij uitstek een familieaangelegenheid. Toch is de vraag naar kindervrije cruises groot, zo groot zelfs dat P&O heeft besloten om nog een van haar schepen, de Oriana, kindervrij te maken. Het schip Arcadia was al eerder kindervrij. Door het kindervrij maken van de schepen, worden de activiteiten aan boord en de vaargebieden aangepast aan de doelgroep.

https://www.cruisetime.nl/cruiseschip-oriana-is-vanaf-november-2011-kindervrij/,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • kindervrij of kinderarm

Veel gezinnen nemen de kinderen mee en de cruiserederijen spelen hier op in met activiteiten en ruimte voor de kinderen. Dat houdt in dat er nog weinig schepen kindervrij of kinderarm zijn en kindervrij cruisen is voor een aantal mensen een wens.

https://www.cruisereview.nl/boek-een-cruise/kindervrij-cruisen

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2004